ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Автор
адвокат податкової практики Crowe Mikhailenko, Київ
Автор
помічник адвоката податкової практики Crowe Mikhailenko, Київ
Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності

РРО — будь-які зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, так і зареєстровані фіскальним сервером органу контролю програмні реєстратори розрахункових операцій.

Яка альтернатива застосування РРО під час відносин оренди 

У цьому випадку застосування РРО є обов’язковим. Альтернатива — отримання коштів напряму на банківський рахунок ФОП. Але з цим є нюанси.

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (даліЗакон про РРО) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Відтак, за загальним правилом РРО обов’язково мають застосовувати усі суб’єкти господарювання під час продажу товарів (наданні послуг).

Була спроба юристів обґрунтувати, що норми Закону про РРО не поширюються на відносини оренди, оскільки оренда не є послугою. Поточна позиція податкової, оформлена у вигляді ІПК (лист ДПСУ №4242/ІПК/99-00-07- 05-01-06 від 09.11.2021) проти цього, тож до операцій з оренди застосовують загальні правила здійснення розрахунків за послуги, в тому числі і щодо звільнення від застосування РРО/ПРРО.

Є низка винятків, коли застосування РРО не є обов’язковим, що передбачені у статті 9 Закону про РРО. Однак отримання в готівковій формі суми орендної плати від здавання в оренду власного нерухомого майна під такі виключення не потрапляє.

Відповідно до пункту 6 статті 9 Закону про РРО застосування РРО не вимагається під час продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами - підприємцями), які не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій відповідно до ПК. Це відсилка до норми пункту 296.10 ПК, яка в поточній редакції передбачає, що реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій платники єдиного податку першої групи не застосовують.

Відтак, по суті єдиним способом для ФОП 2 та 3 групи здійснювати діяльність з надання в оренду фізичним особам власного нерухомого майна без застосування РРО є така організація діяльності, за якою вдасться скористатися положеннями пункту 14 статті 9 Закону про РРО, що в поточній редакції дозволяє не застосовувати РРО при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Відтак, РРО не застосовується, коли відбувається:

  • переказ коштів з рахунку орендаря на рахунок орендодавця через установу банку, у тому числі із використанням системи «Клієнт-Банк»;
  • унесення орендарем самостійно чи за його дорученням іншою особою коштів на рахунок орендодавця через касу будь-якого банку;
  • внесення коштів на рахунок орендодавця через програмно-технічні комплекси (ПТКС), що належать банкам (Ощад24, Приват24, ЕкоБум, тощо), або сервіс переказу коштів ( Liqpay, Portmone, iPay, Wayforpay) — тобто системи, в яких платник самостійно вводить відомості про одержувача коштів та підтверджує операцію — і то лише у разі правильної організації взаємодії ФОП з такими системами (за деталями краще звернутися до юриста, з кожною системою вони свої).

Додержання порядку проведення готівкових розрахунків контролює ДПС (пп. 191.1.4 ПК). Відповідно до статті 17 Закону про РРО у разі встановлення в ході перевірки факту порушення проведення розрахункових операцій з використанням РРО суб’єкта господарювання чекає відповідальність у розмірі:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу, що згідно з п. 15 Закону про РРО, у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України до окремих фізичних осіб — підприємців застосовуються зменшені розміри штрафів, зокрема: 

  • 25% вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Виключення, за яких штрафи не застосовуються взагалі — вкрай незначні. Із 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог цього Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними під час продажу товарів, наданні послуг на:

  • тимчасово окупованих рф територіях України — по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
  • територіях активних бойових дій — по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;
  • територіях можливих бойових дій — по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Увага: такою відповідальністю такі порушення не обмежуються.

Стаття 163-15 КпАП передбачає відповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги). Порушники мають сплатити адміністративний штраф у розмірі:

  • 100-200 нмдг — за перше правопорушення;
  • 500-1000 мдг — за повторний проступок протягом року.

Протоколи про відповідні адміністративні правопорушення також складає податкова.

Як відображати в РРО перехід орендної плати від ФОП до ФО

Перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи від підприємницької діяльності здійснюється через відображення в РРО операції «службова видача».

Згідно з пунктом 296.1 ПК ФОПи — платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Це означає, що за загальним правилом такі ФОПи не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, виплату власного доходу від підприємницької діяльності, а повинні вести лише облік доходів з урахуванням вимог пункту 44.1 ПК. Такі ФОПи повинні підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу (ст. 292 ПК).

Відповідно до пункту 11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 №148 (далі – Постанова № 148), готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткування та облік фізичними особами — підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, який визначає ПК (п. 11 Постанови №148). Фізичні особи — підприємці касової книги не ведуть (п. 39 Постанови №148).

У разі застосування РРО доходи, зазначені ФОП — платник єдиного податку, згідно з пунктом 296.1 ПК підтверджує звітами РРО/ПРРО та виписками про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

За пунктом 5 Постанови № 148, суб’єкти господарювання здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку.

Проте форма книги для обліку операцій з готівкою фізичних осіб — підприємців не затверджена. Так само, у ФОП немає ліміту залишку готівки в касі — відповідно немає потреби здавати отриману готівку в банк.

За умови здачі готівки в банк (у разі потреби використат кошти для підприємницької діяльності) потрібно бути уважними в призначенні платежу: зазначати, що це саме готівкова виручка за період (що відповідає записам про готівкові надходження у Книзі) — інакше така виручка «відправиться» в дохід повторно.

Відповідно до пункту 6 розділу ІІІ «Порядок застосування РРО» Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547, внесення чи видачу готівки з місця проведення розрахунків потрібно реєструвати через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій:

  •  «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту;
  •  «службова видача» використовується для реєстрації суми готівки, яка вилучається з місця проведення розрахунків та/або видається держателям електронних платіжних засобів.

Відтак, використання готівки, отриманої ФОП під час підприємницької діяльності, як доходу фізичної особи для цілей, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю, поза місцем проведення розрахунків і для цілей, не пов’язаних із проведенням розрахункових операцій, відображається в РРО як операція «службова видача».

Складати жодні інші документи для цього закон не вимагає.

Чинні закони України наразі не передбачають санкцій за неналежне відображення в РРО операцій зі «службової видачі» готівки ФОП-платником єдиного податку другої та третьої груп.

Утім, фантазія податкової безмежна і можливі спроби кваліфікувати такі дії як «інші порушення» тощо. Краще не допускати підстав для цього та в повному обсязі дотримуватися законів під час відображення операцій з готівкою. За найменших сумнівів — звертайтеся за допомогою до кваліфікованих юристів, які мінімізують можливі негативні наслідки таких дій.

Отже, підсумуємо.

1. Отримання орендної плати готівкою завжди вимагає застосування РРО. Щоб не застосовувати РРО, необхідно отримувати оренду плату на рахунок ФОП у спосіб, що не прирівняний до готівкових розрахунків.

2. Після отримання орендної плати з реєстрацією операції через РРО, подальше використання коштів для цілей, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю, також має відображатися в РРО як операція «службова видача». 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді