Чи включати період відсторонення від роботи до стажу, що дає право на щорічну відпустку

Суд відсторонив працівника від роботи: дії роботодавця

Держпраці пояснила: відсторонення від роботи працівника оформлюють наказом (розпорядженням). У ньому зазначають підстави і строки відсторонення. Із цим наказом негайно ознайомлюють працівника під підпис, адже таке рішення має істотне значення для реалізації права працівника на працю. Якщо працівника, відстороненого від роботи, не звільнили з роботи відповідно до закону, він має право, щоб його допустили до роботи після закінчення визначеного строку відсторонення або усунення підстав, на яких працівника відсторонили від роботи.

Якщо в наказі (розпорядженні) про відсторонення працівника від роботи не визначили строку відсторонення, про допуск його до роботи видайте наказ (розпорядження).

Зверніть увагу: якщо працівника відсторонили від роботи й припинили виплачувати заробітну плату, допомогу по тимчасовій непрацездатності не виплачують. Адже стаття 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV передбачає, що допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі як повну або часткову компенсацію заробітної плати, яку вона втрачає внаслідок захворювання або інших страхових випадків.

Водночас відповідно до вимог статті 23 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III, якщо неможливо перевести на іншу роботу особу, яка є бактерієносієм і робота якої пов’язана з обслуговуванням населення, що може спричинити поширення інфекційної хвороби, таку особа відсторонюють від роботи з виплатою допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Окрім цього, період відсторонення працівника від роботи не входить до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку.

За період відсторонення від роботи без збереження заробітної плати страхового внеску на соціальне страхування не сплачують, і такий період до страхового стажу не зараховують.

За матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
187630

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
44709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді