Чи складати податкову накладну на суму заокруглень у чеку

Юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і ФОП з 01.07.2018, у випадку відсутності монет дрібних номіналів, повинні проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляють під час повернення коштів у разі повернення товару (п. 4 постанови НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25; Постанова № 25)

Суб'єкти господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами через РРО, під час проведення готівкових розрахунків повинні зазначати в чеках, актах про видачу коштів та інших документах, що оформляють під час повернення коштів у разі повернення товару, загальні суми до заокруглення та після заокруглення, (п. 5 Постанови № 25).

Щодо необхідності складати податкову накладну на суму заокруглення, контролери зазначити: об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПК (підпункти «а» і «б» пункту 185.1 Податкового кодексу України).

Отже, сума заокруглення не належить до об’єктів оподаткування ПДВ, а тому податкову накладну на таку суму не складають.

Лист ДФС від 31.07.2019 № 3584/6/99-99-15-03-02-15/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
144719

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
208151

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24303

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
513518

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
327151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді