Як оплатити лікарняний особі за ЦПД

Особи, які працюють на умовах ЦПД, з 11.10.2017 матимуть право на матеріальне забезпечення за умови, якщо страховий випадок настав у працівника у період дії укладеного з ним договору.

Скачати Цивільно-правовий договір ЗРАЗОК

Розрахунок матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах ЦПД, здійснюють за місцем діяльності на умовах ЦПД, під час дії якого настав страховий випадок, після подання звітності щодо сум нарахованого ЄСВ за місяці розрахункового періоду.

До заяви-розрахунку страхувальнику необхідно додати копію таблиці 5 Звіту з ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ за ЦПД. В цій таблиці зазначають суми доходу, що виплатили за ЦПД за місяці розрахункового періоду (для контролю правильності проведеного розрахунку).

Якщо поданий працівником за ЦПД листок непрацездатності (або його завірена копія) припадає на період дії цього договору, він має право на його оплату лише за умови втрати певної частини заробітку (доходу).

Тобто, якщо оплату договору здійснюють повністю у визначений договором строк, то оплачувати листок непрацездатності не можна, адже немає факту втраченого заробітку (доходу).

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР не передбачає соціальну відпустку (в т. ч. по вагітності та пологах) особам, які виконують роботи або надають послуги за ЦПД.

Отже допомога по вагітності та пологах є компенсацією втраченого доходу за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то в такому разі її мають надавати за рахунок коштів Фонду лише за період від початку настання страхового випадку і до завершення дії договору.

Для осіб, які виконують роботи або надають послуги за ЦПД, допомогу по вагітності та пологах виплачують з фактичного середньоденного доходу без доплати до розміру мінімальної заробітної плати. Вимога щодо нарахування ЄСВ не менше мінімального розміру не стосується винагород за ЦПД.

За інформацією ФСС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразки наказів про призначення чи відмову в лікарняному

Роботодавцеві як страхувальнику надали право самостійно розробляти документи, за якими він призначає соцвиплати чи відмовляє у допомозі. Затверджених форм немає. Експерт підготував для вас зразки. Адаптуйте під своє підприємство та користуйтеся
350

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281647

Яка максимальна тривалість лікарняного

Іноді стається так, що працівник підприємства хворіє тривалий час. Відомо, що підприємству він надав уже два листки непрацездатності. А яка ж максимально допустима тривалість лікарняного — розповімо у статті
276615

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
91900

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді