Як тривалість страхового стажу впливає на розмір лікарняних

Пояснюють фахівці ПФУ

Як тривалість страхового стажу впливає на розмір лікарняних

Лікарняні: нарахування і оплата

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб залежить від страхового стажу та виплачується як:

  • 50% середньої зарплати (доходу) — застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;
  • 60% середньої зарплати (доходу) — застрахованим особам зі страховим стажем від 3 до 5 років;
  • 70% середньої зарплати (доходу) — застрахованим особам зі страховим стажем від 5 до 8 років;
  • 100% середньої зарплати (доходу) — застрахованим особам зі страховим стажем понад 8 років (ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Водночас 100% середньої зарплати (доходу) також виплачують:

  • чорнобильцям 1-3 категорій;
  • одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України;
  • особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань;
  • донорам, які мають право на пільгу;
  • особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» від 17.04.1991 № 962-XII.

Працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачують незалежно від страхового стажу, в розмірі суми зарплати (доходу), з якої фактично сплатили страхові внески.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплатили страхові внески.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачують працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір зарплати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплатили страхові внески.

За інформацією Пенсійного фонду України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19845

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115323

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7487

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді