Графік змінності на підприємстві

UA RU
Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку Експертус Головбух
Керівник підприємства, де працівники працюють змінами, має скласти графіки змінності. Експерт підкаже, що врахувати, коли складатимете графіки змінності. А зразок графіка змінності допоможе скласти його без помилок

Графіки змінності

Графік змінності — це графік, за яким працівники виходять на роботу. Керівник підприємства має запровадити роботу змінами у разі, коли виробничий процес на підприємстві відбувається більше за допустиму тривалість щоденної роботи. За змінної роботи можна організувати працю у 2, 3 або 4 зміни. Суть такого методу організації праці в тому, що працівники послідовно змінюють один одного на тих самих робочих місцях, дотримуючись графіка змінності.

Чи можуть різнитися показники у табелі та графіку змінності

Керівник підрозділу або інша відповідальна особа має щоденно звіряти фактичну наявність працівників із графіком змінності і за потреби коригувати останній, щоб виконати завдання та дотримати вимог трудового законодавства. Графіки змінності затверджуйте на увесь обліковий період за один місяць до введення в дію. Ознайомлення з графіком змінності маєте провести з усіма, хто працює в такому режимі.

Увага: тривалість зміни не може бути меншою за встановлену законодавством тривалість робочого дня.

Змінний графік роботи як розробити

Коли розробляєте змінний графік роботи, дотримуйте вимог КЗпП щодо режиму праці та відпочинку, а саме:

  • працівники мають чергуватися в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку (ст. 58 КЗпП);
  • перехід з однієї зміни в іншу має відбуватися через кожний робочий тиждень в години, визначені графіками змінності (ст. 58 КЗпП);
  • тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою від подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні, включаючи і час перерви на обід (ст. 59 КЗпП);
  • призначати працівника на роботу протягом двох змін поспіль не можна (ст. 59 КЗпП);
  • тривалість щотижневого безперервного відпочинку має бути не менш як 42 год (ст. 70 КЗпП).

Фактично графік змінності ― це табель обліку робочого часу, що склали до початку облікового періоду без урахувань випадків, які не можна запланувати (прогулів, хвороб, непередбачених відпусток).

Для керівника підприємства важливо скласти графік змінності так, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала встановленої відповідно до ст. 50 та 51 КЗпП нормальної тривалості робочого часу. Адже якщо графік складете з перевищенням норми ― години надурочної роботи оплачуватимете в подвійному розмірі, а саме:

  • за погодинною системою оплати праці — в подвійному розмірі годинної ставки;
  • за відрядною системою оплати праці, з доплатою у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплату праці якого проводите за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години (ст. 106 КЗпП).

Можливо, керівник підприємства і налаштований оплачувати працівникам надурочні години в подвійному розмірі. Та все одно врахуйте в графіку, що надурочні роботи не мають перевищувати чотирьох годин для кожного працівника протягом двох днів поспіль і 120 годин за рік. Таку норму містить ст. 65 КЗпП. Якщо на підприємстві перевищите граничну кількість надурочних годин, це означає, що ви неправильно визначили штатну чисельність працівників, які виходять на роботу за графіком.

Час початку і закінчення щоденної зміни визначайте у правилах внутрішнього трудового розпорядку і графіках змінності.

Графік змінності зразок

Графік змінності зразок

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Як скласти графік змінності для сторожів

Як скласти графік змінності для сторожів

ОТРИМАТИ ВІДПОВІДЬ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді