Первинка не доводить реальність господарських операції: позиція ВС

Формальна наявність договорів, податкових накладних та інших документів не є достатнім документальним підтвердженням фактичного виконання договірних відносин.

biznes_fop_pidtrymka.jpg

Як із 1 серпня застосовувати 0% ПДВ у разі постачання товарів для транспорту і пального

Відсутність у платника податку (покупця та його контрагента) необхідних умов для досягнення результатів підприємницької діяльності через відсутність персоналу, основних засобів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів, якщо ці обставини підтвердять відповідними доказами, може свідчити про:

  • неможливість поставити відповідний товар;
  • фактичне нездійснення операцій.

Недоведеність фактичного здійснення господарської операції позбавляє:

  • первинні документи — юридичної значимості, щоб сформувати податкову вигоду;
  • покупця — права формувати цю податкову вигоду.

Навіть:

  • за наявності правильно оформлених за зовнішніми ознаками та формою, але недостовірних та у зв’язку з цим юридично дефектних первинних документів;
  • попри наявність у платника податку доказів сплати продавцеві вартості товарів/послуг, якщо рух коштів не забезпечений зв’язком із господарською діяльністю учасників цих операцій.

Суди наголошують, що платник податків за вибору контрагента та укладення з ним договорів має діяти обачно, оскільки від цього залежить:

Суди з’ясували, що платник разово уклав договір з контрагентами. Раніше жодних господарських стосунків із вказаними особами платник не мав, переговори та домовленості проводили за телефоном, а примірники договорів направляли е-поштою. Такі дії позивача, на думку судів, не можуть свідчити про його належну обачність у виборі відповідних контрагентів.

Суди одноголосно вважають, що формальна наявність договорів, актів, податкових накладних та інших документів сама собою не є достатнім та беззаперечним документальним підтвердженням фактичного виконання договірних відносин.

Первинні документи не можуть свідчити про фактичне виконання операцій з поставки за наявності у справі обставин, які виключають можливість обміну такими послугами між суб’єктами господарювання.

Проаналізувавши надані платником первинні документи, суди вирішили, що вони не можуть свідчити про безумовне підтвердження реального здійснення спірних господарських операцій між контрагентами, яких перевіряли.

Касаційний адмінсуд:

  • резюмує, що платник не підтвердив реальність здійснення господарських операцій з поставки продукції за наслідками взаємовідносин із контрагентами;
  • вважає обґрунтованим висновок судів попередніх інстанцій про відсутність у позивача права отримати податкові вигоди за формально задекларованими операціями.

Постановою Касаційного адмінсуду у складі Верховного Суду:

  • залишили без задоволення касаційну скаргу платника податків;
  • залишили без змін рішення судів попередніх інстанції, якими відмовили в задоволені позовних вимог визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення на загальну суму 11,24 млн гривень.

За інформацією ДПС


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53453

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33055

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186483

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180678

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді