Чи зберігати закупівельну первинку ФОП-єдиннику продавцю текстилю

432
Автор
експерт з обліку та оподаткування

Запитання

Чи потрібно підприємцю – єдиннику під час продажу тканинних ролетів, штор, тюлі, тканини для штор, карнизів, постільної білизни, ковдр, подушок, що не входять до Переліку № 231, мати та зберігати документи, що підтверджують витрати на придбання таких товарів?

Відповідь

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Лист ДПС від 03.10.2023 № 3323/ІПК/99-00-07-04-01-06

ФОП єдинники не платники ПДВ не зобов’язані вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації та зберігати документи, що підтверджують витрати на придбання таких товарів. Крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Висновок ґрунтується на аналізі вимог Податкового кодексу України (ПК) та пункту 12 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Зокрема, для цілей оподаткування платники зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі:

Заборонено формувати показники податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених даними документами.

ФОП-єдинники першої і другої груп та єдинники третьої групи не платники ПДВ ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів (п. 296.1 ПК).

Тож підприємець зобов’язаний вести облік доходів з урахуванням вимог пункту 44.1 ПК. Та не повинен підтверджувати, в тому числі первинними документами, витрати на придбання товарів.

Але податківці попередили, що необхідність мати документи, що підтверджують походження товару визначено не лише податковим законодавством.


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
8789

ФОП (фізособа-підприємець)

Якщо у вас є ідея щодо створення своєї власної справи — візьміться за неї сьогодні й будете мати результат уже завтра. Ідея — це, звичайно, головне, але ще треба зробити перші кроки та оформити ФОП. У консультації розповімо все про ФОП
59611

Оподаткування додаткового доходу

Додатковий заробіток є можливістю «вижити» у складні часи або альтернативою зростанню заробітку за основним напрямом. Як оподатковуються додаткові доходи, чим вони відрізняються від основних – в огляді
156

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281671

Самозайняті особи: облік та оподаткування

Хто може бути самозайнятою особою, які податки сплачує самозайнята особа, можливості здійснення трудової діяльності, про умови оподаткування доходів та витрат самозайнятих осіб, до яких належить фізичні особи-підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Ці та інші питання – в цьому огляді
628