Звіт підприємства з іноземними інвестиціями (Форма № 10-зез (квартальна))

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Про покращення умов залучення іноземних інвестицій ведуть розмови чиновники, про їх віддачу пишуть економісти, дані за ними збирають органи статистики. Але без звітів, заповнених бухгалтерами, ніхто нічого не порахує. Прямі, портфельні, капітальні — знову ці економічні терміни, що вже призабулися. Але ми допоможемо освіжити вашу пам’ять, роз’яснивши порядок заповнення та подання звіту про прямі іноземні інвестиції за формою № 10-зез (квартальна).

Форма № 10-ЗЕЗ хто подає

Бланк звіту, за яким його необхідно подавати у 2022 році затверджений Наказом Держстату від 22.06.2021 № 124.

Звіт підприємства з іноземними інвестиціями (Форма № 10-зез (квартальна))

СКАЧАТИ БЛАНК ⏩

Квартальний Звіт про прямі іноземні інвестиції (форма № 10-зез) подають юридичні особи (резиденти), які одержали прямі інвестиції від нерезидентів, філії та постійні представництва нерезидентів в Україні.

То що ж таке прямі інвестиції? Пряма інвестиція як економічний термін — це внесок коштів до статутного (або пайового) капіталу підприємства, що дає можливість брати участь в управлінні. Її протилежністю є портфельна інвестиція, яка не дає такої можливості (навіть якщо вона створює частку у статутному капіталі, ця частка замала, аби забезпечити певний вплив на діяльність отримувача інвестицій). Зазвичай це придбання цінних паперів або акцій підприємств на фондових ринках.

У розумінні Держстату іноземні інвестиції є прямими, якщо виконується хоча б одна з умов:

  • частка нерезидента у загальній величині статутного капіталу дорівнює 10% і більше;
  • нерезидент має 10% і більше голосів в управлінні;
  • інвестицію отримали від нерезидента на підставі концесійного договору;
  • інвестицію отримали від нерезидента на підставі договору про спільну інвестиційну діяльність (Закон України «Про режим іноземного інвестування» від 19.03.1996 № 93/96-ВР; ст. 1130 Цивільного кодексу України);
  • суб’єкт є філією (не плутайте з дочірнім підприємством!) або представництвом нерезидента в Україні (незалежно від того, провадить він господарську діяльність або є неприбутковою установою). Філія чи представництво не має статутного капіталу, але має капітал, що на 100% належить нерезидентові.

Такі вимоги дещо відрізняються від тих, що містять МСФЗ та НП(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» (там суттєвим впливом вважають частку в капіталі 20% і більше).

Для Держстату суттєвий вплив (пряма інвестиція) на суб’єкт інвестування розпочинається із частки інвестора у статутному капіталі 10% (або 10% прав голосу).

Якщо виконується хоча б одна така умова, потрібно подавати форму № 10-зез (квартальна) до територіального органу Держстату.

ДО ВІДОМА. Звіт не подавайте, якщо ви маєте лише кредити і позики, що отримали від нерезидентів, торговельні кредити від нерезидентів, боргові зобов’язання перед нерезидентом щодо цінних паперів (векселі, облігації, депозитні сертифікати тощо), але не маєте від них прямих інвестицій. Коли маєте інвестора-нерезидента, частка якого менша за 10%, звіту також не подавайте.

10-зез термін подання 2022

Звіт подайте не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним періодом. У 2022 році граничні терміни подання звіту: 10.01.2022, 11.04.2022, 11.07.2022, 10.10.2022.

Форма № 10-ЗЕЗ порядок заповнення 2022

Звіт за формою № 10-зез (квартальна) доволі великий і містить два розділи. Звіт заповнюйте згідно з Роз’ясненнями Держстату щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 10-зез «Звіт підприємства з іноземними інвестиціями» від 13.06.2019 № 19.1.2-12/13-19.

Ключовими моментами для заповненні звіту є:

  • розуміння поняття пряма інвестиція;
  • частка інвестора-нерезидента у статутному капіталі (для філій і представництв рахувати не треба, вона дорівнює 100%);
  • відомості про складові власного капіталу підприємства;
  • якщо інвесторів декілька, поділ їх та їхніх внесків за країнами походження і валютами.

Насамперед обчисліть частку інвестора. Якщо маєте іноземного інвестора, беріть статут і уважно вивчіть оцінену вартість внеску у гривневому еквіваленті на дату його внесення. Обчисліть його частку у загальній величині статутного капіталу також в гривні, якщо її не розраховано у статуті. Дізнайтеся про частку прав голосу. Якщо цифра, яку отримали, дорівнює чи перевищує 10%, заповнюйте звіт далі.

На початку розділу І зазначте країну походження інвестора і валюту (кодів країни і валют проставляти не треба). Якщо є декілька інвесторів з одної країни, покажіть сумарні показники. Що робити далі, дивіться у таблиці.

Рядок звіту

Як заповнювати

Розділ І. Прямі інвестиції

01, 02 Капітал нерезидента

Враховуйте лише сплачений нерезидентом капітал (статутний капітал). У гривню переводити не треба, все рахуйте в іноземній валюті, зазначайте її у відповідній колонці. Якщо звіт уже заповнювали у минулих кварталах, беріть дані про залишок капіталу на кінець минулого кварталу

03-15 Збільшення капіталу нерезидента

Якщо протягом кварталу від інвестора надходили нові внески, зазначайте їх за видами.

Якщо раніше частка інвестора була меншою за 10%, а тепер за результатами кварталу перевищує 10%, суму попереднього внеску зазначайте у рядку 14 «інвестиції, які перейшли з категорії портфельних». Також можлива дооцінка внесків засновника (рядок 12). Але тут не плутайте з переоцінкою внесків у зв’язку з курсовими різницями, позаяк звіт заповнюємо в іноземній валюті і жодні курсові різниці на частку нерезидента впливати не можуть. Дооцінка в цьому випадку означає, наприклад, перегляд вартості внеску основними засобами чи цінними паперами (рахується в іноземній валюті)

16-27 Зменшення капіталу нерезидента

Якщо протягом кварталу інвесторові повертали його внески, зазначайте їх за видами. Заповнюйте аналогічно до рядків 03-15

28-29 Капітал нерезидента на кінець звітного періоду

Капітал на кінець періоду визначайте за класичною бухгалтерською формулою:

капітал на початок + збільшення капіталу – зменшення капіталу

30-32 Дохід інвестора-нерезидента

Зазначайте суму доходу, що отримав інвестор у вигляді дивідендів або відсотків за наданими кредитами чи фінансовим лізингом

33-40 Кредити та позики

Заповнюйте, якщо від прямого інвестора отримували кредити, позики чи, навпаки, надавали їх йому

41-48 Торгові кредити

Якщо просто – це непогашена дебіторська/кредиторська заборгованість.

Торгові кредити — це обсяги кредиторської або дебіторської заборгованості між підприємством і прямим інвестором, що виникають за отриманими, але не сплаченими товарами, роботами, послугами або за отриманими авансами в рахунок майбутніх поставок продукції, включаючи прострочені суми як за основною сумою кредиту, так і за іншими платежами за торговельними кредитами на початок і на кінець звітного періоду

49-56 Інші зобов’язання та вимоги

Зазначайте обсяг взаємних вимог за борговими цінними паперами (векселі, облігації, депозитні сертифікати тощо)

57 Частка участі прямого інвестора-нерезидента у статутному капіталі

Записуйте частки участі за кожним з інвесторів, якщо їх декілька. Найменування інвесторів можете не наводити, вони у звіті йдуть анонімно (інвестор 1, інвестор 2 і т д.)

58-61 Зворотний капітал

Зазначайте ваші внески до капіталу прямого інвестора, їх збільшення, зменшення протягом кварталу. Якщо вони є, – це ситуація взаємних інвестицій. Одиниця виміру — тис. грн з одним десятковим знаком

62-63 Резервний капітал

На основі частки інвестора обчисліть, скільки йому належить у тис. грн резервного капіталу підприємства (залишок беріть за рахунком 43 і множте його на частку).

64-66 Довідка 2

Робіть позначки «˅» там, де треба в анкеті.

Пов’язане підприємство — підприємство, з яким маєте спільного прямого інвестора, але його частка у вашому підприємстві чи ваша в його менша за 10%.

Контроль — ситуація, коли прямий інвестор має 50% та більше вартості статутного капіталу.

Підприємство спеціального призначення — входить до складу міжнародної групи і виконує функції розпорядника фінансових ресурсів

Розділ ІІ. Внески вашого підприємства у підприємства-резиденти на кінець звітного періоду

Ідентифікаційні коди; частки участі, %; розміри внеску

Заповнюйте, якщо самі є інвестором вітчизняних підприємств (у тис. грн)

Рядки щодо кредитів (33-40) та інших зобов’язань (49-56) не заповнюють підприємства-резиденти, що є банками або фінансовими посередниками. У разі повного вилучення прямих інвестицій, рядки 33-56 у наступних кварталах також не заповнюють.

Які можливі помилки у формі № 10-ЗЕЗ

Під час заповнення припускаються таких помилок:

  • в округленні та виборі одиниць виміру. Заповнювати слід у тисячах з одним десятковим знаком;
  • наводять інвестиції у загальній сумі, коли треба окремо за кожною валютою і країною;
  • забувають зазначити назву країни і валюти інвестицій;
  • неправильно розуміють поняття прямої інвестиції (див. вище).

Яка відповідальність по звіту № 10-ЗЕЗ

Відповідальність така сама, як за неподання, подання недостовірних даних або не у повному обсязі, не за формою, із запізненням інших форм статзвітності: накладають адміністративний штраф у розмірі від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 186-3 КУпАП) або від 255 до 425 грн — за повторного порушення протягом року (ч. 2 ст. 186-3 КпАП).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді