Затверджено нові правила взяття на облік суб’єктів первинного фінмоніторингу та інформації про фіноперації

UA RU

КОМУ З ФОПІВ ПОДАТКОВА СПИШЕ ЄСВ-БОРГИ❓

Кабмін затвердив Порядок подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку/поновлення на обліку) суб'єктів первинного фінансового моніторингу, реєстрації та подання суб'єктами первинного фінансового моніторингу Державній службі фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов'язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

Затверджено нові правила взяття на облік суб’єктів первинного фінмоніторингу та інформації про фіноперації

Згідно Порядку суб'єкт подає будь-яку інформацію Держфінмоніторингу в електронній формі з використанням складових е-кабінету: особистого кабінету або прикладного програмного інтерфейсу.

У разі неможливості подати Держфінмоніторингу інформацію в електронній формі, суб'єкт подає її в паперовій формі шляхом надсилання заповненої візуальної форми повідомлення поштою з повідомленням про вручення поштового відправлення або вручення під розписку.

Встановлено, що стають на облік у Держфінмоніторингу як суб'єкти, зокрема:

Які є юридичними особами

Які провадять свою діяльність одноособово, без утворення юридичної особи

суб'єкти аудиторської діяльності

протягом 3-х робочих днів з дати призначення працівника, відповідального за проведення фінансового моніторингу, але не пізніше дня проведення першої фінансової операції (дати встановлення ділових відносин з клієнтом).

не пізніше дня проведення першої фінансової операції (дати встановлення ділових відносин з клієнтом).

бухгалтери, суб'єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку

суб'єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування

особи, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами

Інформація, необхідна для взяття суб'єкта на облік, обов'язково повинна містити відомості про реєстрацію суб'єкта, його місцезнаходження, відповідального працівника, особу, яка тимчасово виконуватиме обов'язки відповідального працівника у разі його відсутності (у разі призначення такої особи), а також відокремлені підрозділи, що є окремими юридичними особами та яким надано дозвіл самостійно подавати інформацію, пов'язану з проведенням фінансового моніторингу.

У разі зміни інформації, яка подана суб'єктом до Держфінмоніторингу для взяття його на облік, суб'єкт протягом 3-х робочих днів з дати настання таких змін подає Держфінмоніторингу відповідне повідомлення.

Суб'єкт реєструє фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов'язана з проведенням фінансового моніторингу, шляхом внесення відповідної інформації до реєстру, який веде такий суб'єкт.

До реєстру вносять інформацію про:

  • порогові фінансові операції або спробу їх проведення;
  • підозрілі фінансові операції (діяльність) або спробу їх проведення;
  • відмову від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції;
  • розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників клієнта, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та інформацією про кінцевих бенефіціарних власників, отриманою суб'єктом у результаті проведення належної перевірки клієнта;
  • зупинення фінансових операцій;
  • зупинення видаткових фінансових операцій;
  • замороження активів, пов'язаних з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням.

Також Уряд даною постановою затвердив:

  • Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу;
  • Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Постанова набирає чинності з 01.01.2021.

Затверджено нові правила взяття на облік суб’єктів первинного фінмоніторингу та інформації про фіноперації
Тарас Шарийкерівник експертної групи МСFR Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Підприємці є одночасно і страхувальниками, і застрахованими особами. Незалежно від того, чи отримали дохід, вони сплачують «за себе» ЄСВ. Тож чому б не отримати матеріальне забезпечення з Фонду соціально страхування? Ми допоможемо це реалізувати!

Постанова КМУ від 09.09.2020 № 850


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129042

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73832

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді