Як відобразити у податковій звітності з ПДВ коригування на правильний ІПН покупця

Податківці роз’яснили нюанси відображення у податковій звітності з ПДВ операції, пов`язаної з виправленням помилки в індивідуальному податковому номері покупця шляхом складання розрахунку коригування до податкової накладної та другої податкової накладної

image78

На дату виникнення податкових зобов’язань платник зобов’язаний скласти податкову накладну (ПН) в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) у встановлений Податковим кодексом України (ПК) строк.

Зокрема, що у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, складається розрахунок коригування до ПН (п. 192.1 ПК).

У випадку зазначення «невірного» індивідуального податкового номера (далі – ІПН) при складанні ПН на операцію з постачання товарів/послуг та реєстрації її в ЄРПН платник податку – продавець, для виправлення допущеної помилки, має право скласти розрахунок коригування до помилкової ПН (з «невірним» ІПН), який підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (отримувачем) товарів/послуг. Крім того, платник зобов’язаний скласти другу ПН на дату виникнення податкових зобов’язань із зазначенням вірного ІПН покупця.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ затвердив Мінфін наказом від 28.01.2016 № 21 (далі — Порядок № 21).

До податкової декларації з ПДВ (далі — декларація) вносять дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку (абз. 2 п. 1 розд. ІІІ Порядку № 21).

Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (абз. 1 п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21).

У складі декларації подавайте передбачені Порядком № 21 додатки (за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках) .

Зокрема, у додатку 1 (Д1) до декларації зазначайте відомості про суми ПДВ, зазначені у ПН/РК до ПН, не зареєстрованих в ЄРПН, та про податковий кредит з урахуванням його коригування.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах платник самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ПК).

Оскільки у декларації зазначаються дані, визначені на підставі первинних документів, відображенню у податковій звітності з ПДВ підлягають податкові зобов’язання, визначені на дату складання ПН з «невірним» ІПН. РК та друга ПН не впливають на визначене податкове зобов’язання, тому операція, пов’язана з виправленням помилки в ІПН покупця, відображенню безпосередньо у податковій декларації з ПДВ не підлягає.

У той же час якщо невірний ІПН, крім ПН, також зазначили у додатку 1 до податкової декларації з ПДВ, то виправити такий невірний ІПН слід шляхом подання уточнюючого розрахунку до такої податкової декларації. При цьому додайте до нього додаток 1, в якому таку помилку виправляйте методом «сторно».

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

 


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 28.06.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10253

Оптимізація податків 2024

Оптимізація податків на підприємстві може допомогти цілком легальними засобами зекономити кошти підприємства на сплаті податків, зборів та ЄСВ. Про поширені методи оптимізації оподаткування ПДВ, податку на прибуток та зарплатних податків – у консультації
112

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
199728

Податкова декларація з ПДВ 2024

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
177781

Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ

Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 7 до декларації з ПДВ з урахуванням змін, внесених до форм ПДВ-звітності. З допомогою експерта заповните додаток 7 до податкової декларації з ПДВ з першого разу та без помилок
375

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді