Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

UA RU
Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 № 3603-IX (даліЗакон № 3603) парламент уніс зміни до Податкового кодексу України (ПК) та Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.2017 № 2258-VIII. 15 березня 2024 року Закон № 3603 офіційно опублікували у «Голосі України» від 15.03.2024 № 52. Тож він набрав чинності з 16.03.2024, окрім окремих його положень.

У цій консультації проаналізуємо основні зміни щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку (ЄП). Визначимо дати, з яких ці зміни діють.

Вибір податкового статусу — за допомогою держреєстратора

Обрати податковий статус (неприбуткова організація, платник ПДВ, платник ЄП) тепер можна не лише під час держреєстрації створення юрособи або фізичної особи — підприємця (ФОП), а й коли вносите зміни до відомостей про юрособу/ФОПа, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР) (під час держреєстрації цих змін).

Відповідних уточнень зазнали пункти (підпункти) ПК:

  • 133.4.1 — щодо статусу неприбутківця;
  • 183.7 — щодо статусу платника ПДВ;
  • 298.1.1 та 299.4 — щодо статусу єдинника.

Тобто із 16.03.2024 суб’єкт господарювання може обрати податковий статус за допомогою держреєстратора, коли створює юрособу/ФОПа або вносить зміни до ЄДР.

Податковий статус можна обрати під час створення юрособи/ФОПа або внесення змін до ЄДР.

Інші податкові зміни

Закон № 3603 також передбачає:

  • податкові пільги щодо плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на територіях, щодо яких ухвалили рішення про обов’язкову евакуацію населення;
  • взаємодію платника з органом контролю в режимі відеоконференції (окрім розгляду матеріалів перевірок і скарг на процедури взаємного узгодження);
  • обмін інформацією між податковими органами та Центральним депозитарієм цінних паперів і депозитарними установами, уповноваженими обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств;
  • сучасний порядок залучення товарних бірж до продажу майна, що перебуває у податковій заставі.

Окрім того, із 16.03.2024 не штрафуватимуть платників, які у платіжних документах зазначили неправильний бюджетний рахунок отримувача коштів, за умови своєчасної сплати грошового зобов’язання (пп. 112.8.8-1 ПК).

Найближчим часом експерти детально розглянуть нововведення щодо адміністрування податків, аудиторської діяльності, плати за землю і податку на нерухомість. Стежте за листами та оновленнями системи «Експертус Головбух».

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді