Нова мінімальна зарплата з 1 жовтня 2022 року: що зміниться для бізнесу

Із 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної зарплати зросте до 6 700 грн. Розглянемо найважливіші зміни для бізнесу, які супроводжують збільшення мінімалки.

Підвищення мінімальної зарплати в жовтні 2022 року

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

За Законом України від 02.12.2021 № 1928-IX «про Державний бюджет на 2022 рік» з 01.10.2022 року мінімальна зарплата становитиме:

  • у місячному розмірі ― 6700 грн;
  • у погодинному розмірі ― 40,46 грн.

Увага: розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, разом із мінімалкою не зміниться, і становитиме 2 600 грн. А зросте він із 01.12.2022 і становитиме 2 684 грн.

Що змінить для роботодавців зростання мінзарплати з 1 жовтня 2022 року

Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож, у жовтні 2022 року роботодавцям варто нараховувати зарплату в розмірі не менше, ніж 6 700 грн.

Мінімальний ЄСВ за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, за жовтень ― 1474 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у жовтні ― 100 500 грн.

Що змінить для ФОПів зростання мінзарплати з 1 жовтня 2022 року

Для всіх ФОПів, незалежно від обраної системи оподаткування, мінімальний ЄСВ за жовтень ― 1474 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у жовтні ― 100 500 грн.

Максимальні ставки єдиного податку впродовж 2022 року:

  • для платників І групи – 248,10 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1300 грн/міс.

Увага: це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування.

Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати станом на 1 січня. Вони залишаються незмінними до кінця 2022 року.

А раніше ми розповідали про те, що розміри фінансових штрафів за порушення трудового законодавства з 1 жовтня збільшилися.

Як змінюватиметься мінімальна зарплата в 2023 році

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев під час онлайн-зустрічі з представниками профспілок, роботодавців, Мінсоцполітики та Мінекономіки розповів про формування основних показників держбюджету 2023.

В умовах воєнного стану пріоритетом державного бюджету на 2023 рік буде сектор безпеки і оборони, а також забезпечення усіх соціальних зобов’язань держави.

«У наступному році видатки на пенсійне та соціальне забезпечення не зменшуються, а деякі із них будуть навіть збільшені. Близько 5,5 млрд грн буде закладено на забезпечення житлом ветеранів війни, адже ця категорія громадян украй важлива. Також буде забезпечено своєчасну виплату пенсій, соціальних допомог, виплати заробітних плат медикам та освітянам. Мінімальна заробітна плата буде на рівні грудня поточного року», – наголосив Роман Єрмоличев.

Тож, за словами Романа Єрмоличева робимо висновок, що мінімальна зарплата в 2023 році становитиме 6700 грн. Також заступник Міністра фінансів повідомив, що медицина залишається пріоритетом фінансування на наступний рік.

«Наразі ми дискутуємо із Національною службою здоров’я та МОЗ щодо залишків коштів, які знаходяться на рахунках надавачів медичних послуг. Тому планується коригування програми медгарантій, але основні медичні послуги будуть фінансово забезпечені», ‒ сказав Роман Єрмоличев.

Також під час обговорення основних аспектів проекту держбюджету на 2023 рік було порушено питання фінансування видатків на культуру та мистецтво, збільшення фінансування вугільної промисловості, виплати заробітних плат у сфері охорони здоров’я.

Нагадаємо, раніше Оксана Жолнович відповіла на запитання стосовно збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати в 2022 та 2023 роках.

Сьогодні питання зайнятості, праці, в тому числі, і питання мінімальної заробітної плати знаходяться у віданні Міністерства економіки. Я можу прогнозувати, що ми будемо витримувати ці гарантії, але нам потрібно буде проводити консультації з роботодавцями. Мінімальна зарплата, з одного боку є гарантією для людей, але з іншого боку це є фіскальний маркер, бо з підняттям, збільшується кількість податків. Для Міністерства соціальної політики збільшення мінімальної заробітної плати вигідно, тому що одразу збільшуються відрахування в Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування і інші наші фонди. Але наскільки це можливо і підйомно для роботодавців, потрібно консультуватися. Сьогодні таке підвищення закладено в бюджеті, і якщо цього не змінити, то воно буде виконуватися. Чи буде внесено проект змін до бюджету з тим, щоб заморозити цю цифру, я ще не знаю.

Щодо наступного року, то це питання взаємодії і розмови з бізнесом, бо ми теж повинні враховувати і його складову. Якщо ми будемо розуміти, що бізнесу дуже важко, і вони «не потягнуть» серйозного збільшення, то ми будемо шукати можливості піднімати соціальні стандарти іншими шляхами. Зокрема так, як це робимо зараз у співпраці з міжнародними організаціями і додатковими виплатами.

Чи відбудеться планове підвищення прожиткового мінімуму в грудні 2022 року

Ми плануємо, що буде, не суттєво, але таке підвищення є забюджентованим. Ми намагаємося наповнити бюджет, для того, щоб забезпечити ці гарантії і не переглядати їх.

Зважаючи на дисбаланс реального і фактичного прожиткового мінімуму, чи є в планах його збільшення до якихось прийнятних розмірів?

Тут є дві складові. Так, ми повинні виконувати гарантії на рівні хоча б мінімальних стандартів для виживання. Але з іншого боку, є норма, яка передбачає, що держава може забезпечити певний рівень допомоги з урахуванням свого загального матеріального стану. Тобто, якщо ти не маєш, то більше не даси, закони математики ніхто не скасовував. Сьогодні у нас війна і ми не можемо це відкинути, оминути і не враховувати. Всі видатки, які є, максимально спрямовуються в першу чергу на військові потреби. Крім того, маємо враховувати, що рівень доходів теж серйозно зменшився. Виїхало 6 млн людей, а це, як правило, люди працездатного віку. У нас дуже багато зупинилося підприємств, частину з них просто знищили. Все це не може не позначатися на можливостях держави. Тому, ми наразі не плануємо кардинально переглядати ті стандарти, які є закладені в цьогорічному бюджеті.

Чи планується традиційне інфляційне підвищення прожиткового мінімуму в 2023 році

Ми лише розпочинаємо бюджетний процес. Очевидно ми будемо рахувати прожитковий мінімум з урахуванням наявної інфляції, і будемо його подавати Мінфіну. Але ми тільки частина бюджету, ми не заробляємо цих грошей, тому я не знаю, які будуть планові надходження, і що буде виведено з урахуванням спроможностей.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19845

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115340

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7488

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196714

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді