Витрати ТОВ на сплату податків не є збитками, що має відшкодовувати посадова особа: рішення ВС

Витрати, які мусить зробити ТОВ для сплати податків, не є збитками, що підлягають відшкодуванню посадовою особою. Оскільки сплачувати податки та збори є прямим обов’язком платника податків.

kompensaciya.jpg

Постанова ВСУ від 20.09.2022 у справі № 923/832/20

ТОВ звернулося з позовом до колишньої директорки про стягнення 482 110,74 грн збитків. Позовні вимоги мотивовані тим, що внаслідок бездіяльності відповідачки товариству заподіяли збитки, розмір яких складається із сум донарахувань податків і нарахувань штрафних санкцій органом ДФС України у зв’язку з виявленими порушеннями під час документальної планової виїзної перевірки ТОВ. Ідеться про заниження податку на прибуток з юросіб і заниження податкового зобов’язання з ПДВ.

Господарський суд позов задовольнив частково. Стягнули 138 818,75 грн збитків. У задоволенні позовних вимог щодо стягнення 343 291,99 грн збитків відмовили. Апеляційний суд рішення щодо відмови в задоволенні позовних вимог у сумі 186 665,50 грн скасував. Щодо задоволення позовних вимог у сумі 138 818,75 грн та відмови в задоволенні позовних вимог у сумі 156 626,49 грн залишив без змін.

Верховний Суд України (ВС) скасував рішення судів попередніх інстанцій у частині задоволення позову та ухвалив нове рішення — про відмову в задоволенні позовних вимог.

Судді наголосили, що витрати, які мусить зробити ТОВ для сплати податків, не є збитками, що підлягають відшкодуванню посадовою особою. Оскільки сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених Податковим кодексом України, є прямим обов’язком платника податків.

Суди дійшли помилкового висновку, що грошове зобов’язання ТОВ за платежем з ПДВ на суму 111 055,00 грн (висновок суду першої інстанції) та на прибуток приватних підприємств на суму 164 632,00 грн (висновок суду апеляційної інстанції), є збитками ТОВ, завданими посадовою особою її діями чи бездіяльністю.

Щодо відшкодування розміру нарахованих штрафних санкцій ВС зауважив, що прийняття податкового повідомлення-рішення, набрання законної сили судом рішення про відмову в позові щодо скасування цього повідомлення-рішення не може сприйматись як безумовна обставина завдання товариству збитків, що підлягає відшкодуванню посадовою особою.

Фактом завдання збитків товариству буде лише стягнення (добровільна сплата) штрафних санкцій. Суди не встановили і ТОВ не доводило, що заявлені до відшкодування суми штрафних санкцій сплатили до держбюджету.

ВС дійшов висновку, що підтвердили доводи стосовно неврахування практики ВС про те, що для застосування такої міри відповідальності, як відшкодування збитків, необхідною є наявність усіх чотирьох загальних умов відповідальності:

  • протиправної поведінки;
  • збитків (шкоди);
  • причинного зв’язку між протиправною поведінкою та збитками (шкодою);
  • наявності вини особи, яка заподіяла збитки (шкоду).

За відсутності хоча б одного з цих елементів цивільна відповідальність не настає. У цьому разі відсутній такий елемент, як збитки ТОВ, що виключає задоволення позову у справі.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72733

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
4073

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38670

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91439

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді