Операції з постачання лікарських засобів та медвиробів: як скласти ПН та відобразити у ПДВ-звітності

ДПС листом від 28.02.2024 № 5398/7/99-00-21-03-02-07 проінформувала про особливості оподаткування ПДВ операцій, які оподатковують за ставкою 7%. Зокрема, операцій з постачання лікарських засобів та медвиробів; застосування податкових пільг при здійснені таких операцій; складання податкових накладних та відображення зазначених операцій у податковій звітності з ПДВ

Операції з постачання лікарських засобів та медвиробів: як скласти ПН та відобразити у ПДВ-звітності

ПДВ: від азів до майстерності

Лист ДПС від 28.02.2024 № 5398/7/99-00-21-03-02-07

Перелік операцій для яких ставка ПДВ встановлена в розмірі 7% наведений у підпункті «в» пункту 193.1 Податкового кодексу України.

Щодо складання податкових накладних

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені Податковим кодексом України (ПК) терміни.

У податковій накладній (ПН) зазначайте в окремих рядках обов'язкові реквізити. Зокрема, ставку податку та відповідну суму податку в цифровому значенні (пп. «ж» п. 201.1 ПК).

У разі звільнення від оподаткування у ПН робіть запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПК та/або міжнародного договору, якими передбачили звільнення від оподаткування ПДВ (п. 201.3 ПК).

Порядок заповнення податкової накладної затвердив Мінфін наказом від 31.12.2015 № 1307 (далі — Порядок № 1307).

У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, у графі 8 розділу Б табличної частини ПН зазначайте код ставки 7 (пп. 6 та 7 п. 16 Порядку № 1307).

У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнили від оподаткування:

  • у верхній лівій частині ПН у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» проставляйте позначку «Х»
  • у графі 8 розділу Б табличної частини ПН зазначайте код ставки 903;
  • у графі 9 зазначайте код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг, які затвердила ДПС станом на дату складання ПН.

Щодо відображення у податковій звітності з ПДВ

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затвердив Мінфін наказом від 28.01.2016 № 21 (далі — Порядок № 21).

Податкову декларацію з ПДВ (далі — декларація) подавайте за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю. До декларації внесіть дані податкового обліку окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

У складі декларації подавайте передбачені Порядком № 21 додатки (за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках).

Обсяги постачання товарів/послуг (у тому числі лікарських засобів та медичних виробів), здійснені на митній території України, які оподатковують за ставкою 7%, підлягають відображенню у рядку 1.2 декларації. Коригування податкових зобов'язань за такими операціями відображайте у рядку 7 декларації.

У рядку 5.1 (з рядка 5) декларації вказуйте обсяги операцій (у тому числі операцій з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів) (з урахуванням їх коригування), які звільнили від оподаткування ПДВ. Коригування обсягів за такими операціями окремо відображайте у рядку 5.1.1 (з рядка 5.1) декларації.

Якщо заповнюєте рядок 5 декларації, обов'язковим є подання Додатка 5 (Д5) «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю, та окремих показників, визначених пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ».

Обсяги придбання товарів/послуг (у тому числі лікарських засобів та медичних виробів) на митній території України зі ставкою ПДВ 7% відображайте в рядку 10.2, обсяги ввезення на митну територію України товарів (у тому числі лікарських засобів та медичних виробів), необоротних активів зі ставкою ПДВ 7% — у рядку 11.2 декларації.

Розділом V1 Порядку № 21 встановили порядок визначення сум ПДВ, який не сплатили до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

Відомості про суми ПДВ, не сплаченого до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, зазначайте у таблиці 2 Додатка 5 до декларації за операціями, звільненими від оподаткування податком відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг (п. 2 розд. V1 Порядку № 21).

Таблицю 2 Додатка 5 заповнюйте у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнили від оподаткування ПДВ.

У графі 5 таблиці 2 Додатка 5 зазначайте обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг. Значення графи 5 рядка «Усього***» таблиці 2 Додатка 5 повинно відповідати значенню рядка 5.1 декларації.

У графах 6 — 9 таблиці 2 Додатка 5 відображайте обсяги операцій з придбання як у поточному, так і попередніх звітних (податкових) періодах товарів/послуг, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування. Обсяги з придбання товарів/послуг, до операцій з постачання яких постачальники застосували різні ставки податку (20%, 7%, 0% або 14%), зазначайте у відповідних графах.

Оскільки в графах 6 — 9 таблиці 2 Додатка 5 зазначаються показники різних звітних (податкових) періодів (придбання як у поточному, так і попередніх звітних (податкових) періодах), відповідність значення кожної з цих граф показникам значень певних рядків Декларації Порядком № 21 не визначили. Але показники, що зазначені в графах 6 — 9 таблиці 2 Додатка 5, мають відповідати даним бухобліку.

У випадку, якщо придбання/виготовлення товарів/послуг, які будуть використані в звільнених від оподаткування ПДВ операціях, буде здійснено у наступних звітних періодах (зокрема, у разі отримання авансової оплати від покупця за товари/послуги, операції з постачання яких звільняють від оподаткування ПДВ та які на дату отримання авансу ще не придбані/виготовлені постачальником), графи 6 — 9 таблиці 2 Додатка 5 можуть бути рівними нулю.

В тих звітних (податкових) періодах, в яких відбуватиметься придбання/виготовлення товарів/послуг для використання в звільнених від оподаткування ПДВ операціях, що задекларували в попередніх звітних (податкових) періодах у зв'язку з отриманням авансової оплати, графи 6 — 9 таблиці 2 Додатка 5 не заповнюйте.

Зважаючи на суть таблиці 2 Додатка 5 (розрахунок сум ПДВ, не сплаченого до бюджету у зв'язку з отриманням пільг (втрати бюджету)), сума значень граф 6 — 9 не повинна перевищувати значення графи 5 таблиці 2 Додатка 5.

Перевищення суми значень граф 6 — 9 значення графи 5 таблиці 2 Додатка 5 можливе лише у випадку, якщо обсяг звільненої від оподаткування операції менше за обсяг товарів/послуг, фактично використаних для її здійснення. Наприклад, звільнений від оподаткування товар реалізовали за ціною, нижчою за ціну його придбання.

У графі 4 таблиці 2 Додатка 5 вказуйте суму податку, не сплачену до бюджету у звітному (податковому) періоді у зв'язку з отриманням податкової пільги (сума втрат бюджету).

Суму податку розраховуйте за формулою, визначеною пунктом 3 розділу V1 Порядку № 21.

У разі, якщо сума значень граф 6 — 9 перевищує значення графи 5 таблиці 2 Додатка 5, а також, коли сума значень граф 6 — 9 таблиці 2 Додатка 5 дорівнюють значенню графи 5, втрати бюджету від застосування пільги (значення графи 4 таблиці 2 Додатка 5) визначають рівними нулю.

Розрахунок втрат бюджету від застосування пільги здійснюйте кожного звітного (податкового) періоду, в якому здійснювали операції, звільнені від оподаткування (заповнено рядок 5.1 розділу I декларації).

Розрахунок здійснюйте щомісячно, без наростаючого підсумку з початку звітного року.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21723

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
454891

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312427

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28106

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді