Реалізація подарункових сертифікатів юрособам-дилерам та фізособам-кінцевим споживачам: як скласти ПН та РК

⚡️НОВА ПОДАТКОВА НАКЛАДНА ТА ПДВ-ДЕКЛАРАЦІЯ: ЧИ СТАЛАСЯ РЕВОЛЮЦІЯ⚡️

Лист ДПС від 21.10.2021 № 3956/ІПК/99-00-21-03-02-06

Ситуація. Підприємство планує реалізовувати подарункові сертифікати як кінцевим споживачам, так і юридичним особам-платникам ПДВ (дилерам).

Кошти за сертифікати дилери сплачуватимуть підприємству через 90 днів після їх передачі. В подальшому такі сертифікати можуть бути передані дилерами (безкоштовно чи за плату) фізичним особам або іншим юридичним особам, як платникам ПДВ, так і неплатникам ПДВ, які матимуть змогу, як кінцеві споживачі, обміняти такі сертифікати на товари підприємства (незалежно від факту оплати дилером підприємству вартості таких сертифікатів).

Операція з передачі дилеру подарункового сертифіката підприємство розцінює як попередню оплату за товар, який буде поставлено кінцевому споживачу в обмін на такий сертифікат.

Крім того в обмін на такі сертифікати підприємство має намір поставляти (реалізовувати) підакцизні товари за фактичною роздрібною ціною.

Реалізація подарункових сертифікатів юрособам-дилерам та фізособам-кінцевим споживачам: як скласти ПН та РК

Що говорять податківці

1. За операцією з продажу (реалізації) подарункового сертифіката дилеру (юридичній особі-платнику ПДВ) або кінцевому споживачу (неплатнику ПДВ) податкові зобов’язання з ПДВ нараховують на дату «першої події»:

  • або на дату передачі підприємством сертифікату дилеру чи кінцевому споживачу-неплатнику ПДВ;
  • або на дату оплати ними такого сертифіката.

При цьому на дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ підприємство складає податкову накладну (далі — ПН) на юридичну особу-платника ПДВ/неплатника ПДВ (кінцевого споживача) та зареєструє її в Єдиному реєстрі податкових накладних. У такій ПН зазначає код згідно з УКТ ЗЕД та номенклатуру безпосередньо подарункового сертифіката.

2. Передача підприємством товарів кінцевому споживачеві (юридичній або фізичній особі) у обмін на такий подарунковий сертифікат для цілей оподаткування ПДВ буде «другою подією», яка не зумовлює для підприємства податкових наслідків в частині визначення податкових зобов’язань з ПДВ.

В той же час на дату фактичного отримання таким кінцевим споживачем товарів в обмін на подарунковий сертифікат («друга подія») номенклатуру та код товару УКТ ЗЕД, зазначені у ПН, підприємство виправляє розрахунком коригування до такої ПН (далі — РК), в якому:

  • зі знаком «-» зазначає відповідні показники ПН, складеної при постачанні подарункового сертифіката (номенклатуру та код згідно з УКТ ЗЕД якої змінюють);
  • зі знаком «+» — показники номенклатури товарів/послуг, які фактично придбавають за рахунок такого сертифіката. При цьому у РК зазначає причину коригування 104 «Зміна номенклатури».

РК складає як до ПН на дилера (юридичну особу-платника ПДВ), так і до ПН на неплатника ПДВ, якщо подарунковий сертифікат підприємство поставило кінцевому споживачу-неплатнику ПДВ.

3. Такий порядок складання РК до ПН, складеної за операцією з постачання (передачі, продажу) подарункового сертифіката, підприємство застосовує також, якщо в обмін на подарунковий сертифікат підприємство передає підакцизні товари. У т. ч. якщо внаслідок передачі в обмін на такий сертифікат підакцизних товарів, з урахуванням порядку розрахунку суми акцизного податку, змінюється не тільки найменування (номенклатура) поставлених товарів, а й обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ та сума ПДВ, зазначені у такій ПН.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
122

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129054

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73882

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді