Як облікувати та оподатковувати подарункові сертифікати

UA RU
Автор
консультант з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, канд. екон. наук, Харків
Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Продати можна не лише товари, а й право на їх придбання. Носієм такого права є власник подарункового сертифіката. У статті корисні підказки для бухгалтера про облік і оподаткування подарункових сертифікатів.

 

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Наявність у покупця подарункового сертифіката, по суті, підтверджує здійснення попередньої оплати за товар. Судді Верховного Суду України в постанові від 30.03.2016 у справі № 6-265цс16 наголосили, що майнове право за своєю природою є «правом очікування» і засвідчує, що його власник може отримати право власності на майно у майбутньому. Відповідно, такий сертифікат дає його власникові право отримати від продавця-«емітента» товар в обмін на подарунковий сертифікат. Однак ситуація, коли номінал такого сертифіката дорівнює вартості придбаного товару, є майже ідеальною. Адже можливі ще 3 випадки:

  • покупець доплачуватиме кошти за товар, якщо його ціна перевищить номінал такого сертифіката;
  • продавець поверне частину коштів покупця за подарунковий сертифікат, якщо його номінал буде більшим за ціну товару;
  • продавець анулює суму, на яку номінал такого сертифіката перевищуватиме ціну товару.

Бухгалтерський облік подарункових сертифікатів

В обліку придбані подарункові сертифікати потрапляють на субрахунок 209 «Інші матеріали» за первісною вартістю придбання (п. 9 НП(С)БО 9 «Запаси»). Паралельно можете «причепити» сертифікати ще й на позабалансовий рахунок 08 «Бланки суворого обліку». Аргумент — контролюємо наявність і рух. Але це право, а не обов’язок.

У бухгалтерському обліку реалізацію подарункового сертифіката покупцям доцільно відображати як отримання попередньої оплати за товари (Дт субрахунку 301 «Готівка в національній валюті» (311 «Поточні рахунки в національній валюті») — Кт субрахунку 681 «Розрахунки за авансами одержаними»). Альтернативний варіант — відобразити реалізацію подарункових сертифікатів — Дт субрахунку 301 (311) — Кт рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів».

Доходи визнавайте після того, як передасте покупцям ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на товари (п. 8 НП(С)БО 15 «Дохід»). Тобто після фактичного продажу товарів покупцям. В обліку це звичайна операція з продажу товарів. Під час продажу подарункових сертифікатів їхня собівартість збільшує витрати на збут (Дт рахунку 93 «Витрати на збут»).

Доведеться також визнати дохід, якщо списуєте суму перевищення номіналу подарункового сертифіката над ціною товару. Адже з цього моменту таку різницю покупцеві уже не повертатимете. Фактично це буде вже подарунок продавцеві (якщо інше не передбачено умовами обігу подарункових сертифікатів).

Усі витрати, пов’язані з випуском подарункових сертифікатів, можна відображати на рахунку 93 «Витрати на збут», позаяк їх можна вважати стимулюванням попиту на товари (п. 19 НП(С)БО 16 «Витрати»).

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Як облікувати та оподатковувати подарункові сертифікати

Оподаткування подарункових сертифікатів

Оподаткування сертифікатів податком на прибуток

Продаж подарункових сертифікатів, а згодом і товарів в обмін на них впливатиме на об’єкт оподаткування податком на прибуток продавця через «бухгалтерський» фінансовий результат (пп. 134.1.1 ПКУ). Тобто завдяки визнанню доходів і витрат за правилами бухгалтерського обліку.

Увага: визнання доходів і витрат з метою розрахунку податку на прибуток відбувається за правилами бухгалтерського обліку.

Водночас платникові податку на прибуток не загрожує формування якихось різниць, передбачених р. ІІІ ПКУ, за якими слід було б коригувати фінансовий результат до оподаткування у зв’язку з реалізацією вітчизняним покупцям подарункових сертифікатів або товарів за ними.

Оподаткування сертифікатів ПДВ

За загальним правилом, на дату реалізації подарункового сертифіката продавець має відобразити податкове зобов’язання з ПДВ (п. 187.1 ПКУ). Якщо ж частину коштів за такий сертифікат повернуть покупцеві або спишуть, то визнані за правилом першої події податкові зобов’язання з ПДВ потрібно буде відкоригувати згідно з п. 192.1 ПКУ.

Додамо, що безоплатне розповсюдження подарункових сертифікатів може мати неприємні наслідки з ПДВ. Адже в результаті цього продавцеві може загрожувати подвійне нарахування ПДВ — у зв’язку з безоплатним постачанням товарів в обмін на такі сертифікати і негосподарським використанням товарів (пп. 14.1.191, п. 185.1, пп. «г» п. 198.5 ПКУ). Хоча можна спробувати довести рекламний характер таких операцій у межах госпдіяльності (ЗІР, категорія 101.14).

Якщо вартість продукції, яку оплачують подарунковим сертифікатом, менша за його вартість, різницю між вартістю такої продукції і вартістю подарункового сертифіката покупцеві не повертають. Вважають, що продали товар за ціною, що дорівнює вартості подарункового сертифіката, а податкових зобов’язань за першою подією не коригують (лист ДФС від 21.10.2016 № 22779/6/99-99-15-03-02-15).

Податкову накладну заповнююсь з огляду на деякі особливості залежно від того, кому видають подарунковий сертифікат. Зупинимось на них.

Podatkova-nakladna-na-kintsevoho-spozhyvacha.png

Оподаткування сертифікатів ПДФО

Про оподаткування доходів покупців податком на доходи фізичних осіб, а також військовим збором у разі придбання подарункових сертифікатів за номіналом навіть не йдеться. Адже у такій ситуації у покупців, власне, й не виникатиме жодних грошових або негрошових доходів.

Увага: оподткування ПДФО  залежить від можливості персоніфікації певної суми доходу.

Утім, оподаткування ПДФО не уникнути, коли відповідні сертифікати були подаровані або реалізовані продавцем за ціною, нижчою від номіналу. Якщо, звісно, можливо персоніфікувати певну суму доходу фізичної особи — покупця. Така ситуація виникає у разі розповсюдження іменних подарункових сертифікатів.

Нагадаємо, що за умови виплати негрошових персоніфікованих доходів для визначення зобов’язань з ПДФО доведеться застосовувати так званий «натуральний коефіцієнт» згідно з п. 164.5 ПКУ. Проте його не застосовують до бази оподаткування військовим збором.

Отже, настання наслідків з оподаткування ПДФО можна очікувати лише в разі наявності персоніфікованого доходу і можливості достовірно визначити його суму.

Розрахунки за сертифікат через РРО

Rozrakhunky-za-sertyfikat-cherez-RRO.png

 

 

 

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді