Чи зобов’язаний єдинник встановлювати розмір орендної плати не нижчим від мінімальної суми

887

Запитання

Чи зобов’язаний ФОП-єдинник у разі надання в оренду нерухомого майна застосовувати Методику визначення мінімальної суми орендованого платежу за нерухоме майно фізособи?

Відповідь

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Договірні відносини, які виникають між орендарем та орендодавцем, регулює Господарський кодекс України (далі — ГК).

За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності (ст. 283 ГК).

Істотними умовами договору оренди є:

  • об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);
  • строк, на який укладають договір оренди;
  • орендна плата з урахуванням її індексації;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ч. 1 ст. 284 ГК).

Орендна плата — це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 1 ст. 286 ГК).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включають, зокрема дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду, строкове володіння та/або користування (пп. 164.2.5 Податкового кодексу України; далі — ПК).

При цьому об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальну суму орендного платежу визначають за методикою, що затверджує КМУ, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюють органи місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюють у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановили чи не оприлюднили до початку звітного (податкового) року, об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди (абз. 2 пп. 170.1.2 ПК).

Водночас, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включають дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачують єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування відповідно до ПК (пп. 165.1.36 ПК).

Доходом ФОП є дохід, отриманий упродовж податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (пп. 1 п. 292.1 ПК).

З огляду на зазначене, доходи платника єдиного податку від надання в оренду нерухомого майна визначають виходячи з розміру орендної плати, визначеної за погодженням сторін у договорі оренди.

При цьому враховують розмір мінімальної суми орендного платежу, що встановили згідно з Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженою постановою КМУ від 29.12.2010 № 1253.

За інформацією ДПС у Харківській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 2024: умови перебування

Що таке єдиний податок? Єдиний податок передбачає звільнення від сплати деяких податків, більш прості підходи до ведення обліку та звітності. На ньому можуть перебувати як юрособи, так і фізособи-підприємці. Про групи єдиного податку в 2024 році, про єдиний податок і воєнний стан, хто може перебувати на кожній з них та за яких умов, а хто взагалі не має права бути єдинником – у консультації
279392

Податкова декларація платника єдиного податку 2024: зразки заповнення

Облік на спрощеній системі простий, податкова декларація платника єдиного податку не складна, але її треба вчасно подати та заповнити. У цій консультації зразки декларації, а також особливості складання декларації з ЄП для фізосіб, декларація для І, ІІ та ІІІ груп, декларація 1, 2 та 3 група ЄП за новою формою разом із заповненням додатка ЄСВ
221239

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування: зразок заповнення

Якими можуть бути причини відмови від спрощеної системи оподаткування, у які терміни таку відмову можна зробити, якою є форма заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування та як її заповнити – у консультації
152

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13830

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1691