Курси підвищення кваліфікації медпрацівників: оформлення, оплата, оподаткування

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Курси підвищення кваліфікації для медпрацівників є обов’язковими. Як правильно оформити в обліку направлення працівника на подібні курси. Якщо вони відбуваються у іншому населеному пункті, то чи буде це вважатися відрядженням? Про порядок документального оформлення, оподаткування та інші облікові нюанси підвищення кваліфікації медперсоналу – цей огляд.

 

✍ Зразки проведень, як виправити в обліку зарплатні помилки

Підвищення кваліфікації медпрацівників

Підвищення кваліфікації медпрацівників – це обов’язкове професійне навчання. Воно є частиною їх безперервного професійного розвитку. За загальним правилом таке навчання має здійснюватися хоча б раз на 5 років (лист Мінсоцполітики від 08.06.2016 р. № 352/021/106-16). З цією ж періодичність здійснюється й атестація певних категорій медперсоналу, наприклад, молодшого. Однак, якщо відбувається переведення медпрацівника на вищу категорію, то проходження курсів підвищення кваліфікації може знадобитися й раніше. Детально всі ці правила для медпрацівників можна знайти у таких документах:

Підставою для звільнення від обов’язкового підвищення кваліфікації може бути вагітність і пологи (абз. 4 п. 1 розд. ІІ Положення № 446). Також такою причиною є і відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3(6)-річного віку.

В медзакладі завжди має бути відповідальна особа, яка стежить за дотриманням строків підвищення кваліфікації працівників.

 

Підвищення кваліфікації – які гарантії у медпрацівника

Трудові гарантії по медпрацівникам, яких відправили на навчання, визначають ст. 122 КЗпП, а також:

  • Постанова Кабміну від 28.08.1997 р. № 695 «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» (далі – Постанова № 695);

Останній документ хоча й стосується бюджетників, але у ньому є норма у абз. 2 п. 2, яка стосуються медичних і фармацевтичних працівників державних та комунальних закладів (установ).

Медичні та фармацевтичні працівники, яких направляють на курси підвищення кваліфікації (інше обов’язкове навчання) користується такими гарантіями:

  • зберігають місце роботи (посаду) – ст. 122 КЗпП. Це значить, що під час навчання таких працівників не можна змінити, ліквідувати їх посаду, перевести на іншу посаду;
  • зберігають середню зарплату (ст. 122 КЗпП, пп. «а» п. 1 Постанови № 695). При цьому медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів (установ), якщо вони направляються до закладів післядипломної освіти, підготовки і перепідготовки, зберігається як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом за кожним місцем роботи (п. 2 Постанови № 524). Нарахування цього середнього заробітку здійснюється, виходячи з зарплати за останні 2 місяці роботи за правилами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабміну від 08.02.1995 р. № 100 (далі – Порядок № 100);
  • отримують компенсацію вартості проїзду до місця навчання та назад. Однак на практиці дана норма застосовується тільки щодо міжміського проїзду. Якщо ж усе в межах міста, то не оплачується (пп. «б» Постанови № 695);
  • отримують добові за кожний день перебування у дорозі за правилами службових відряджень (пп. «в» Постанови № 695);
  • мають забезпечення гуртожитком, а у разі його відсутності, відшкодування найму житлового приміщення за правилами службових відряджень (пп. «в» Постанови № 695).

 

Підкреслюємо, що все це лише мінімальні гарантії. Медзаклад-КНП цілком може їх розширити, наприклад введенням премії за навчання, стипендії, компенсації харчування тощо. Однак такі особливі гарантії слід передбачити у колективному договорі й вони мають здійснюватися щодо всіх працівників, а не за вибірковим принципом. 

Підвищення кваліфікації та відрядження медпрацівника: спільне та відмінне

З огляду на вищенаведені гарантії постає цілком логічне питання: а у чому ж тоді відмінність від звичайного службового відрядження? Це демонструє таблиця нижче.

 

СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ МІЖ ПІДВИЩЕННЯМ КВАЛІФІКАЦІЇ ТА ВІДРЯДЖЕННЯМ

Підвищення кваліфікації

Спільне: відрядження і підвищення кваліфікації

Відрядження

Наказ про направлення на підвищення кваліфікації складається на підставі ст. 122 КЗпП.

Оплата добових,

відшкодування найму приміщення (однак при навчанні – лише у разі відсутності гуртожитку), відшкодування проїзду, складання авансового звіту* після повернення, відсутність оплати за дні вихідних (однак добові нараховуються),

оподаткування.

Наказ про направлення у службове відрядження складається на підставі ст. 121 КЗпП.

Оплата здійснюється на основі середньоденної за останні 2 місяці.

Оплата здійснюється за найбільшим з 2-х заробітків:

  • середньоденна за останні 2 місяці;
  • денний заробіток у місяці відрядження.

У табелі обліку робочого часу ставиться позначка «ІН» (інший невідпрацьований час)**.

У табелі обліку робочого часу ставиться позначка «ВД» (відрядження).

Можливий запис до трудової книжки.

Інформація про відрядження у трудову книжку ніколи не вноситься.

* Звіт про використання коштів виданих на відрядження або під звіт;

** така рекомендація є у листі Мінпраці від 22.06.2010 р. № 6551/0/14-10/13 «Щодо оплати праці при підвищенні кваліфікації держслужбовцям», а також листі Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16. Це можна використати й медзакладам. За бажанням можна використати власну позначку, наприклад «ПК» тощо.

 

Додамо, що при відрядженні можливим є нарахування оплати праці за вихідні дні, за умови, що у цей день був укладений контракт чи є інакше підтвердження того, що здійснювалася робота. Щодо навчання, то такого правила немає – вихідні не оплачуються.

У цілому виходить, що службове відрядження та підвищення кваліфікації регулюються різними нормами законодавства та не є одним і тим же. По-різному вони також і відображаються у табелі. Це підтверджує і лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16, який присвячений гарантіям при направленні на курси підвищення кваліфікації.

Однак документальне оформлення схоже (і там, і там в кінці складається авансовий звіт, див. таблицю з порівнянням). Також практично однакове оподаткування (див. нижче).

Увага: Трудові гарантії при підвищенні кваліфікації відрізняються, але схожі у нарахування добових, відшкодуванні інших витрат, складанні авансового звіту та в оподаткуванні

Добові при підвищенні кваліфікації медпрацівника

Оплата добових тут має бути така ж, як і при відрядженні. Дане питання має бути врегульоване внутрішніми положеннями медзакладу. Медзаклад-КНП, якщо він зберіг і має часткове фінансування з державного/місцевого бюджету має застосовувати стандартні бюджетні норми з Постанови від 02.02.2011 р. № 98. Нагадуємо їх:

  • відрядження по Україні – 60 грн/доба;
  • максимальна сума витрат на найм приміщення – 600 грн/доба (Україна).

Медзаклади-КНП, які не мають бюджетного фінансування можуть встановити й свої, більш високі, норми добових.

Трудові книжки та підвищення кваліфікації медпрацівника

Інформація про підвищення кваліфікації має бути занесена до трудової книжки при звільненні за умови, що таке навчання відбулося за останні 2 роки перед його звільненням (п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок, наказ Мінпраці від 29.07.1993 р. № 58, а також лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16). При цьому:

  • такий запис має бути засвідчений підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженою ним особою та печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів;
  • необхідно вказати час, тривалість та місце проходження підвищення кваліфікації, яке пройшов працівник.

Увага:  Підвищення кваліфікації, якщо по ньому минуло не більше 2-х років, можна занести у трудову книжку працівника при його звільненні

Оподаткування підвищення кваліфікації медпрацівника

ПДФО та ВЗ. Ключове питання – чи розглядати таке підвищення кваліфікації як додаткове благо? Якщо курси обов’язкові – ні, якщо не обов’язкові – так, це буде додаткове благо з відповідним оподаткуванням (пп. 165.1.3.7 ПКУ). Для медпрацівників у більшості випадків додаткового блага не буде, так як 5-річні підвищення кваліфікації перед атестацією для них є обов’язковими.

Щодо добових і оплати вартості проживання, проїзду, то вони також не оподатковуються як і при відрядженнях. Всі ці неоподатковувані доходи відображаються у Додатку 4ДФ об’єднаного Податкового розрахунку під кодом «158». Однак сума доходу, який нарахований як заробітна плата за дні підвищення кваліфікації (середній заробіток), оподатковується так, як і звичайна зарплата (код «101» у Додатку 4ДФ).

Якщо ж підвищення кваліфікації законодавством не вимагалось, сталося за домовленістю сторін, то витрати на таке навчання розглядаються як додаткове благо та обкладаються ПДФО і ВЗ. Такі доходи показуємо у Додатку 4ДФ під кодом «126».

Увага:  Обов’язкове підвищення кваліфікації не обкладається ПДФО/ВЗ та ЄСВ

ЄСВ. Такі виплати ЄСВ не обкладаються незалежно від обов’язковості підвищення кваліфікації. По-перше, вони не належать до фонду оплати праці. По-друге, згадуються у п. 9 розд. ІІ Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок роботодавця, на які не нараховуються ЄСВ, затвердженому наказом Кабміну від 22.12.2010 р. № 1170. Однак все ж таки прослідкуйте, аби такі витрати відповідали переліку:

  • оплата навчання працівників у закладах вищої освіти та установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів;
  • оплата проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад;
  • витрати, пов’язані з організацією навчального процесу, що включають придбання навчального матеріалу та оренду приміщень.

Облік підвищення кваліфікації у медзакладі

Бухгалтеру, по-перше, слід зібрати всі пов’язані документи, які потрібні для обґрунтування списання витрат на навчання:

  • наказ про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації;
  • копію договору з навчальним закладом щодо навчання працівників;
  • копії отриманих працівниками свідоцтва/сертифікати тощо;
  • авансові звіти працівників, які пройшли навчання.

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Оплата курсів підвищення кваліфікації медичних працівників 2021

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Оплата курсів підвищення кваліфікації медичних працівників 2021

Щодо оплати навчання бажано скласти бухгалтерську довідку, у якій пояснити, скільки було сплачено за навчання кожного працівника навчальному закладу, навести відповідні розрахунки, а також пояснити необхідність такого навчання, його обов’язковість, зв’язок з діяльністю медзакладу.

По-друге, слід визначитися з рахунком обліку витрат на навчання. Профільний НП(С)БО 15 «Витрати» чіткої відповіді на це питання не дає. Через це керуватися слід внутрішніми документами: положенням про облікову політику, положенням про калькулювання тощо. Якщо й там це питання не визначене, то керуємося власним судженням:

  • для медпрацівників, які займають адміністративні посади – рахунок 92 «Адміністративні витрати»;
  • для медпрацівників відділень – субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності» або 91 «Загальновиробничі витрати». Залежить від того, по яким рахункам здійснюється облік загальногосподарських витрат медзакладу-КНП.

Типові бухгалтерські проведення для обліку підвищення кваліфікації медпрацівників для медзакладу-КНП наведено у таблиці нижче.

 

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

1

Медзаклад перерахував медичному університету кошти за підвищення кваліфікації

377

311

100000,00

2

Перераховано аванс на картку 4-х працівників перед їх від’їздом у розрахунку 5 днів (добові – 60 грн/день, на проїзд – 360 грн на кожного працівника, на проживання – 600 грн/день)

372

311

13000,00

3

Після повернення працівників кошти на навчання віднесено на адміністративні витрати*

92

(949)

377

100000,00

4

На основі авансових звітів, які подали працівники, списані такі витрати:

 

 

 

вартість проїзду (=4×360)

92

(949)

372

1440,00

вартість проживання, 4 ночі (=500×4×4, де 500 грн – ціна послуги без ПДВ)

92

(949)

372

8000,00

податковий кредит з ПДВ по готелю

92

(949)

372

1600,00

добові (=60×5×4)

92

(949)

372

1200,00

5

Повернутий залишок авансу працівниками (=13000 – 1440 – 8000 – 1600 – 1200).

311

372

760,00

6

Списані витрати на фінансовий результат (=10000+160+3000+600+300).

791

92

(949)

112240,00

*документальне оформлення: бухгалтерська довідка та копії свідоцтв про підвищення кваліфікації, які надали працівники, а також копія договору з медичним університетом тощо.

 

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді