Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади розрахунків

UA RU

✨ ПОДАРУНОК, ЯКИЙ ОЦІНИТЬ КОЖЕН БУХГАЛТЕР ✨

З якого періоду застосовувати зміни щодо порядку обчислення сердньої зарплати

Норми постанови КМУ № 1213, яка змінила Порядок обчислення середньої заробітної плати (від 08.02.1995 № 100), слід застосовувати з 12.12.2020.

Тому, якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої заробітної плати, відбулася до 11.12.2020 (включно), то застосовуєте положення Постанови № 100 без змін, внесених Постановою № 1213. Якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої заробітної плати, з 12.12.2020 і пізніше, то необхідно застосовувати положення постанови № 100 з урахуванням змін, внесених постановою № 1213.

Ця новина уже на Facebook, збережіть собі як пам’ятку, щоб уберегтися від штрафів

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

Визначення розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток

Постановою № 1213 передбачено, що норми цього Порядку поширюються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу усіх видів відпусток, передбачених законодавством (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологам) та її обчислення проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Тобто при обчисленні середнього заробітку для оплати часу відпустки, у тому числі, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Закону України „»Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» розрахунковим періодом будуть 12 календарних місяців, які передують місяцю початку відпустки.

Механізм обчислення середньої заробітної плати з огляду на виплати за два календарні місяці роботи працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців

Пунктом 2 Порядку зі змінами, внесеними Постановою № 1213, змінено механізм обчислення середньої заробітної плати виходячи з виплат за два календарні місяці працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців.

Тож, середню заробітну плату обчислюєте виходячи з виплат за два календарні місяці роботи. При цьому норми Порядку не містять особливого розрахунку для таких працівників, а також вимог щодо врахування при обчисленні середньої заробітної плати повністю відпрацьованих робочих днів протягом двох календарних місяців.

Тобто середню заробітну плату за два місяці таким працівникам обчислюєте на загальних умовах, а саме з виплат, які нараховано в місяцях розрахункового періоду.

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Механізм врахування виплат при обчисленні середньої заробітної плати

Змінами, внесеними Постановою № 1213 до пункту 3 Порядку передбачено, що при обчисленні середньої заробітної плати враховують всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, окрім визначених у пункті 4 цього Порядку.

Суми нарахованої заробітної плати враховують у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

Тобто, при нарахуванні середньої заробітної плати у всіх випадках її обчислення відповідно до норм Порядку враховують всі суми нарахованої заробітної плати, крім виплат, що передбачені як виняток пунктом 4 Порядку і ці виплати, в тому числі і премії, відносяться до тих місяців, за який вони нараховані.

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Механізм розрахунку середньої заробітної плати, з огляду на посадовий оклад чи розмір мінімальної заробітної плати

Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводять з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводять з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Тобто, якщо розмір тарифної ставки, посадового (місячного) окладу працівника встановлено, наприклад, на рівні розміру прожиткового мінімуму, який є нижчим розміру мінімальної заробітної плати, то розрахунок середньої заробітної плати проводитимуть виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, але з урахуванням умов укладеного трудового договору.

При цьому розмір тарифної ставки, посадового (місячного) окладу працівника необхідно порівнювати з розміром мінімальної заробітної плати в еквіваленті повної зайнятості.

Наприклад, при обчислені середньої заробітної плати з урахуванням положень абзаців третього – п’ятого пункту 4 Порядку у грудні 2020 року працівникові, якого прийнято на 0,5 ставки з посадовим окладом, встановленим у штатному розписі 3 000 грн, що в еквіваленті повної зайнятості (6 000 грн) є більшим за розмір мінімальної заробітної плати на час розрахунку (станом на 01 грудня 2020 року ‒ 5 000 грн), розрахунок буде проводитись виходячи з посадового окладу, встановленого у штатному розписі, тобто з 3 000 гривень. Якщо розмір посадового окладу в еквіваленті повної зайнятості є меншим за розмір мінімальної заробітної плати, то розрахунок проводиться виходячи з мінімальної заробітної плати.

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюють з огляду на посадовий оклад чи мінімальну заробітну плату, то її нарахування здійснюють шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду

Тобто, якщо розрахунковий період два місяці, то посадовий оклад чи розмір мінімальної заробітної плати необхідно помножити на два, якщо розрахунковий період дванадцять місяців ‒ на дванадцять.

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Незастосування коефіцієнту коригування заробітної плати при підвищенні тарифних ставок (посадових окладів)

Змінами, внесеними Постановою № 1213 до Порядку, зокрема виключено норму щодо застосування коефіцієнту коригування при обчисленні середньої заробітної плати у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) у розрахунковому періоді чи у періоді збереження середньої заробітної плати.

Тобто, у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів), наприклад з 1 січня 2021 року, всі виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати враховуватимуться у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

При цьому, підстав для перерахунку середньої заробітної плати, яка зберігалася за працівниками до набрання чинності постанови 1213 і була нарахована з урахуванням коефіцієнтів підвищення тарифних ставок (посадових окладів), немає, але в подальшому її розмір коригуватися не буде.

Обчислення середньої зарплати з 12.12.2020: приклади від Мінекономіки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

За інформацією Мінекономіки


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19830

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115154

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196690

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді