Розірвали договір купівлі-продажу нерухомості: що з ПДФО

632

Запитання

Чи виникає об’єкт оподаткування ПДФО у фізособи — резидента за розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між фізособами-резидентами?

Відповідь

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Не оподатковують один раз упродовж звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну):

  • житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового будинку;
  • земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України, залежно від її призначення;
  • земельної ділянки сільгосппризначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільгосппідприємств, або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років не поширюється на майно, отримане у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу впродовж звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості, із зазначених у пункті 172.1 Податкового кодексу України (ПК), або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у пункті 172.1 ПК, оподатковують за ставкою 5%.

Дохід від продажу впродовж звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості із зазначених у пункті 172.1 ПК або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у пункті 172.1 ПК, оподатковують за ставкою 18%, крім випадків, якщо це майно платник отримав у спадщину.

Дохід від продажу впродовж звітного (податкового) року неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, оподатковують за ставкою 18%, крім випадків, якщо зазначене майно, майнові права платник отримав у спадщину.

Дохід від продажу впродовж звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадщину об’єктів нерухомості, а також від продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та/або від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, за умови що таке майно, майнові права платник отримав у спадщину, оподатковують за ставкою 5%.

Отже, за розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного між фізособами-резидентами, за наслідками якого відбувається перехід права власності, об’єктом оподаткування ПДФО є дохід від продажу нерухомого майна, що виникає у фізособи, яка за договором про розірвання договору купівлі-продажу такого майна є його власником, і оподатковується з урахуванням вимог статті 172 ПК.

ЗІР, категорія 103.21

 


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткове благо: оподаткування та звітування

Працівники можуть отримувати від роботодавця доходи не лише у вигляді зарплати. Зазвичай, працівників стимулюють додатковими благами. Наприклад, безкоштовне харчування, таксі, тощо. Розглянемо, які виплати податківці відносять до додаткового блага, як його оподатковувати та чи можна оптимізувати податкові наслідки
101648

Оптимізація податків 2024

Оптимізація податків на підприємстві може допомогти цілком легальними засобами зекономити кошти підприємства на сплаті податків, зборів та ЄСВ. Про поширені методи оптимізації оподаткування ПДВ, податку на прибуток та зарплатних податків – у консультації
268

Податковий агент

Усі працюючі сплачують зі своєї зарплати податки, часто навіть не знаючи про їхні суми, тому що за них усе роблять податкові агенти. Хто ці податкові агенти? І які ще податки, крім зарплатних, вони сплачують?
12799

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23988