Як заповнити форму №2-підприємництво (річна): роз’яснення Держстату

Держстат опублікував роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження № 2-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства» від 03.10.2022 № 19.1.2-12/39-22.

zvitnist-statystyka.jpg

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Вартісні показники форми не містять інформації про ПДВ. Одиницею вимірювання вартісних показників є тисячі гривень із одним десятковим знаком, окрім показників, зазначених у розділі «Капітальні інвестиції», — тисячі гривень у цілих числах. За відсутності даних форми відповідні рядки (графи) вміщують прочерки.

Форма відображає інформацію про результати діяльності (вартісні показники) з урахуванням своєї частки в спільній діяльності без створення юридичної особи, якщо підприємство є учасником спільної діяльності без створення юридичної особи.

Блок «Основний вид економічної діяльності у звітному році» містить інформацію про фактично здійснювану підприємством економічну діяльність у звітному році за Класифікацією видів економічної діяльності (ДК 009:2010), затвердженою наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 № 457 (зі змінами).

Показник «середня кількість працівників (середньооблікова кількість штатних працівників, середня кількість зовнішніх сумісників та працюючих за цивільно-правовими договорами)» містить інформацію про середню кількість працівників підприємства за рік, яка враховує суму таких показників:

  • середньооблікова кількість штатних працівників;
  • середня кількість зовнішніх сумісників (працівників, прийнятих за сумісництвом з інших підприємств);
  • середня кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами.

Показник «середньооблікова кількість штатних працівників» за рік дорівнює сумі середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства у звітному році, поділеній на 12.

Показник «середньооблікова кількість штатних працівників» за місяць дорівнює сумі кількості штатних працівників підприємства за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 до 30 або 31 числа (для лютого — до 28 або 29), включно з вихідними, святковими та неробочими днями, поділеній на число календарних днів відповідного місяця.

Якщо підприємство не використовує спрощений План рахунків, то рахунки 70, 71 (без ПДВ та акцизного податку) містять інформацію про дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без ПДВ і акцизного податку, визначений за ціною продажу відвантаженої готової продукції (товарів, послуг), що зазначена в оформлених як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) документах (уключаючи продукцію (товари, послуги) за бартерним контрактом), за вирахуванням ПДВ.

Показник «кількість магазинів роздрібної торгівлі» відображає кількість магазинів роздрібного продажу товарів, якими володіє або які орендує підприємство. Показник заповнюють, якщо підприємство має у своєму складі один або декілька магазинів, діяльність яких належить до видів економічної діяльності з кодами 47.11—47.79, крім коду 47.30, за Класифікацією видів економічної діяльності (ДК 009:2010).

Магазином може вважатися стаціонарне приміщення для роздрібної торгівлі, до якого заходять покупці для придбання товарів. Магазин може мати торговий зал для обслуговування покупців та спеціальні приміщення (для зберігання товарів, підготовки їх для продажу, підсобні, адміністративні, технічні тощо). До магазину не належить кіоск і нестаціонарний пересувний пункт (лоток, розкладка, намет, автофургон тощо).

За інформацією Держстату

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55647

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
53

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53467

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді