Через карантин працівник не з’явився на роботі: чи порушив трудову дисципліну

Під час карантину роботодавці зобов’язані вжити всі можливі заходи, щоб запобігти поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Серед таких заходів:

Через карантин працівник не з’явився на роботі: чи порушив трудову дисципліну

Якщо всі перераховані варіанти вирішення проблеми організації роботи під час карантину не підходять, роботодавець має право продовжити роботу із забезпеченням засобів індивідуального та колективного захисту. Роботодавець безоплатно забезпечує працівників засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними, антисептичними та дезінфікуючими засобами. Також потрібно проінформувати працівників про профілактичні заходи, розміщенні на офіційному сайті МОЗ України та організувати максимально безпечну доставку працівників до місця роботи та у зворотньому напрямку.

Держпраці звертає увагу, що однією із умов притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності за порушення трудової дисципліни є наявність особистої вини працівника та відсутність поважних причин.

Порушення трудової дисципліни через карантин є наслідком поважних причин, тому роботодавець не має підстав для застосування до працівника заходів дисциплінарного впливу.

За інформацією Держпраці у Вінницькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113570

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7458

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196457

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77886

Відомість нарахування заробітної плати 2024

Бухгалтер під час нарахування зарплати працює з чималою кількістю первинних документів, основним з яких є розрахунково-платіжна відомість. Якщо зарплатна відомість працівника містить помилки, це може призвести до штрафів. Як все правильно оформити та які форми документів краще використати читайте у консультації
184850

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді