Виправляємо помилки в обліку

Помилки в обліку — річ малоприємна. Та не впадайте у відчай, бо, як то кажуть, не помиляється той, хто нічого не робить. Ліпше разом з’ясуємо типові бухгалтерські помилки та відобразимо алгоритм їх виправлення

Перед тим, як виправити, потрібно правильно класифікувати помилки. А тут все залежатиме від причини їх виникнення.

Тож виявлені помилки можна класифікувати за такими видами:

  • неправильне оформлення господарської операції, тобто застосування невідповідних первинних документів, або порушення при їх складанні;
  • хибне застосування кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку для відображення господарської операції;
  • заниження чи завищення суми господарської операції;
  • невідображення в обліку здійсненої господарської операції або зайве відображення операції, яку фактично не було здійснено.

Виправлення помилок

Базовим нормативним документом, який деталізує порядок виправлення бухгалтерських помилок, є П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». Водночас конкретний механізм їх виправлення у первинних документах та облікових регістрах визначає глава 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88 (далі — Положення № 88). Зважаючи на ці документи, викладемо методи виправлення різних неточностей.

Для початку окреслимо головні правила коригування неточностей. Наголосимо, що у тексті та цифрових даних первинних документів, облікових регістрів і звітів підчистки і необумовлені виправлення не допускаються. Також не допускаються виправлення у документах, якими оформлені касові і банківські операції та операції з цінними паперами. Тому, якщо у будь-якому із зазначених документів допущено помилку, такий документ слід анулювати, а замість нього оформити новий аналогічний документ.

Помилки в інших документах, облікових регістрах і звітах можуть бути виправлені коректурним способом або способом «сторно».

Коректурний спосіб

Помилки в первинних документах, облікових регістрах і звітах, які зроблено ручним способом, потрібно виправляти коректурним способом. Суть цього методу полягає в тому, що неправильний текст або цифри закреслюють однією рискою, а над закресленим надписують правильний текст або цифри та роблять напис «виправлено». Потім зазначають дату виправлення і засвідчують підписами осіб, які здійснили таке виправлення.

Спосіб «сторно»

Помилки в облікових регістрах за минулий звітний період (неправильні кореспонденції рахунків, заниження чи завищення суми господарської операції, невідображення в обліку, зай-ве відображення господарської операції) виправляються способом «сторно». Цей спосіб передбачає складання бухгалтерської довідки, в якій помилка (сума, кореспонденція рахунків) заноситься червоною пастою кулькових ручок зі знаком «мінус», а правильний запис заноситься пастою темного кольору. Дані вносять до облікового регістру в місяці, в якому виявлено помилку. Для цього ліквідують неправильний запис та відображають правильну суму та кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку.

Форму бухгалтерської довідки наведено у додатках до Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 № 356Бухгалтерська довідка має містити всі обов’язкові реквізити первинного документа, передбачені частиною 2 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік), а саме:

  • назву;
  • дату й місце складання;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції й правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

У бухгалтерській довідці слід зазначити причину помилки, посилання на документи та облікові регістри, в яких допущено помилку.

Виправляємо помилки в обліку Увага: виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюють шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку або непокритого збитку (п. 4 П(С)БО 6).

Відображення операцій з виправлення помилок у звітності

Якщо протягом звітного періоду бухгалтер робив у обліку коригувальні записи, їх результат відображають у фінансовій звітності.

Відображення у фінансовій звітності виявленої і виправленої помилки залежить від періоду її виявлення та характеру помилки.

Помилки звітного року

Якщо помилки виявили у звітному році до складання фінансової звітності, то їх коригують у цьому ж періоді, а у фінансовій звітності відображають вже правильну інформацію з урахуванням зроблених виправлень.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді