Як розрахувати середню зарплату відрядженому

✍ Як розрахувати середню зарплату: готові приклади

Лист Мінекономіки від 13.07.2021 № 4711-06/36275-07

Гарантії для відряджених працівників встановлені ст. 121 КЗпП, згідно з якою працівникам, яких направляють у службове відрядження, оплату праці за виконану роботу здійснюють відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Щоб визначити денний заробіток враховують всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

Середньоденну заробітну плату, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, розраховують відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок № 100).

Пунктом 2 Порядку № 100 визначено, що у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток та виплати компенсації за невикористані відпустки) середню зарплату обчислюють виходячи із виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.

Пунктом 8 Порядку № 100 встановлено, що нарахування виплат, які обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадять:

середньоденний (годинний) заробіток ×число робочих днів (годин), які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденну (годинну) зарплату визначають:

заробітна плата за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні / число відпрацьованих робочих днів (годин) за цей період.

Якщо середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, її обчислюють:

середньоденна заробітна плата × середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденну зарплату обчислюють:

заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні/число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Середньомісячне число робочих днів розраховують діленням на два сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства.

Тобто середню зарплату, як правило, нараховують виходячи із середньоденної заробітної плати.

Середньогодинний заробіток обчислюють у випадках, коли згідно із законодавством необхідно здійснити працівнику оплату за середнім заробітком лише декількох годин (наприклад, якщо працівника було викликано до суду, направлено на медобстеження тощо).

Як розрахувати середню зарплату відрядженомуТетяна Нижник, керівник експертної групи Експертус Головбух

Працівник у відрядженні — буденна справа. А ось коли діло доходить до розрахунку середньої зарплати за дні відрядження, голова йде обертом. Чому так? Є нюанси розрахунку, якщо працівник за два місяці до відрядження хворів, був у відпустці, відрядженні або він взагалі новенький.

ПОЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА + ПРИКЛАДИ⚡️

Як розрахувати середню зарплату відрядженому


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19791

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113647

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7484

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196623

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77932

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді