Чи застосовують РРО ФОП платники ЄП 2-4 груп за роздрібної торгівлі лікарськими засобами та наданні медичних та ветеринарних послуг у селі

Суб’єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО (далі – ПРРО) з використанням розрахункових книжок (далі – РК) та книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) при здійсненні роздрібної торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села (п. 7 «Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій» (далі – Перелік), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 № 1336; далі – Постанова № 1336).

Як повернути коштів через ПРРО, якщо розрахункову операцію проводили на класичному РРО

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, зокрема, у визначених у п. 7 Переліку для роздрібної торгівлі на території села медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг становить 250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) (п. 2 Постанови № 1336).

Разом з тим, ФОПи, які сплачують єдиний податок (ЄП), мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійснені роздрібної торгівлі на території села товарами, крім підакцизних товарів (п. 1 Переліку).

Пункт 1 Переліку не застосовують за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • ФОПами також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
  • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у пункті 1 Постанови № 1336.

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у пункті 1 Переліку, у разі перевищення якого обов’язково необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО, становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів) (абз. 2 п. 2 Постанови № 1336).

У разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО (п. 2 додатку до постанови Кабінету Міністрів України «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 № 121).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Порядок та форма обліку товарних запасів для ФОПів, у тому числі платників ЄП, встановлюється центральним органом виконавчої влади, та забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР; далі – Закон № 265).

Такі вимоги в повному об’ємі поширюються на всіх суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення не залежно від організаційно-правової форми та/або системи оподаткування.

Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» від 03.09.2021 № 496 (далі – Наказ № 496) визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на ФОПів, у тому числі платників ЄП, які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів.

Тому ФОПи — платники ЄП другої — четвертої груп можуть самостійно обирати пункт Переліку, який найбільше підходить їм, та не застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі медичними та фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села. За умови граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій:

  • 250 тис. грн — при здійсненні роздрібної торгівлі медичними та фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг (п. 7 Переліку);
  • 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, — при здійсненні роздрібної торгівлі товарами (крім підакцизних товарів) (п. 1 Переліку).

При цьому, такі ФОП, за умови реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення, зобов’язані вести облік товарних запасів за формою обліку, встановленою Наказом № 496, з відображенням інформації про їх надходження та вибуття.

За інформацією ЗІР, категорія 109.04


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11799

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38293

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8958

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді