ДПС повідомлятиме НАБУ про виявлені під час перевірок платників факти надання хабарів

ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкт від 06.12.2023 № 10319, який включає рекомендації ОЕСР щодо податкових стратегій для протидії корупції серед іноземних посадових осіб

ДПС повідомлятиме НАБУ про виявлені під час перевірок платників факти надання хабарів

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Кабмін схвалив розроблений Мінфіном проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врахування положень Рекомендацій Ради Організації економічного співробітництва та розвитку стосовно податкових заходів для подальшої боротьби з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях».

Зазначені Рекомендації Ради ОЕСР* наголошують на важливості прийняття чіткого законодавства, що прямо забороняє відрахування з бази оподаткування хабарів іноземним посадовим особам у міжнародних ділових операціях.

Зміни передбачають до розділів ІІІ «Податок на прибуток підприємств» та ІV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України (ПК):

  • в частині податку на прибуток підприємств — збільшення фінансового результату на суму коштів та/або вартість майна (нематеріальних активів) та/або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих), які визначені обвинувальним вироком суду як неправомірна вигода або хабар, джерелом походження якого є ухилення або мінімізація оподаткування податком на прибуток підприємств;
  • в частині податку на доходи фізичних осіб — невключення до складу витрат фізичної особи — підприємця та фізичної особи, яка проводить незалежну професійну діяльність, сум витрат сплачених на користь інших платників податків, які визначені обвинувальним вироком суду як неправомірна вигода або хабар.

Також доповнюють поняття ПК обставинами (фактами), які можуть свідчити про надання платником податків неправомірної вигоди службовій особі іноземної держави та положенням, що при їх виявленні податковий орган керується відповідним переліком НАБУ, який оприлюднюють на його офіційному вебсайті.

Передбачають надання податковими органами НАБУ повідомлення про виявлені під час перевірок платників обставини (факти), які можуть свідчити про надання неправомірної вигоди, та інформування про це платника.

Збільшують строки зберігання документів платника у разі отримання ним інформації про обставини (факти), які можуть свідчити про надання ним неправомірної вигоди.

Передбачають сплату штрафу платником в разі зазначення ним у податковій декларації з податку на прибуток підприємств різниці, визначеної за результатами виявлених податковими органами під час перевірки обставин (фактів), які можуть свідчити про неправомірну вигоду, в розмірі 7,5% від суми такої різниці.

Крім того, передбачають проведення документальної позапланової перевірки платника, щодо якого винесли вирок суду за пропозицію, обіцянку чи надання неправомірної вигоди і такі діяння могли мати вплив на суму витрат, які врахували при визначенні об’єкта оподаткування тощо.

---------------------

* ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) була заснована у 1961 році. Вона об'єднувала 38 країн-членів. Ця організація спрямована на сприяння політикам, що покращують економічний та соціальний добробут населення по всьому світу.

За інформацією Мінфіну

За інформацією Ярослава Железняка

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
65508

Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба
706

Арешт майна 2024

Розбираємо, що таке арешт майна, яке майно можуть арештувати, коли податкова може застосувати адміністративний арешт майна, що означає повний та умовний адміністративний арешт майна
1934

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді