З якої дати лікарю, що підвищив категорію нараховувати підвищену зарплату

669

Запитання

Сімейний лікар відвідував курси підвищення кваліфікації у червні 2021 року за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина». Одразу після курсів пройшов атестацію та підвищив кваліфікаційну категорію. Однак посвідчення з новою кваліфікаційною категорією надав лише в квітні 2022 року. Як нараховувати зарплату? Відколи робити перерахунок?

Відповідь

Лікарі мають атестуватися для підвищення (підтвердження) кваліфікаційної категорії один раз на п’ять років відповідно до Порядку проведення атестації, затвердженого наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446 (далі — Порядок № 446). Лікарі, яким атестаційна комісія змінила кваліфікаційну категорію, отримують посвідчення затвердженої форми протягом місяця з дня атестації (п. 14 розд. ІІІ Порядку № 446).

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час


Відповідає Галина Бєлікова, експерт з кадрових питань, Київ

Питання оплати праці працівників ЗОЗ найповніше охоплюють Умови, затверджені наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Тому чимало КНП встановлюють посадові оклади на основі Єдиної тарифної сітки, керуючись нормами Умов № 308/519.

Схему тарифних розрядів посад лікарів, посадовий оклад яких залежить від кваліфікаційної категорії, визначає пункт 2.2.5 Умов № 308/519.

Роботодавець має виплачувати заробітну плату з урахуванням підвищення посадового окладу за кваліфікаційну категорію протягом п’яти років з дня затвердження наказом органу (закладу) охорони здоров’я рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження) (пп. 6 п. 2.4.1 Умов № 308/519). Тобто, незалежно від дати надання посвідчення про підвищення кваліфікаційної категорії, роботодавець повинен підвищити посадовий оклад з дати, зазначеної в посвідченні.

Якщо лікар атестувався в червні, роботодавець має підвищити оклад за новою кваліфікаційною категорією з 1 липня 2021 року. Тож бухгалтеру доведеться зробити перерахунок і заробітної плати, і лікарняних, і відпускних, і матеріальної допомоги за цей період.

Навіть якщо КНП запровадило іншу систему оплати праці, за принципом аналогії закону радимо не нехтувати нормами Умов № 308/519.

Колективний договір медзакладу або правила внутрішнього трудового розпорядку можуть передбачати терміни надання лікарями посвідчень про підвищення лікарських категорій. В цьому разі маєте право вимагати від лікаря пояснень щодо затримки та застосувати дисциплінарне стягнення.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

«Пакунок малюка»: облік

Щоб підтримати сім’ї, у яких народилася дитина, держава запровадила одноразову допомогу «пакунок малюка». Алгоритми, зразки документів і проведень допоможуть правильно організувати й вести облік «пакунків малюка» в пологових будинках
107

Як КНП врятувати неприбутковий статус: рецепти ДПС

Податкове законодавство лише кількома пунктами описує загальні вимоги, що їх мають дотримувати КНП, щоб не втратити неприбутковий статус. Натомість контролери вельми прискіпливі в питаннях правомірності операцій. Але тепер матимете статтю-шпаргалку, яка підказуватиме, як здійснювати операції так, щоб податківці не виключили медзак¬лад зі складу неприбутківців
6938

Брухт чорних/кольорових металів у медзакладі

Медзаклади можуть підзаробити, продавши брухт після ліквідації ОЗ. Але продаж брухту має свої податково-облікові наслідки. Стаття підкаже, на який брухт поширюється ПДВ-пільга, як скласти податкову накладну на продаж брухту, коли нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов’язання та як показати ці операції у звітності й обліку
6691

Облік ліцензії на медпрактику

У статті знайдете підказки щодо всіх етапів обліку ліцензій на медпрактику: від зарахування на баланс до нарахування амортизації та списання. Два приклади покажуть, які проведення виконати, якщо документи для ліцензії готувати самостійно або замовили в юристів, скористалися коштами місцевого бюджету або від благодійника
13629

Бухоблік готівки у медзакладі: новації від Мінфіну

Мінфін уніс зміни до Плану рахунків та Інструкції № 291 (Наказ № 10). Деякі правки косметичні, інші додадуть клопоту бухгалтерам, як-от два нових субрахунки до рахунку 30 для окремого обліку готівки, яку отримали із застосуванням РРО. Розбираємо докладно
4482