Чи можна заокруглювати в чеку через функцію РРО «знижки/надбавки»

Заокруглення зарплати 2020

У реквізитах розрахункових документів можна додатково друкувати загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку наступним чином:

  • після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;
  • в рядку 8 фіскального чеку «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме ця сума є сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

При цьому, до підсумку розрахункових операцій Z-звіту та X-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги). Тобто сума з розрахункових документів після заокруглення.

Під заокругленням (округленням) слід розуміти математичну операцію, яка полягає в заміні числа в бік збільшення або зменшення з відповідною точністю. При цьому, заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України (п. 4 постанови НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 № 25 (далі — Постанова № 25)

Якщо програмне забезпечення РРО не передбачає внесення додаткових рядків у фіскальний чек, звертайтесь із цього питання до центру сервісного обслуговування або виробника вашого РРО.

Зверніть увагу, Постанова № 25 не передбачає відтермінування виконання вимог щодо зазначення в чеках сум до заокруглення та після заокруглення. Постанова № 25 набрала чинності більше року назад — з 01.07.2018. Тобто у суб’єктів господарювання, центрів сервісного обслуговування та виробників РРО було достатньо часу щоб вжити відповідні заходи щодо виконання вимог чинного законодавства в частині заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари.

Лист ДПС від 10.10.2019 № 700/6/99-00-05-04-01-15/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11799

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64806

Інвентаризація грошових коштів

Гроші люблять лічбу, тому не нехтуйте інвентаризацією коштів. Гроші мають дві форми: готівкову та безготівкову. Першу перевірити простіше, хоча й не без нюансів. А з другою — доведеться пововтузитися. У статті розповімо: як підготуватися до інвентаризації; на що звернути увагу під час перевірки купюр і рахунків, як задокументувати результати
11057

Товарний чек: бланк

Товарний чек і його обов’язкові реквізити, форма та зміст товарного чека — у статті
32930

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді