Оподаткування під час війни: огляд змін від Верховного Суду

На період війни зупиняють перебіг строків, що визначають Податковий кодекс України та інше податкове законодавство.

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

До 21.07.2022 зупинили дію пунктів 200.10—200.12 Податкового кодексу України (ПК) щодо бюджетного відшкодування ПДВ. До звітних податкових періодів за лютий — липень 2022 року ці норми застосовують з урахуванням строків проведення камеральних, документальних податкових перевірок. Узгоджені суми бюджетного відшкодування повертають у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Обставини, що звільняють платників податків від фінансової відповідальності за порушення, що виявили органи контролю під час перевірок, визначає підпункт 112.8.9 ПК. Зокрема, якщо платник податку через участь у воєнних діях вчасно не виконав податкові обов’язки, його звільняють від відповідальності. Але за умови, що він виконає ці обов’язків упродовж одного місяця з дня, коли завершиться дія наслідків, через які він не зміг виконати ці обов’язки.

Під час дії воєнного стану документальні позапланові перевірки проводять за наявності безпечного доступу до територій, об’єктів, де платник податків провадить господарську діяльність.

Перевірки, які розпочали, але не завершили через надзвичайні обставини, зупиняють за рішенням керівника органу контролю (його заступника або уповноваженої особи). Рішення оформляють наказом. Копію наказу надсилають платнику податків до е-кабінету. Одночасно платника інформують через електронну пошту про те, що до його е-кабінету надіслали рішення зупинити перевірку. Зупинення перевірки перериває перебіг строку проведення перевірки.

Щодо документальних позапланових перевірок, які стосуються декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування. Якщо ці перевірки розпочали після того, як набрав чинності Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX, то проводять упродовж 60 календарних днів, що настають після завершення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Документ, що надіслав орган контролю до е-кабінету платника, вважають таким, що вручили, якщо його сформували з дотриманням вимог законів про е-документи та електронні довірчі послуги.

Крім того, на час воєнного стану ДПС проводить фактичні перевірки, щоб контролювати, чи дотримує платник податків вимоги законодавства щодо фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки, які встановила держава (Закон України «Про ціни та ціноутворення»).

Щодо платники податків, податкових агентів з тимчасово окупованих територій, які не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких обліковують доходи та витрати. Вони подають органові контролю в довільній формі повідомлення про те, що не можуть вивезти первинні документи (далі — повідомлення). Повідомлення мають підписати керівник підприємства та головбух. У повідомленні зазначають:

  • обставини, що призвели до втрати чи неможливості вивезти первинні документи;
  • податкові/звітні періоди;
  • загальний перелік документів (бажано з реквізитами).

Дані та показники податкової звітності за звітні періоди, що зазначили в повідомленні, не можна піддавати сумніву лише через відсутність первинних документів. Після того, як платник подав повідомлення до органу контролю, накладають мораторій на проведення документальних перевірок щодо періодів, які він зазначив у повідомленні.

Якщо платник податків дізнається, що втратив документи, про які зазначив у повідомленні, він має поінформувати про це орган контролю і пояснити обставин, за яких це сталося. У цьому разі після завершення дії воєнного стану органи контролю не перевірятимуть податкові/звітні періоди, які платник зазначив у повідомленні.

За інформацією ВСУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55642

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34088

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
767

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
357

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді