Декларації з нулями платників ЄП 1-3 груп: чи подавати

ЄДИНИЙ РАХУНОК — 2021: ПЕРЕЙТИ ЧИ ВІДМОВИТИСЯ❓❗️

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або при наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПКУ). Ця норма застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, що перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

 податкові декларації

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп є календарний рік (п. 294.1 ПКУ).

Платники єдиного податку 1 та 2 груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника ЄП у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників (абз. 1 п. 296.2 ПКУ).

Податковим (звітним) періодом для платників ЄП 3 групи є календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного п. 202.1 ПКУ).

Податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пп. 296.5 і 296.6 ПКУ.

Платники ЄП 3 групи (фізособи) у складі податкової декларації платника ЄП за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Форма податкової декларації платника ЄП – фізособи – підприємця затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 (далі – Декларація).

Згідно з прим. 8 до Декларації невід’ємною частиною Декларації є додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який подається та заповнюється фізособами – підприємцями – платниками ЄП 1-3 груп, відповідно до пп. 296.2 та 296.3 ПКУ, та які є платниками ЄСВ відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI (далі – Закон №2464).

Частиною 4 ст. 4 Закону №2464 встановлено, що право на звільнення від сплати ЄСВ за себе мають, зокрема фізособи – підприємці – платники ЄП за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV (далі – Закон №1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина 12 ст. 9 Закону №2464).

Фізособи – підприємці – платники ЄП 1-3 груп, крім тих, які звільняються від обов’язку сплачувати ЄСВ за себе, за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, незалежно від того, отримували вони дохід протягом звітного року чи ні, подають Декларацію разом з Додатком 1 за звітний рік.

За відсутності у фізосіб – підприємців – платників ЄП 3 групи упродовж І кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, Декларація за такі періоди не подається.

Якщо платники ЄП 3 групи декларували доходи протягом будь-якого кварталу поточного року, то такі доходи знову необхідно відобразити в Декларації за звітний рік без сплати ЄСВ.

За матеріалами ГУ ДПС у Кіровоградській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
765

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91387

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
571084

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді