Чи можна прийняти на роботу працівника у вихідний день

Оформлювати трудовi вiдносини з працiвником у вихiдний день законодавством України про працю не заборонено

Чи можна прийняти на роботу працівника у вихідний день

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Трудовий договiр — угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядку. А власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, потрiбнi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором й угодою сторiн (ст. 21 Кодексу законів про працю України; далі – КЗпП).

Оформлювати трудовi вiдносини з працiвником у вихiдний день законодавством України про працю не заборонено.

Керiвники пiдприємств, ФОП мають право самостiйно встановлювати iндивiдуальнi графiки роботи вiдповiдно до правил внутрiшнього трудового розпорядку та колективного договору. При цьому вихiднi днi можуть не збiгатися iз загальновстановленими календарними вихiдними днями.

Графiки роботи готують таким чином, щоб тривалiсть робочого часу працівника за облiковий перiод не перевищувала нормального числа робочих годин як вказано у статтях 50 i 51 КЗпП.

Таким чином, трудовий договір можна укладати в будь-який день тижня, незалежно вiд того, буднiй вiн чи вихiдний. Єдина умова до початку роботи за укладеним трудовим договором потрібно направити повідомлення в ДПС про дату початку роботи, тобто оформити наказ про прийняття на роботу працівника у робочий день. Наприклад 29.09.2023, що працівник приступає до роботи 01.10.2023.

За інформацією Центрального регіону інспекційної діяльності у Дніпропетровській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
173

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19985

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
116100

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7509

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді