ДПС надала роз’яснення платникам ПДВ, які перейшли на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%

У ДПС підготували відповіді на запитання платників щодо переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%.

ДПС надала роз’яснення платникам ПДВ, які перейшли на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%

Чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок (ЄП) третьої групи за ставкою 2%)?

Суб’єктам господарювання, які оберуть третю групу ЄП за ставкою 2% доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі ЄП за ставкою 2%.

Якщо ні, то чи повинен платник ЄП за ставкою 2% подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки в суб’єкта господарювання на третій групі ЄП за ставкою 2% відсутні об’єкти оподаткування ПДВ і з урахуванням пунктів 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК) і пункту 49.2 розділу ІІ ПК у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок нараховувати, сплачувати та подавати податкову звітність з ПДВ з операцій ввезення та постачання товарів, робіт і послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

Чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2%, складати ПН/РК?

Платники ПДВ позбавляються права складати податкові накладні та розрахунки коригування до них за операціями, що здійснені в період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі ЄП за ставкою 2%.

Як платник ПДВ може дізнатися, чи обрав його постачальник або покупець єдиний податок за ставкою 2%?

Реєстрація суб’єкта господарювання платником ЄП за ставкою 2% доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На вебпорталі ДПС: є можливість перевірити приналежність суб’єкта господарювання до платників ЄП за ставкою 2%.

Якщо платник ПДВ до переходу на ЄП за ставкою 2% придбавав товари з ПДВ, які залишились НЕ проданими на кінець воєнного стану, то чи може такий платник ПДВ мати право на ПК з ПДВ після завершення воєнного стану та повернення на загальну систему оподаткування ПДВ?

Враховуючи передбачений підпунктом 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК порядок автоматичного відновлення правил нарахування та сплати ПДВ після завершення воєнного стану у платника ПДВ зберігається право на використання сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, за товарами/послугами, що не реалізували у період перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2%. Ці суми ПДВ використайте при обчисленні податкових зобов’язань із ПДВ у податковій звітності за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів і подальші звітні періоди.

Дані рядка 21 податкової декларації з ПДВ за останній звітний період до переходу на спрощену систему оподаткування перенесіть до рядка 16.1 «Від’ємне значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду» за перший звітний період після завершення дії воєнного, надзвичайного станів.

Якщо платник ЄП за ставкою 2% придбавав товари з ПДВ, які залишились НЕ проданими після завершення воєнного стану, то чи може такий платник ПДВ мати право на ПК ПДВ після воєнного стану та повернутися на загальну систему оподаткування ПДВ?

У цій ситуації у платника відсутні підстави для формування податкового кредиту при придбанні товарів у період перебування на спрощеній системі оподаткування. Отже, після переходу на загальну систему оподаткування та відновлення реєстрації платника ПДВ за такими придбаними товарами, які не продані в період застосування спрощеної системи оподаткування, податковий кредит не відновлюється.

За інформацією ГУ ДПС у Чернівецькій області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
759

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91329

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
571036

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді