Податкова реформа: законопроєкт № 5600 пройшов Комітет ВРУ і готовий до розгляду в Раді

✍ Звітуємо за ІІІ квартал у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ: ЗРАЗКИ ВІД ЕКСПЕРТА

Податкова реформа: законопроєкт № 5600 пройшов Комітет ВРУ і готовий до розгляду у Раді

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув на своєму засіданні у другому читанні проєкт Закону № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Через великий обсяг поправок, поданих до законопроєкту (майже 11400), Комітет ухвалив рішення розглядати їх блоками, виділеними за темами. Всього визначили понад 20 тем.

Члени Комітету розглянули поправки, які стосуються таких тем:

Народні депутати одностайно підтримали положення законопроєкту, які стосуються доповнення переліку послуг, на які поширюється касовий метод у редакції, запропонованій робочою групою.

На пропозицію Дмитра Разумкова члени Комітету обговорили враховану в порівняльній таблиці поправка № 6726 щодо збільшення рентної плати за користування радіочастотним ресурсом і відхилена поправка № 834 щодо порядку оподаткування підакцизних товарів у разі виявлення недостачі, за результатами інвентаризації, проведеної суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Окрім того, обговорили правки, які стосуються плати за землю, зокрема, оподаткування земельних паїв. Узгоджено механізм ідентифікації платника податку за землю. Комітет підтримав поправку, згідно з якою площу землі, необхідну для реєстрації сімейного фермерського господарства, пропонується зменшити з двох гектарів до 50 соток.

Члени Комітету визначились щодо порядку оподаткування підприємств птахівництва, зокрема, великі підприємства пропонують перевести з єдиного податку на загальну систему оподаткування, а для малих виробників запровадити пільги.

Підтримана правка визначає, що спрощене оподаткування сільськогосподарських виробників буде діяти до запровадження ефективної державної допомоги у відповідності до сільськогосподарської політики Європейського Союзу.

Комітет прийняв рішення виключити із законопроєкту усі пропоновані зміни до законодавства, що стосуються «зеленої» енергетики.

Члени Комітету визначили порядок обрахування рентної плати за видобуток руд.

Також узгодили питання оподаткування сигарет та інших тютюнових виробів. Зокрема, йшлося про:

  • базу оподаткування, перенесення ПДВ на виробника або імпортера;
  • розподіл грошей, отриманих від сплати роздрібного акцизу;
  • механізм недопущення накопичення товару перед збільшенням ставок акцизного податку.

Також обговорили правки, що стосуються ліцензування виробництва і реалізації підакцизних товарів. Зокрема, члени Комітету не підтримали встановлення нормативу щодо продажу сигарил не менше, ніж по 20 штук в одній пачці. Водночас, вони погодились із поступовим збільшенням вартості ліцензії на оптовий продаж тютюнових виробів.

Народні депутати затвердили пропозиції щодо механізму контролю за продажом підакцизних товарів.

Комітет підтримав правку про поширення процедури пільгового розмитнення на автомобілі, які перетинали кордон з Російською Федерацією, але придбані в інших країнах.

Також обговорили окремі пропозиції до законопроєкту, які стосувались:

  • інформування платника податку про проведення документальної невиїзної перевірки;
  • зниження ставки ПДФО з доходів від оренди нерухомого майна без реєстрації підприємцем;
  • скасування норм щодо звільнення від оподаткування ПДФО від ліквідації контрольованих іноземних компаній (КІК);
  • оподаткування земель залізничного транспорту;
  • обмеження ФОП-комісіонерів;
  • вилучення плати за землю зі списку податків, на які поширюються єдиний податок.

Комітет затвердив порівняльну таблицю до законопроєкту № 5600 і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді розглядати поправки до проєкту окремими структурними частинами та за підсумками розгляду у другому читанні прийняти його в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

За інформацією ВРУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55642

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
47

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53453

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді