Розірвали договір купівлі-продажу нерухомості: що з ПДФО

566

Запитання

Чи виникає об’єкт оподаткування ПДФО у фізособи — резидента за розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між фізособами-резидентами?

Відповідь

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Не оподатковують один раз упродовж звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну):

  • житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового будинку;
  • земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України, залежно від її призначення;
  • земельної ділянки сільгосппризначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільгосппідприємств, або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років не поширюється на майно, отримане у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу впродовж звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості, із зазначених у пункті 172.1 Податкового кодексу України (ПК), або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у пункті 172.1 ПК, оподатковують за ставкою 5%.

Дохід від продажу впродовж звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості із зазначених у пункті 172.1 ПК або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у пункті 172.1 ПК, оподатковують за ставкою 18%, крім випадків, якщо це майно платник отримав у спадщину.

Дохід від продажу впродовж звітного (податкового) року неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, оподатковують за ставкою 18%, крім випадків, якщо зазначене майно, майнові права платник отримав у спадщину.

Дохід від продажу впродовж звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадщину об’єктів нерухомості, а також від продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та/або від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, за умови що таке майно, майнові права платник отримав у спадщину, оподатковують за ставкою 5%.

Отже, за розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між фізособами-резидентами, за наслідками якого відбувається перехід права власності, об’єктом оподаткування ПДФО є дохід від продажу нерухомого майна, що виникає у фізособи, яка за договором про розірвання договору купівлі-продажу такого майна є його власником, і оподатковується з урахуванням вимог статті 172 ПК.

ЗІР, категорія 103.21

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21706

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71864

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
79192

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28087