Чи можна укласти з фізособою договір підряду на небезпечні роботи

585

Запитання

Чи можна укладати цивільно-правовий договір або договір підряду на виконання небезпечних робіт із фізичними особами?

Відповідь

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Ні, не можна. Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки має одержати саме роботодавець (ст. 21 Закону України «Про охорону праці»).

Роботи  підвищеної небезпеки, експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки виконують на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Оскільки роботодавець подає декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на виконання конкретних видів робіт, то роботи підвищеної небезпеки, визначені декларацією, можуть виконувати винятково працівники такого роботодавця, а не особи, що надають послуги за цивільно-правовими договорами або договором підряду, якщо у них  відсутні  дозволи на виконання таких робіт.

Неприпустимо оформляти договори цивільно-правового характеру або договори підряду на виконання небезпечних робіт із особами, які не мають відповідних знань, досвіду та, у визначених законом випадках, допуску/дозволу, а також робіт, які мають постійний характер виконання.

За інформацією Управління Держпраці у Сумській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні лікарняні 2024

Із 01.01.2023 Україна успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги електронного лікарняного. Дізнаєтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як оплачувати електронний лікарняний, що робити з паперовими листками непрацездатності. Отримаєте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
239544

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
172882

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
413614

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21313