Увага! Затвердили форму попередження про трудові порушення

UA RU

Нагадуємо, що з 02.02.2020 пом’якшили фінвідповідальність роботодавців та зменшили розмір деяких трудових штрафів. Відповідні зміни внесли до статті 265 КЗпП. З новими розмірами трудових штрафів можете ознайомитися тут.

Серед пом’якшень — за неоформлених працівників/зарплату «в конвертах» та за недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам спочатку до роботодавців — платників єдиного податку 1—3 груп застосовуватимуть попередження.

До затвердження форми такого попередження Держпраці обіцяла не застосовувати фінансові санкції, передбачені абзацами 2 та 6 частини 2 статті 265 КЗпП.

Тонкощі нарахування відпускних на прикладі реальних історій

Окрім акта та припису, інспектор з праці має ще заповнювати та надавати попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю (згідно з Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим постановою КМУ від 04.12.2019 № 1132. Тобто попередження інспектори мають надавати всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань у разі виявлення порушень вимог законодавства про працю.

Сама форма попередження має загальну інформацію та таблицю. У загальній частині будуть наводити інформацію про інспектора праці, реквізити об’єкта відвідування. У табличній частині фіксуватимуть зміст виявленого порушення, посилання на нормативні документи, які порушено, посилання на вид відповідальності, та норми законодавства, за якими притягують до відповідальності.

Увага! Затвердили форму попередження про трудові порушення

Увага! Затвердили форму попередження про трудові порушення

СКАЧАТИ ФОРМУ ПОВІДОМЛЕННЯ

ДО ВІДОМА

Попередження складають уже після того, як інспектори праці вручать акт інспекційного відвідування та припис про усунення виявлених порушень законодавства про працю. Утім, отримавши попередження, роботодавець не має бігти платити штраф за результатами перевірки. Зазначена форма лише містить попередження щодо штрафів, які світять роботодавцю за вчинені ним порушення трудового законодавства. Сплачувати штраф, як і раніше, доведеться за постановою уповноваженої посадової особи Держпраці або за рішенням суду.

Наказ Мінекономіки від 19.05.2020 № 919


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72549

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
4019

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38650

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91312

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді