Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення

Надання медичної допомоги має бути безперебійним. Тому заклади охорони здоров’я (ЗОЗ) забезпечують свої підрозділи резервними джерелами живлення (п. 38 Ліцензійних умов).

Облікуємо надходження і експлуатацію повербанків і зарядних станцій (EcoFlow), а також визначимо податкові наслідки.

Класифікація

Повербанки й зарядні станції належать до основних засобів (ОЗ) — і з огляду на призначення, і з огляду на строк експлуатації, який перевищує 12 місяців (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»).

Повербанк — окремий акумулятор, що забезпечує певну кількість повних зарядок інших електропристроїв (смартфонів, планшетів тощо) або підживлює Wi-Fi роутери.
Зарядна станція — потужний повербанк, який може одночасно заряджати не тільки смартфони та планшети, а й більш енергозатратні прилади, як-от ноутбук, холодильник.

Залежно від вартості обліковуйте повербанки й зарядні станції як ОЗ або малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА). Вартісна межа між ОЗ і МНМА часто-густо становить 20 000 грн (пп. 14.1.138 Податкового кодексу України; ПК). Облікова політика ЗОЗ може передбачати й нижчий показник.

Облікова політика ЗОЗ: актуальний зразок

Зарахування повербанків на баланс

Зарахуйте повербанки й зарядні станції на баланс на підставі первинних документів залежно від способу надходження:

Спосіб надходження

Первинка
(на вибір у межах категорії)

Придбали за кошти

— Накладна постачальника
— Фіскальний чек
— Авансовий звіт

Отримали в межах централізованого постачання

— Авізо
— Акт приймання-передачі

Отримали як благодійну або гуманітарну допомогу

— Акт приймання-передачі

Якщо ЗОЗ придбав повербанки або зарядні станції, капіталізуйте витрати за дебетом субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» або 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» (п. 8 НП(С)БО 7).

Безоплатно отримані активи оцініть за справедливою (ринковою) вартістю та зарахуйте на відповідний субрахунок обліку необоротних активів.

Додаткові витрати на доставку, монтаж тощо включіть до первісної вартості ОЗ/МНМА, зокрема безоплатно отриманих. Накопичуйте їх на підставі первинки на субрахунках 152 і 153 (п. 13 Методрекомендацій № 561).

Первісну вартість об’єктів облікуйте на субрахунках 104 «Машини та обладнання», 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Комплектуючі (кабелі, перехідники тощо), що їх закупили окремо, облікуйте як запаси на субрахунку 209 «Інші матеріали». Якщо експлуатувати зарядний пристрій із запланованою метою без цих комплектуючих неможливо, включіть вартість комплектуючих до первісної вартості об’єктів ОЗ/МНМА (п. 8 НП(С)БО 7).

Введення джерел живлення в експлуатацію

Повербанки й зарядні станції має ввести в експлуатацію комісія. Керівник ЗОЗ видає наказ, в якому визначає:

  • строк корисного використання, ліквідаційну вартість і метод амортизації — для ОЗ;
  • строк корисного використання і метод амортизації — для МНМА.

Метод амортизації ОЗ/МНМА в наказі має відповідати нормам облікової політики ЗОЗ. Приклад наказу про введення в експлуатацію зарядної станції EcoFlow дивіться в Додатку 1.

Наказ про введення в експлуатацію зарядної станції

Наказ про введення в експлуатацію зарядної станції

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Якщо не плануєте продавати ці активи до закінчення строку експлуатації, можете встановити нульову ліквідаційну вартість. Строк корисного використання оберіть із огляду на строк експлуатації, який визначив виробник.

Порада ЗОЗ — платникам податку на прибуток, які застосовують податкові різниці: щоб не коригувати фінрезультат до оподаткування, установіть у бухобліку мінімальні строки використання згідно з підпунктом 138.3.3 ПК.

Передання в експлуатацію оформте актом (див. Додаток 2). Скористайтеся формою з Наказу № 818 або розробіть індивідуальну з обов’язковими реквізитами первинки (ст. 9 Закону про бухоблік). Акт в одному примірнику складає комісія, а затверджує керівник. Пропильнуйте, щоб бухгалтерія отримала цей акт разом із технічною документацією.

Акт уведення в експлуатацію зарядної станції

Акт уведення в експлуатацію зарядної станції

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Відтак бухгалтерія:

  • надає інвентарний номер кожному зарядному пристрою (п. 8 Методрекомендацій № 561);
  • заносить дані про інвентарний номер до Інвентарної картки обліку основних засобів (типової чи індивідуальної форми) або іншого регістру аналітичного обліку.

Як заповнити Інвентарну картку обліку основних засобів для зарядної станції EcoFlow, дивіться в Додатку 3.

Інвентарна картка обліку основ­них засобів — зарядної станції EcoFlow

Інвентарна картка обліку основ¬них засобів — зарядної станції EcoFlow

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Експлуатація, амортизація, ремонти

Із наступного місяця, відколи ввели в експлуатацію зарядні пристрої — ОЗ, розпочніть щомісяця нараховувати амортизацію (п. 29 НП(С)БО 7). Суму амортизації показуйте як збільшення зносу та витрат, крім випадків, коли суму амортизації включають до собівартості іншого активу й балансової вартості такого активу (п. 30 НП(С)БО 7).

Зарядні пристрої — МНМА амортизуйте залежно від спеціального методу із підпункту 27 НП(С)БО 7.

Задокументуйте розрахунок амортизації. Це може бути індивідуальна форма розрахунку з обов’язковими реквізитами первинки або форма з Наказу № 818:

  • Розрахунок амортизації основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів);
  • Розрахунок амортизації інших необоротних матеріальних активів.

Щоб підтримувати обладнання в робочому стані, здійснюють ремонти. Витрати на ремонт збільшать витрати періоду залежно від напряму використання повербанків і зарядних станцій (п. 15 НП(С)БО 7).

Якщо керівник ЗОЗ ухвалить рішення модернізувати чи дообладнати об’єкт, витрати капіталізуйте та збільште первісну вартість джерела живлення (п. 14 НП(С)БО 7).

Основна складова зарядного пристрою — акумуляторна батарея. Її заміну покажіть:

  • як витрати періоду, в якому замінили старий акумулятор на новий,

або

  • як часткову ліквідацію об’єкта ОЗ.

За часткової ліквідації зменште первісну вартість зарядного пристрою та його знос на суму первісної вартості та зносу старого акумулятора. Якщо визначити первісну вартість старого акумулятора неможливо, оцініть її у сумі витрат на його заміну (п. 35 НП(С)БО 7, п. 46 Методрекомендацій № 561). Це вартість нового акумулятора з урахуванням суми зносу за період експлуатації.

Передання на ремонт та приймання з ремонту задокументуйте актами. Це може бути індивідуальна форма з обов’язковими реквізитами первинки або форма з Наказу № 818:

  • Акт передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію основних засобів;
  • Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих основних засобів.

Кожен із актів складіть у двох примірниках. Приклад розрахунку амортизації дивіться в Додатку 4.

Приклад розрахунку амортизації об’єкта основ­них засобів — зарядної станції EcoFlow

Приклад розрахунку амортизації об’єкта основ¬них засобів — зарядної станції EcoFlow

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Дані про поліпшення, як-от зміна вартості об’єкта ОЗ, його технічних характеристик та потужності, занесіть до інвентарної картки обліку.

Розглянемо операції на прикладах.

Приклад 1. Обліковуємо придбання й ремонт повербанку

Приватна клініка, платник податку на прибуток і ПДВ, придбала на умовах попередньої оплати повербанк Skif Outdoor Reactor 60 — 3600 грн, у т. ч. ПДВ — 600 грн. Підзвітна особа додатково придбала кабель. Витрати на кабель компенсували готівкою — 240 грн, у т. ч. ПДВ — 40 грн. Повербанк визнали МНМА й увели в експлуатацію. Метод амортизації — 100% вартості у першому місяці експлуатації.

Після шести місяців експлуатації замінили батарею. Заміну виконав підрядник. Витрати класифікували як ремонт — 480 грн, у т. ч. ПДВ — 80 грн.

Приватна клініка надає оподатковувані ПДВ медичні послуги.

У бухобліку виконаємо проведення:

Приклад 1. Обліковуємо придбання й ремонт повербанку

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Приклад 2. Обліковуємо придбання й поліпшення зарядної станції EcoFlow

КНП, платник ПДВ, придбало для фельдшерсько-акушерського пункту (ФАП) зарядну станцію EcoFlow River Pro:

  • на умовах попередньої оплати;
  • за рахунок коштів від надання платних послуг.

Вартість станції — 42 000 грн, у т. ч. ПДВ — 7000 грн. Її класифікували як ОЗ: метод амортизації — прямолінійний, строк корисного використання — 4 роки, ліквідаційна вартість — 0 грн. ОЗ ввели в експлуатацію.

Після року експлуатації отримали кошти від благодійників, за які придбали додаткову батарею у неплатника ПДВ — 36 000 грн. За наказом керівника операцію визнали поліпшенням об’єкта ОЗ. Збільшили строк корисного використання на 2 роки. Установили ліквідаційну вартість — 2000 грн.

КНП надає звільнені від оподаткування ПДВ медичні послуги.

У бухобліку виконаємо проведення:

Приклад 2. Обліковуємо придбання й поліпшення зарядної станції EcoFlow

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Оподаткування операцій із повербанками й зарядними станціям

Операції із повербанками й зарядними станціями — обслуговування, ремонт, поліпшення тощо — оподаткуйте ПДВ на загальних підставах. ПДВ-пільги, які запрацювали із 27.07.2024, стосуються винятково ввезення певних категорій зарядних пристроїв у митному режимі імпорту. Постачання таких товарів на митній території України оподатковують ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%. Нагадаємо: змін зазнав Податковий кодекс України. Підстава — Закон № 3853.

Об’єктами ОЗ для податково-прибуткового обліку є, зокрема, необоротні матеріальні активи, вартість яких перевищує 20 000 грн та які призначені для використання у господарській діяльності платника (пп. 14.1.138 ПК). Для цілей податкової амортизації зарядні пристрої, які класифікували як ОЗ, включіть до групи 4 «Машини та обладнання» із мінімальним строком використання п’ять років.

Податкові різниці застосовують платники — високодоходники, а також малодоходники, які добровільно ухвалили рішення про їх застосування. Ці платники:

  • коригують фінрезультат звітного періоду на податкові різниці — збільшують на суму бухоблікової амортизації та зменшують на суму податкової амортизації (пп. 138.1, 138.2 ПК). Різниці показують у рядках 1.1.1 та 1.2.1 додатка РІ до декларації з податку на прибуток;
  • показують суми податкової балансової вартості та амортизації об’єктів ОЗ (крім невиробничих) у додатку АМ до декларації за звітний період.

Витрати на ремонт джерел живлення у податковому обліку покажіть за правилами бухобліку. Виняток — витрати на ремонт невиробничих ОЗ. До них застосуйте збільшувальне коригування за пунктом 138.1 ПК.

Відпрацьовані акумулятори є відходам, що містять небезпечні хімічні речовини. Не виключаємо, що суб’єкти господарювання, які тимчасово розміщують небезпечні відходи, навіть за наявності договору на утилізацію зі спеціалізованою організацією, будуть платниками екологічного податку. Такої позиції почали дотримувати податківці у ЗІР (категорія 117.01) щодо відпрацьованих автомобільних акумуляторів, шин тощо.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді