Путівки від підприємства: облік та оподаткування

UA RU
Автор
провідний консультант Експертус Головбух
Підприємство вирішило заохотити деяких своїх сумлінних працівників і надати їм путівки до санаторно-курортних закладів. Розглянемо, як обліковувати путівки за кошти підприємства та який порядок їх оподаткування

 

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Перед придбанням путівок керівник має визначити перелік щасливців, які відпочиватимуть коштом підприємства, та оформити своє рішення відповідним наказом. Потім підприємство купує путівки.

Придбані путівки обліковують на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Їх надходження супроводжуватиме бухгалтерське проведення: дебет 331 з кредитом 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Під час видачі путівок працівникам їх вартість списують на витрати. Залежно від того, де задіяний працівник на підприємстві, такі витрати потрібно відобразити на рахунку 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» або субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Як оподаткувати податком на прибуток путівку за рахунок підприємства

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінансовий результат до оподаткування, визначений за правилами П(С)БО або МСФЗ та скоригований на різниці, які виникають відповідно до розділу ІІІ Податкового кодексу України (ПК). Тож вартість безоплатно наданих працівникам путівок вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток через бухгалтерські витрати.

Нагадаємо, що не проводити коригування на різниці мають право підприємства, річний бухгалтерський дохід яких від будь-якої діяльності за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 40 млн. грн та які прийняли рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (пп. 134.1.1 ПК). Але й у високодохідних підприємств також не виникатиме різниць. Адже для такої ситуації розділ ІІІ ПК не передбачає коригування фінансового результату до оподаткування.

Якщо підприємство — роботодавець застосовує різниці, то він має збільшувати фінансовий результат на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років (абз. 2 пп. 140.5.10 ПК). Не застосовувати таку різницю можна, якщо компенсацію включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи — платника ПДФО.

Як оподаткувати ПДВ путівку за кошти підприємства

Під час придбання санаторно-курортної путівки підприємство має відобразити податковий кредит з ПДВ (п. 198.1 ПК). Але зробити це можна лише за наявності податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Видаючи путівку працівникові, підприємство має відобразити податкові зобов’язання з ПДВ. Адже, погодьтеся, безоплатне роздавання путівок — не господарська діяльність підприємства. Тому на підставі підпункту «г» пункту 198.5 ПК підприємство має нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ.

Уникнути нарахування податкового зобов’язання з ПДВ відповідно до підпункту «г» пункту 198.5 ПК можна, передбачивши у колективному договорі пункт щодо забезпечення працівників санаторно-курортними путівками.

Але тоді відповідно до підпункту 14.1.191 ПК така операція вважатиметься постачанням. Тому підприємство все одно має нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ. Причому базою оподаткування в обох випадках буде вартість придбання путівки (п. 188.1, 189.1 ПК).

Постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільнено від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.6 ПК).

Як оподаткувати ПДФО, військовим збором та ЄСВ путівку

Якщо роботодавець безоплатно надає путівки своїм працівникам, то можна обійтись і без утримання ПДФО. Але для цього мають виконуватись такі вимоги (пп. 165.1.39 ПК):

  • відпочинок проходить на території України;
  • роботодавець є платником податку на прибуток;
  • путівку надають раз на календарний рік;
  • вартість путівки або розмір знижки не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (для 2023 року — 33 500 грн).

Якщо не виконується хоча б одна з умов, то з усієї вартості путівки утримуємо ПДФО та військовий збір. При оподаткуванні ПДФО застосовуємо «натуркоефіцієнт», а при оподаткуванні військовим збором — ні.

У додатку 4ДФ Податкового розрахунку вартість безоплатної путівки від роботодавця відображають за ознакою доходу «156».

На вартість безоплатної путівки потрібно нарахувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Адже базою нарахування ЄСВ є заробітна плата за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі (абз. перший п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Відповідно до підпункту 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5, вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування і відпочинок належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Тому на вартість путівки, безоплатно наданої працівникові, роботодавець має нарахувати ЄСВ. Підтверджує такий висновок і відповідь податківців у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (категорія 201.03).

Продемонструємо на Прикладі порядок бухгалтерського обліку, податкові наслідки придбання та безоплатної видачі путівки працівнику.

Приклад: Порядок оподаткування та відображення в обліку безоплатної путівки від підприємства

Колективним договором ТОВ «Зоряний шлях» передбачено надання безоплатної путівки найкращому менеджеру зі збуту за підсумками роботи за рік. Санаторно-курортну путівку на відпочинок у м. Трускавці придбано коштом підприємства у платника ПДВ та безоплатно надано працівникові. Вартість путівки — 6000,00 грн. (у т. ч. ПДВ — 1000,00 грн.).

Сума нарахованого ЄСВ становить 1320,00 грн. (6000,00 грн. × 0,22).

У бухгалтерському обліку операції з придбання та передачі працівникові путівки будуть відображені так.


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерськийоблік

Сума,
грн.

Д-т

К-т

1

Внесено передоплату за путівку до санаторію

371

311

6000,00

2

Нараховано податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної

641/пдв

644

1000,00

3

Отримано путівку

331

685

5000,00

4

Відображено розрахунки за податковим кредитом з ПДВ

644

685

1000,00

5

Відображено взаємозалік заборгованостей

685

371

6000,00

6

Відображено вартість путівки у складі витрат на оплату праці

93

661

6000,00

7

Нараховано ЄСВ на вартість путівки

93

651

1320,00

8

Видано путівку працівнику

661

331

5000,00

9

Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ

661

641/пдв

1000,00

10

Перераховано ЄСВ

651

311

1320,00

Отже, оподаткування ПДФО та військовим збором безоплатно наданої працівникові путівку можна уникнути, а от ЄСВ нарахувати доведеться. Вартість впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді