Правила заповнення ПН/РК на експорт будь-яких товарів з 1 жовтня: роз’яснення ДПС

ДПС надала відповіді на запитання щодо особливостей заповнення ПН/РК при здійсненні операцій з постачання окремих видів товарів з 01.10.2024

Правила заповнення ПН/РК на експорт будь-яких товарів з 1 жовтня: роз’яснення ДПС

Запитання 1

Чи повинен платник податку з 01.10.2024 до дати запровадження режиму експортного забезпечення (далі — РЕЗ) у графі 4 «Умовне позначення (українське) одиниці виміру товару/послуги» табличної частини податкової накладної (далі — ПН), складеної на постачання товарів, визначених абзацом другим статті 192 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-ХІІ (далі — окремі види товарів), вказувати виключно «кг»?

Відповідь:

Вказана вимога почне застосовуватись з моменту запровадження РЕЗ.

До дати запровадження РЕЗ у табличній частині ПН вказується одиниця виміру товару, зазначена в митній декларації (далі — МД).

Наприклад, якщо у МД зазначена одиниця виміру товару «тонна», у графі 4 табличної частини ПН має вказуватись умовне позначення такої одиниці виміру «т».

Запитання 2

Як заповнити графу 3.2.2 «Власна сільськогосподарська продукція7» розділу Б табличної частини ПН, що подається на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) починаючи з 01.10.2024, складеної сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією?

Відповідь:

Позначку «Х» у графі 3.2.2 розділу Б табличної частини ПН до моменту запровадження РЕЗ не проставляєте.

Зазначену графу ПН заповнюватимуть після запровадження РЕЗ та виключно у ПН, складених сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів.

Запитання 3

Яким чином заповнити інформацію про дату та номер договору (контракту) та МД у верхній табличній частині ПН?

Чи повинна така інформація вказуватись виключно за операціями з експорту окремих видів товарів чи по всім експортним операціям?

Відповідь:

З 01.10.2024 при складанні ПН за операціями з експорту будь-яких видів товарів у верхній лівій її частині повинна заповнюватись інформація про дату та номер зовнішньоекономічного договору (контракту) та МД.

Такі ПН реєструються в ЄРПН у терміни, встановлені ПКУ (ПН, складені з 1-го по 15-й календарний день (включно) місяця — до 5-го календарного дня (включно) наступного місяця. ПН, складені з 16-го по останній день (включно) місяця, — до 18-го календарного дня (включно) наступного місяця).

При цьому на товари, вивезення яких здійснюється по кількох МД, не може бути складена одна ПН.

Наприклад, якщо на операцію з вивезення товару № 1 склали МД № 4, а на вивезення товарів № 2 та № 3 — МД № 5, то в одній ПН має відображатись товар № 1 та вказуватись дата і номер МД № 4, а в іншій ПН вказуватись товари № 2 та № 3 та дата і номер МД № 5 (разом з тим, платник може також скласти окремі ПН на товар № 2 і на товар № 3, і в кожній з них вказати дату і номер МД № 5). Але складання однієї ПН на операцію з вивезення товару № 1 (МД № 4, та товарів № 2 та № 3 (МД № 5) неможливе.

Запитання 4

Як заповнити інформацію про дату та номер договору (контракту) та МД у верхній табличній частині ПН, якщо ПН склали до 01.10.2024, а розрахунок коригування (далі — РК) до неї складають після 01.10.2024?

Відповідь:

У РК, який подають на реєстрацію з 01.10.2024, та який складений до ПН, зареєстрованої в ЄРПН:

  • до 01.10.2024 — рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» заповненню не підлягають;
  • з 01.10.2024 — рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» підлягають обов’язковому заповненню.

За інформацією ДПС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
184155

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1535

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
260

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
533045

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336364

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді