Чи можна стати єдинником першої або другої групи у разі відмови від ЄП після скасування спецгрупи

368

Запитання

Чи мають право подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до 01.09.2023 та бути платниками ЄП першої або другої групи ФОП, які у липні 2023 року відмовилися від спрощеної системи з особливостями оподаткування і з 01.08.2023 перейшли на сплату інших податків і зборів (до обрання особливостей оподаткування були платниками ЄП третьої групи або платниками на загальній системі оподаткування)?

Відповідь

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

З 01.08.2023, зокрема, підрозділ 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПК), доповнили новим пунктом 9-1 щодо особливостей переходу госпсуб’єктів, які використовували спецгрупу ЄП, на систему оподаткування, на якій такі платники перебували до обрання спецгрупи ЄП.

Встановили, що тимчасово, з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01.08.2023, положення розділу XIV ПК застосовують з урахуванням, зокрема, таких особливостей:

  • платник має право самостійно (шляхом подання заяви) відмовитися від використання спецгрупи ЄП, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийняв таке рішення. У такому разі платника вважають таким, що застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання спецгрупи ЄП, крім випадку, якщо у заяві про відмову від використання спецгрупи ЄП, платник зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів (пп. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

Вимоги, встановлені пунктом 291.4 ПК для відповідної групи платників ЄП щодо кількості осіб, які перебувають з таким платником у трудових відносинах, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник втратив право або самостійно відмовився спецгрупи ЄП (пп. 9-1.4.2 пп. 9-1.4 п. 9-1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

Обмеження, що встановили підпунктами 291.5 та 291.5-1 статті 291 ПК для єдинників, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник втратив право або самостійно відмовився від використання спецгрупи.

Встановили, що у 2023 звітному році госпсуб’єкти, які у 2023 році використовували спецгрупу ЄП, та втратили право або самостійно відмовилися від використання спецгрупи ЄП, і були переведені на сплату інших податків і зборів, визначених ПК, або щодо яких проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, мають право у 2023 році повторно здійснити перехід (обрати) на спрощену систему оподаткування, в тому числі у разі повторної упродовж 2023 року держреєстрації ФОП, шляхом подання заяви за загальною процедурою, визначеною ПК (пп. 9-1.4.4 пп. 9-1.4 п. 9-1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

При цьому у разі подання заяви до 01.09.2023 госпсуб’єкта вважатимуть платником ЄП з 01.08.2023 (крім єдинника третьої групи із ставкою ЄП 3%, якщо така особа станом на 01.08.2023 не зареєстрована платником ПДВ).

Отже, ФОП, які до обрання спецгрупи ЄП були платниками ЄП третьої групи або загальниками та в липні 2023 року відмовилися від спецгрупи ЄП і з 01.08.2023 перейшли на сплату інших податків і зборів мають право подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до 01.09.2023 та бути платниками ЄП першої або другої групи за умови дотримання вимог глави 1 розділу XIV ПК.

ЗІР, категорія 107.01.01

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 2024: умови перебування

Що таке єдиний податок? Єдиний податок передбачає звільнення від сплати деяких податків, більш прості підходи до ведення обліку та звітності. На ньому можуть перебувати як юрособи, так і фізособи-підприємці. Про групи єдиного податку в 2024 році, про єдиний податок і воєнний стан, хто може перебувати на кожній з них та за яких умов, а хто взагалі не має права бути єдинником – у консультації
279481

Податкова декларація платника єдиного податку 2024: зразки заповнення

Облік на спрощеній системі простий, податкова декларація платника єдиного податку не складна, але її треба вчасно подати та заповнити. У цій консультації зразки декларації, а також особливості складання декларації з ЄП для фізосіб, декларація для І, ІІ та ІІІ груп, декларація 1, 2 та 3 група ЄП за новою формою разом із заповненням додатка ЄСВ
221379

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування: зразок заповнення

Якими можуть бути причини відмови від спрощеної системи оподаткування, у які терміни таку відмову можна зробити, якою є форма заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування та як її заповнити – у консультації
160

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13840

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1713