До Податкового кодексу готують зміни щодо оподаткування віртуальних активів

У ВРУ зареєстрували проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні» від 07.11.2023 № 10225

image26

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Проєкт Закону від 07.11.2023 № 10225

Віртуальні активи — це цифрові представлення цінності або прав, які можуть бути обмінювані або передаватися в режимі онлайн. В Україні законодавство про віртуальні активи є недосконалим і потребує вдосконалення через відсутність:

  • чіткого визначення та класифікації віртуальних активів, що ускладнює їх правове регулювання та захист прав власників;
  • єдиного органу, який би здійснював нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів ринку віртуальних активів, що створює ризики для фінансової стабільності, боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму;
  • спеціального податкового режиму для оподаткування доходів від операцій з віртуальними активами, що призводить до подвійного оподаткування або ухилення від сплати податків.

Тому виникла необхідність прийняти новий закон про віртуальні активи, який би враховував міжнародні стандарти та практики, а також сприяв розвитку цифрової економіки в Україні.

Відповідно до його перехідних положень, чинний Закон України «Про віртуальні активи » від 17.02.2022 № 2074-IX набуватиме чинності лише з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами.

Законопроєктом вносять зміни до Податкового кодексу України (ПК), якими запроваджують механізм:

Змінами також визначають, що не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з віртуальними активами.

Не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють операції з віртуальними активами.

Крім того, затверджують нову редакцію Закону України «Про віртуальні активи» та низку змін до пов’язаних законодавчих актів.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66564

Інкотермс 2020: правила роботи

Міжнародні комерційні умови Інкотермс 2020 діють і 2023 році. Це міжнародні правила поставки товарів, які досить часто зустрічаються в зовнішньоекономічних договорах. На що краще звернути увагу при їхньому застосуванні, як це впливає на визнання доходу в бухгалтерському обліку – про це в сьогоднішній консультації, яка може бути корисною як юристу, так і бухгалтеру, що мають справу з ЗЕД
46672

Облік валютних операцій на підприємстві 2023

Валютні обмеження 2023 – які вони у період дії воєнного стану. Розглянемо також облік валютних операцій на прикладах придбання та продажу іноземної валюти 2023
58740

Обмеження валютних операцій в умовах воєнного стану

Після впровадження воєнного стану в регулюванні ЗЕД змінилися не лише правила оподаткування, а й деякі обмеження, зокрема щодо строків валютних розрахунків, тобто платежів за експортно-імпортними операціями. Про існуючі валютні обмеження у сфері ЗЕД і банківських валютних розрахунків після впровадження воєнного стану розповімо в цьому огляді.
23987

Декларація про валютні цінності 2020

Валютне декларування у цьому році зазнало чимало змін. Якщо ви перевозите значні суми коштів у валюті через митний кордон України, то задекларувати їх доведеться, щоб не конфіскували митники. Валютне декларування у 2020 році та про те, як заповнюється декларація транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей розповімо у статті.
7600

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді