ФОП-єдинник третьої групи продає через інтернет електрогенератори: чи застосовувати РРО/ПРРО

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Момент, коли продавець має передати покупцеві товар, визначають норми Цивільного кодексу України щодо купівлі-продажу, якщо інше не встановив Закон України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675-VIII

ФОП-єдинник третьої групи РРО/ПРРО продає через інтернет електрогенератори: чи застосовувати РРО/ПРРО

Безготівкова оплата або cashless-розрахунки

Індивідуальна податкова консультація ДПС від 08.02.2023 № 258/ІПК/99-00-07-04-01-06

Податківці відповіли на запитання підприємців щодо правил продажу та документального супроводу електрогенераторів і запчастин до них.

 

ФОП-єдинник третьої групи продає через інтернет електрогенератори та запчастини до них. Чи мусить він застосовувати реєстратор розрахункових операцій та програмний реєстратор розрахункових операцій (далі — РРО/ПРРО), якщо:

  1. покупець розраховується за товар з використанням реквізитів поточного рахунку продавця в форматі IBAN;
  2. продавець продає товар через посередників на умовах післяплати?

1 ситуація. Якщо підприємець надав покупцеві для оплати за товар реквізити поточного рахунку в форматі IBAN, то застосування РРО/ПРРО не обов’язково. Така операція є різновидом банківської операції у розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (даліЗакон про РРО) незалежно від обраного покупцем способу оплати. При цьому фінансовий посередник не повинен бути учасником договору купівлі-продажу товарів. Адже обов’язок застосовувати РРО/ПРРО залежить саме від умов договору, за яким товари доставляють споживачеві.

2 ситуація. Якщо споживач замовив товар без попередньої оплати, а доставляє його кур’єр на підставі договору, то РРО/ПРРО застосовує кур’єр безпосередньо під час передачі товару покупцю. Продавець зобов’язаний вкласти у посилку видаткову накладну чи інший документ, що засвідчує походження товару. В окремих випадках продавець зобов’язаний вкласти у посилку ще й гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов’язкові реквізити.

Тож ФОП не зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО, якщо продає товар винятково на умовах післяплати та його доставки кур’єром.

У цьому разі фіскальний чек на товар видає кур’єр в момент отримання оплати за товар. Якщо ж посередник лише доставляє товар за договором на надання послуг продавцю і фактично лише супроводжає товар, то ФОП має вкласти у відправлення розрахунковий документ встановленої форми та змісту в розумінні Закону про РРО.

 

Чи потрібно ФОПу мати та зберігати документи, що підтверджують витрати на придбання електрогенераторів та запчастин для них?

ФОПи, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік і походження товарів документами (п. 12 ст. 3 Закону про РРО). Виняток — господарські суб’єкти, які реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тож ФОП-єдинник не повинен підтверджувати первинними документами витрати на придбання товарів/послуг. Достатньо лише вести облік доходів з урахуванням вимог підпункту 44.1 Податкового кодексу України.

 

Чи входять бензинові та дизельні електрогенератори до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту/обслуговуванню або гарантійній заміні, з метою застосування РРО?

На сьогодні бензинові та дизельні електрогенератори не входять до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затвердженого постановою КМУ від 16.03.2017 № 231.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11803

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38305

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8966

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64847

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді