Зміни в оподаткуванні сільгосппідприємств

Як відомо, з початку 2017 року було скасовано спеціальний режим оподаткування для сільгоспвиробників. Що запропонує уряд замість нього?

Електронний облік деревини в Україні

З 01.01.2017 р. було скасовано спеціальний режим оподаткування ПДВ для виробників сільськогосподарської продукції. Інформація про відміну спецрежиму викликала багато негативу серед аграріїв, адже на їх думку (та навіть на думку Міністерства аграрної політики) спецрежим був надзвичайно зручним і саме він дозволив «реанімувати українське село».

Проте, податківці запропонували зміни, що на їх думку стануть чудовою альтернативою для виробників сільгосппродукції. Пропонуємо розглянути всі ці законодавчі зміни.

Податок на прибуток сільгосппідприємств

Підпункт 134.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПК) було доповнено абзацом 11, який визначає як саме сільгоспвиробники – платники єдиного податку мають обчислювати свої фінансові результати для декларування і сплати податків за відповідний звітній період.

Фінансовий результат за минулий рік потрібно зменшити на фінансовий результат за перше півріччя минулого року і збільшити на фінансовий результат першого півріччя поточного року. Фінансовий результат має визначатись відповідно до національних, або міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Сільгосппідприємства з річний звітнім періодом мають подавати разом із податковою декларацією, фінансові звітності за перше півріччя минулого року, за минулий звітній рік і за перше півріччя поточного звітного року.

ПДВ сільгосппідприємств

Було відмінено спецрежим ПДВ для сільгоспвиробників, проте підприємцям запропонували альтернативу – державні дотації. Дотації зможуть отримувати тільки ті сільгосппідприємства, що були зареєстровані у Реєстрі отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Оподаткування нерухомого майна

Була збільшена максимальна ставка податку на нерухоме майно, що відмінне від земельної ділянки. Згідно підпункту 266.5.1 ПК, ставка податку за 1 м. кв. для об'єктів нерухомості фізичних та юридичних осіб не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати.

Також, з 01.01.2017 р. встановлено, що до того часу як місцеві органи самоврядування оберуть ставку податку на нерухоме майно має обчислюватись із коефіцієнтом 0,5.

Податок на землі комунальної та державної власності

Зміни, що були внесені до пунктів 274.1 та 277.1 ПК ввели для сільськогосподарських угідь мінімальну та максимальну ставки податку за сільгоспугіддя. Їх нормативна грошова оцінка не може бути меншою 0,3% і більшою за 1%. Для сільськогосподарських угіль, що знаходяться за межами населених пунктів і нормативно-грошова оцінка яких не була проведена, ставка податку встановлюється на рівні від 0,3 до 5%.

Для розрахунку плати за землю на 2017 рік застосовують норми пункту 8 підрозділу 6 ПК:

  • для сільськогосподарських угідь – 100%;
  • для несільськогосподарських земель – 106%.

Також, було внесено зміни в оподаткування земельних ділянок, що знаходяться на тимчасово окупованій території чи у зоні проведення бойових дій АТО. Так, з 2014 р. до 31 грудня року, в якому буде завершено АТО, такі земельні ділянки що знаходяться у власності чи користуванні платників єдиного податку четвертої групи не є базою оподаткування.

Податок на транспортні засоби

Транспортний податок також було змінено, у зв'язку із змінами розміру мінімальної заробітної плати. У 2017 році об’єктом оподаткування є легкові автомобілі з року випуску яких пройшло не більше 5-ти років, а вартість авто становить не менше 375 мінімальних заробітних плат (1 200 000 грн.).

Єдиний податок для платників четвертої групи

Для платників єдиного податку було скасовано норму ПК, відповідно до якої, підставою для нарахування єдиного податку є дані Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

З 01.01.2017 р. поточного року ставка єдиного податку для платників четвертої групи збільшена майже на 15% і складають у відсотках до бази оподаткування:

  • для ріллі , пасовищ, сіножатей, окрім тих, що розташовані в гірських зонах – 0,95 (було 0,81);
  • Для ріллі і пасовищ, що знаходяться у гірських зонах – 0,57 (було 0,49);
  • Для багаторічних насаджень – 0,57 (було 0,49);
  • Для багаторічних насаджень о у гірських зонах – 0,19 (біло 0,16)
  • Для угідь що знаходяться в умовах закритого ґрунту – 2,43%

Відносно проведення індексації у 2017 році нормативної грошової оцінки землі для платників єдиного податку четвертої групи слід керуватися вимогами листа Міністерства фінансів України від 19.01.2017 №31-11150-09-10/1342, згідно з яким з врахуванням особливостей, визначених п. 5 підрозділу 8 Розділу XX «Перехідні положення» ПК, застосовуються наступні коефіцієнти індексації:

  • за 2015 рік – 100%;
  • за 2016 рік – 112,4% (значення індексу споживчих цін).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді