Облік та оподаткування новорічного корпоративу

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Грудень – місяць новорічних корпоративів. Сподіваємося, що карантин вам не зашкодить встигнути відсвяткувати, звичайно, дотримуючись усіх правил. Які нюанси ПДВ, податку на прибуток, ПДФО, військового збору слід врахувати бухгалтеру підприємства, яке святкує Новий рік? Зразок наказу про проведення корпоративу, облік та оподаткування корпоративу та вручення подарунків на корпоративі – у консультації.

 

Зміст статті:

 

 

Як організувати корпоратив на підприємстві

Перше питання, в якому слід розібратися – це спосіб організації корпоративу на підприємстві. Варіантів можливо декілька: через працівників, через підприємство, через профспілку. 

Варіант 1 – корпоратив через кошти працівників

Корпоратив проводимо через кошти самих працівників, один з яких замовляє всю програму корпоративу «від себе». Це найменш проблемний варіант для бухгалтера. Один зі співробітників замовляє ресторан (кафе) на своє ім’я як звичайна фізособа, а не від імені підприємства. Кошти збираються від колег і сплачуються готівкою ресторанному закладу. Підприємство може допомогти своїм працівникам шляхом нарахування річних/квартальних премій. У такому разі все зводиться до нарахування заробітної плати у частині фонду інших заохочувальних і компенсаційних виплат. До нього зокрема належать премії за результати роботи за рік, також одноразові заохочення, які не пов’язані з результатами роботи (ч. 3 ст. 2 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108). Мінус такого підходу один – доведеться з суми цих премій сплатити ПДФО, військовий збір, нарахувати ЄСВ. Перевага – ніяких проблем з податками.

Такий варіант часто використовують бюджетні установи, де у такий спосіб «ховаються» святкування та інші «цікаві» витрати. До нього можуть вдатися державні/комунальні підприємства у ситуації, коли святкування не входять до фінансового плану або перевищують його, але є економія фонду оплати праці.

 

Варіант 2 – корпоратив замовляється підприємством

Підприємство замовляє ресторан/кафе та культурно-розважальні заходи. Перевага даного варіанту – це може бути дешевшим через відсутність сплати зарплатних податків і ЄСВ (якщо порівнювати з преміями). Однак тут все треба належно показати в обліку бухгалтеру. Даний варіант підходить більше неплатникам ПДВ, наприклад єдиноподатникам 3 групи (5%).

У платника ПДВ такий варіант теж можливий, але роботи та витрат стає більше, адже необхідно:

  • спочатку визнати податковий кредит за п. 198.3 ПКУ;
  • потім в кінці місяця нарахувати компенсуюче податкове зобов’язання за п. 198.5 ПКУ у тій же сумі, визнати витрати по ньому (субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»), скласти та зареєструвати податкову накладну. Причина – витрати на ресторан/кафе та культурно-розважальні заходи не належать до господарської/виробничої діяльності підприємства. Детальніше про таку податкову накладну – див. нижче Компенсуюча податкова накладна за п. 198.5 ПКУ.

Пробувати щось обґрунтувати у напрямі зв’язку з господарською діяльністю щодо корпоративу не радимо. Корпоратив для працівників – це явно не рекламні, презентаційні заходи. Щоправда, можна «замаскувати» корпоратив під презентацію продукції підприємства, але тоді на такий захід мають бути запрошені потенційні покупці, партнери підприємства, а це треба певним чином довести. Однак тоді все одно виникне питання про присутність на  даному  заході не пов’язаних з маркетингом та управлінням підприємством працівників. 

Увага: корпоратив – це негосподарська діяльність, нараховуємо компенсуючий ПДВ.

Участь самих працівників у корпоративі ПДФО та військовим збором не оподатковується, так як такі витрати не можна ідентифікувати (мовою ДПС – «персоніфікувати») за конкретним працівником. Податківці також у роз’ясненні говорять, що витрати на проведення корпоративу, понесені підприємством, не включаються до місячного оподатковуваного доходу працівників.

Наводимо витяг з роз’яснення ГУ ДПС у Миколаївській області:

Новорічний корпоратив: обліково-податкові наслідки

Однак зверніть увагу: не оподатковувати ПДФО та військовим збором можна лише, якщо є колективне споживання, тобто немає персоніфікації. Якщо ж харчування працівників на корпоративі було персоніфіковано – їжа надавалася окремо за порціями – це додаткове благо, яке слід оподаткувати (індивідуальна податкова консультація ДПС від 03.06.2019 р. №2535/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Увага: якщо харчування працівників на корпоративі персоніфіковано й можна ідентифікувати споживання кожного окремого працівника – це додаткове благо, яке слід оподаткувати. Якщо ж персоніфікація неможлива – не оподатковуємо.

Варіант 3 – корпоратив через профспілку

Підприємство замовляє організацію корпоративу через профспілку чи іншу неприбуткову громадську організацію (НГО), яка існує при підприємстві.

Переваги – ті ж  самі, що й у варіанті 2 + організація і проведення в обліку таких витрат лягає на профспілку. Така профспілка чи НГО, як правило, є ще й неплатниками ПДВ. Як результат, досягається економія на компенсуючому ПДВ, який мав місце у минулому варіанті з організації корпоративу безпосередньо через підприємство. Ще одна перевага – можна додатково профінансувати  профспілку чи НГО під приводом корпоративу й використати дані кошти потім для інших цілей.

Оформити фінансування можна декількома шляхами. Типові це:

  • профспілкові платежі від працівників, які є членами профспілки;
  • безповоротна фінансова допомога.

Цей варіант може задовольнити єдиноподатників. З платників податку на прибуток такий варіант підходить більше малодоходникам. Щодо великодоходників – у них є річне обмеження по витратам на профспілки та інших НГО в обсязі 4% оподатковуваного прибутку минулого року (пп. 140.5.9 ПКУ). Якщо його перевищили, – треба збільшити фінрезультат на суму перевищення понад ці 4%.

Також такий підхід може бути доцільним, якщо окрім корпоративу відбувається закупівля й роздача подарунків і квитків на вистави дітям працівників. Для профспілок на новорічний період (з 15 листопада поточного року ДО 15 січня наступного року) діє Закон від 30.11.2017 р. № 2117 (даліЗакон № 2117) . Він дає:

  • звільнення від оподаткування ПДФО батьків (ст. 3 Закону № 2117);
  • звільнення від ПДВ продажу профспілкам цих новорічних подарунків (ст. 2 Закону № 2117). Це значить, що профспілка може закупити новорічні подарунки дешевше на суму ПДВ.

 

Зверніть увагу, що перед «15 січня» – стоїть «до», тобто ця дата уже в період звільнення не входить й останнім днем пільгового періоду є 14 січня.

Однак Закон № 2117 встановлює обмеження на вартість дитячого подарунку – 8% прожиткового мінімуму на 01 січня, тобто 181,60 грн у 2021 року (=2270 грн ×0,08), що не так уже й багато для 2021 року. Навіть сума неоподатковуваного подарунку працівнику за п. 165.1.39 ПКУ більша і складає 25% мінімалки на 01 січня (у розрахунку на місяць),  а це вже 1500 грн (=6000 грн ×0,25) Виходить, що вручати такий неоподатковуваний подарунок можна, до речі,  щомісяця, що має перевагу над способом з Закону № 2117. Однак він має бути тільки негрошовим. Про цей спосіб – див. нижче. 

Крім того, за Законом № 2117 як подарунок можуть бути тільки кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва, фрукти.

Однак, незважаючи на Закон № 2117, подарунки від профспілки можна завжди оформити:

  • як подарунок  за п. 165.1.39 ПКУ. Тоді «працює» неоподатковувана сума 1500 грн (25% мінімальної зарплати на 01.01). Працює для всіх – і членів, і не членів профспілки;
  • або ж як суму виплат або відшкодувань члену профспілки. Тоді працює  норма пп.   165.1.47 ПКУ. Однак вартість таких виплат сукупно за рік має не перевищувати у 2021 році 3180 грн. Ця цифра розраховується за пп. 169.4.1 ПКУ. Така ж межа використовується для податкової соціальної пільги та оподаткування соціально-побутової матеріальної допомоги.

ЄСВ по подарункам дітям працівників, які видаються через профспілку, не нараховується незалежно від вартості.  Причина у тому, що такі працівники, члени профспілки, не є найманими працівниками профспілки.

Отже, мінуси цього підходу через Закон № 2117 – незначна сума для неоподатковуваних подарунків, треба мати профспілку. Переваги – не буде ПДВ та інших податків.

Вручення корпоративних подарунків та неоподатковуваний ліміт

Цей варіант підходить тільки для подарунків у натуральній формі. За п. 165.1.39 ПКУ можна вручити подарунки «натурою» в межах 1500 грн у 2021 році (= 6000 грн ×0,25). Такі подарунки не оподатковуються, ні ПДФО, ні військовим збором. Однак сума перевищення – це додаткове благо, яке слід оподаткувати.

Увага: натуральний коефіцієнт = 1/(1–0,18) = 1/0,82  ≈ 1,219512. Його завдання – визначити базу нарахування ПДФО при отриманні доходу у негрошовій формі.

При оподаткуванні подарунків ПДФО та військовим збором при цьому звересніть увагу на такі деталі:

  • базою нарахування ПДФО є сума перевищення вартості подарунку над дозволеним лімітом (1500 грн), яка збільшена через натуральний коефіцієнт 1,219512 (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, п. 164.5  ПКУ);
  • базою нарахування військового збору є лише сума перевищення вартості над дозволеним лімітом. Натуральний коефіцієнт при цьому не застосовується (!). Пов’язано це з тим, що військовий збір сплачується тоді, коли й сплачується ПДФО (пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). Таким чином, до бази оподаткування військовим збором входить лише та частина, яка оподатковується ПДФО;
  • на подарунки дорослим нараховується ЄСВ, адже їх немає у переліку звільнених від ЄСВ видів виплат з постанови Кабміну від 22.12.2010 р. № 1170 (далі –  Перелік № 1170). Це одноразові заохочення працівникам підприємства, які не пов’язані  з конкретним результатом праці – фонд інших заохочувальних і компенсаційних виплат (пп. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, наказ Держстату від 13.01.2004 р. № 5, далі Інструкція №5). Базою нарахування ЄСВ є сама вартість подарунку, збільшувати її на натуральний коефіцієнт не потрібно;
  • на подарунки дітям до свят і квитки дітям ЄСВ не нараховується (п. 8 розділу ІІ Переліку № 1170, а також п. 3.23 Інструкції № 5). При цьому Переліку № 1170 не уточнює, хто має отримувати такі подарунки – діти чи батьки. Однак пам’ятаємо, що дитині має бути до 18 років (ст. 6 Сімейного кодексу України). Якщо дитині виповнилося 18 років, то тоді подарунок має оподатковуватися як зарплата працівника.

Корпоративні подарунки у Податковому розрахунку

У Додатку 4ДФ Податкового розрахунку слід показати й оподатковувану й неоподатковувану суму подарунку, а саме:

  • неоподатковувана сума подарунку буде за ознакою доходу «160». Збільшувати на натуральний коефіцієнт у даному разі не потрібно), сума нарахованого та утриманого податку ПДФО й військового збору порожні (графи 4а та 4,  5а та 5);
  • сума перевищення ліміту відображається в окремому рядку з кодом ознаки доходу як для додаткового блага – «126». Суму перевищення при цьому слід вказати розрахункову – збільшену на натуральний коефіцієнт. При цьому ПДФО рахуємо на цю, збільшену, суму (графа 4а та 4), а військовий збір – на суму без натурального коефіцієнта. Виходить, що в одному й тому ж рядку база нарахування ПДФО та військового збору будуть різними;
  • якщо видача подарунку оформляється як профспілкова виплата за пп. 165.1.47 ПКУ, то використовується ознака доходу «167».

У Додатку Д1 з ЄСВ вартість подарунку включається до складу зарплати й «розчиняється» у ній, так як є частиною інших заохочувальних і компенсаційних виплат. Отже, окремо відображати подарунок у Додатку Д1 не потрібно.

Зверніть увагу, на випадок вручення подарунків безпосередньо дітям. Якщо у наказі сформульовано саме так, що подарунки вручають дітям, а не працівникам, то з дітей слід зібрати податкові номери, тобто номери облікових карток платників податку (ідентифікаційні коди). Тоді дітей теж слід проводити у Додатку 4ДФ.

 

Вручення корпоративних подарунків та ПДВ 2021

Головний «мінус» роздачі подарунків з’являється у платників ПДВ. Передача подарунку підпадає під обкладання ПДВ на загальних підставах, так як ця ситуація прирівнюється до постачання товару (п. 185.1 ПКУ).  При цьому треба складати аж ДВІ податкові накладні

  • першу – з нульовою вартістю;
  • другу – на перевищення бази оподаткування над договірною ціною.  Дану податкову накладну складають на підставі пп. 188.1 ПКУ, так як ПДВ нараховують на договірну вартість, ка не може бути нижче ціни придбання подарунків. Договірною ціною у даному разі є нульова ціна.

Детальніше про оформлення податкових накладних на подарунки – див. матеріал Новорічні подарунки дітям і працівникам 2021. Зверніть увагу, що підстави для складання податкової накладної при оплаті корпоративу та подарунків – різні, а саме:

  • при оплаті корпоративу – п. 198.5 ПКУ. Це компенсуюче податкове зобов’язання з причини негосподарського використання коштів;
  • при врученні подарунків – п. 185.1 та п. 188.1 ПКУ. Це безоплатна роздача товару, що прирівнюється до постачання.

Заповнення обох цих накладних розглянуто нижче.

Увага: з 01 січня 2022 року неоподатковуваний «подарунковий» ліміт більшає й стає 1625 грн (= 6500 грн×0,25), а отже, подарунки за необхідності можна зробити й у січні 2022, наприклад під Різдво.

Приклади розрахунку зарплатних податків при врученні подарунків у 2021 році

Приклад 1 (вручення подарунку дітям працівників від підприємства, ПДФО немає). Подарунок дитині вартістю 480 грн у натуральній формі. Маємо:

  • ПДФО – 0 грн, так як 480 грн
  • ВЗ – 0 грн, так як ПДФО немає;
  • ЄСВ – немає, так як подарунок призначений для дітей, і він до свята.

Приклад 2 (вручення подарунку працівнику підприємства, ПДФО немає). Подарунок (фен) вартістю 1300 грн вручений у натуральній формі працівнику. Подарунок не призначений для дітей. Отже, маємо:

  • ПДФО = 0 грн, так як 1000 грн
  • ВЗ = 0 грн, так як ПДФО немає;
  • ЄСВ = 1300 грн × 0,22 = 286 грн.

Приклад 3 (вручення подарунку працівнику підприємства, ПДФО є). Подарунок (фен) вартістю 1800 грн (у т.ч. ПДВ) вручений у натуральній формі працівнику. Отже, маємо такі розрахунки:

  • 1500 грн – не оподатковуються;
  • сума перевищення = 1800 – 1500 = 300 грн;
  • визначаємо базу оподаткування через натуральний коефіцієнт: 300 ×1,219512 = 365,85 грн;
  • ПДФО = 365,85 × 0,18 = 65,85 грн;
  • ВЗ = 300 × 0,015 = 4,50 грн
  • ЄСВ  =1800 грн × 0,22 = 396 грн.

 

За підсумками року платники ПДВ, які проводили одночасно оподатковувані та неоподатковувані операції, мають перерахувати ПДВ. Результат такого перерахунку відображають у декларації з ПДВ за останній звітний період року. Про особливості розподілу та перерахунку ПДВ розповість експерт на прикладах та зразках.

 

Компенсуюча податкова накладна за п. 198.5 ПКУ

Податкова накладна на компенсуюче податкове зобов’язанні має свої особливості, які наведено у таблиці нижче.

 

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ НА КОМПЕНСУЮЧЕ ПОДАТКОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ (п. 198.5 ПКУ)

Графа

Що заповнити

Якщо вирішено скласти одну зведену* податкову накладну:

зведена податкова накладна (код ознаки)

1 – у лівому верхньому кутку 

Інші реквізити:

тип причини

13 + позначка «Х» у полі зверху

(використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів (послуг) у негосподарській діяльності)

отримувач (покупець)

власні дані (тобто дані підприємства, яке складає податкову накладну)

ІПН отримувача

6000000000

податковий номер покупця

не заповнюється

обсяг постачання

вказуємо кількість замовлених послуг/товарів, яка була у податковій накладній, по якій був сформований податковий кредит

опис (номенклатура) товарів

вказуємо податкову накладну, по якій був податковий кредит «ПН від … № …»

графа 4

грн

графи 3.1, 3.2, 3.3, 5-9 та 12 розділу Б

не заповнюється

дата складання

не пізніше останнього дня місяця, у якому було придбаного послуги з організації корпоративу. Взагалі краще скласти на дату придбання цих послуг/товарів

дата реєстрації

не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем складання (п. 201.10 ПКУ)

* таку податкову накладну можна скласти як на кожну окрему «вхідну» податкову накладну, так і одну на все таке дарування впродовж місяця

Податкова накладна на перевищення бази оподаткування над договірною ціною за п. 188.1 ПКУ

Різницею між базою оподаткування та договірною ціною у даному разі є звичайна ціна подарунку (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ). Очевидно, що як звичайну (ринкову) ціну слід розглядати ціну придбання подарунку. При цьому складаються дві податкові накладні на операцію дарування (перша – звичайна податкова накладна, але з нульовою ціною). Як заповнити такі податкові накладні показано у таблицях нижче.

Перша податкова накладна:

 

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ НА ДАРУВАННЯ

Податкова накладна № 1 – «нульова»

Графа

Що заповнити

тип причини

02 + позначка «Х» у полі зверху

(постачання неплатнику)

отримувач (покупець)

Неплатник

ІПН отримувача

100000000000

податковий номер покупця

нічого не зазначаємо

обсяг постачання, опис (номенклатура) товарів, графи 3.1-3.3, 4, 5 та 12 розділу Б

заповнюємо у звичайному порядку

графа 7 та 10

зазначаємо «0»

графа 11

(сума ПДВ)

не заповнюємо

дата складання

на дату операції

дата реєстрації

як звичайні податкові накладні

 

Новорічний корпоратив: обліково-податкові наслідки
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Цей алгоритм допоможе всім платникам ПДВ заповнити кожен реквізит податкової накладної.

І друга податкова накладна:

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ НА ДАРУВАННЯ

Податкова накладна № 2 –  на перевищення бази оподаткування у розмірі звичайної ціни подарунку (п. 188.1 ПКУ)

Графа

Що заповнити

Якщо вирішено скласти одну зведену* податкову накладну:

зведена податкова накладна (код ознаки)

3 – у лівому верхньому кутку

Інші реквізити:

тип причини

15 + позначка «Х» у полі зверху

(на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання)

отримувач (покупець)

власні дані (тобто дані підприємства, яке складає податкову накладну)

умовний ІПН отримувача

власний ІПН

податковий номер покупця

власний

обсяг постачання

вказуємо кількість переданих у подарунок послуг/товарів

опис (номенклатура) товарів

«Перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання, зазначеною у ПН №__ від __, відповідно до п. 188.1 ПК». Зазначаємо номер податкової накладної, яка була виписана  на фактичну ціну проданого товару

графи 3.1-3.3, 4, 5 та 12 розділу Б

не заповнюється

дата складання

не пізніше останнього дня місяця, у якому було придбаного послуги з організації корпоративу. Взагалі краще скласти на дату придбання цих послуг/товарів

дата реєстрації

не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем складання (п. 201.10 ПКУ)

* таку податкову накладну можна скласти як на кожну окрему «вхідну» податкову накладну, так і одну на все таке дарування впродовж місяця

 

Наказ на проведення новорічного корпоративу

Коли проводять корпоратив за кошти підприємства чи через профспілку керівнику слід видати відповідний наказ про проведення корпоративного заходу для обґрунтування витрат. Рекомендуємо у 2021 році подбати й про карантинні заходи – хоча б проінформувати працівників про правила.

Якщо передбачено вручення дитячих подарунків, то у наказі слід деталізувати, кому саме вручаються такі подарунки:

  • працівникам, які мають дітей;
  • дітям працівників.

 

З точки зору оподаткування вручити дітям краще – немає ЄСВ. Однак пам’ятайте про клопіт з «дитячими» ідентифікаційними кодами, які слід зібрати від працівників. У наказі слід також вказати вік дітей. За ст. 6 Сімейного кодексу дитиною вважається особа до 18 років. Наказом можна вказати й менший вік, наприклад 16 років.

Зразок наказу на проведення новорічного корпоративу

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Інші документи, які потрібні для проведення витрат на корпоратив

Окрім наказу на проведення корпоративу подбайте, щоб були:

  • кошториси витрат на корпоратив;
  • договір з рестораном, якщо він укладався;
  • акт приймання-передачі наданих послуг;
  • акт на списання подарунків, якщо вони видавалися. Форма – довільна;
  • відомість видачі подарунків, якщо вони видавалися;
  • копії свідоцтв про народження дітей, якщо одержувачі подарунків – батьки.

Алкоголь на корпоратив

Застерігаємо підприємство від закупівлі та безплатної роздачі алкогольних напоїв на корпоративі. Така операція прирівнюється до постачання алкогольних напоїв, незважаючи на те, що підприємство не отримує коштів за неї (пп. 14.1.202 ПКУ). Внаслідок можна отримати штраф за продаж алкоголю без ліцензії у розмірі 17000-34000 грн з конфіскацією алкоголю (роз’яснення ДПС 115.03 ЗІР, ч. 1 ст. 164 КУпАП, зміни з грудня 2019 року, Закон від 02.10.2019 р. № 139). Алкогольні напої краще, щоб працівники купували за власний рахунок або вони входили у вартість наданих послуг рестораном. 

Облік витрат на корпоратив

Облік витрат на проведення корпоративу слід проводити на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

 

БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ОПОДАТКУВАННЯ КОРПОРАТИВУ*

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Підприємство замовляє й оплачує проведення корпоративу

1

Нараховані витрати на проведення корпоративу та культурно-розважальних заходів згідно акта наданих послуг від ресторану

949

631

100000,00

2

Відображено розрахунки з ПДВ з постачальником

644.2

631

20000,00

3

Визнаний податковий кредит з ПДВ по зареєстрованій податковій накладній

641/пдв

644.2

20000,00

4

Оплачено послуги ресторану

631

311

120000,00

5

Нараховано компенсуюче податкове зобов’язання з ПДВ згідно п. 198.5 ПКУ

949

643.2

20000,00

6

Зареєстрована податкова накладна з компенсуючим ПДВ

643.2

641.1

20000,00

7

Витрати віднесено на фінансовий результат операційної діяльності (=100000 + 20000)

791

949

120000,00

Організація корпоративу через профспілку

1

Нараховані витрати на фінансування профспілки

949

685

120000,00

2

Перераховані кошти профспілці як безповоротна фінансова допомога

685

311

120000,00

3

Витрати віднесено на фінансовий результат операційної діяльності

791

949

120000,00

* субрахунок 643.2 – непідтверджене податкове зобов’язання з ПДВ; субрахунок 644.2 – непідтверджений податковий кредит з ПДВ

 

 

Облік витрат на подарунки дітям працівників на корпоративі

Облік витрат на подарунки дітям працівників, які можуть бути вручені на новорічному святі чи корпоративі теж проводимо на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

 

БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З ОБЛІКУ ВИТРАТ НА ПОДАРУНКИ ПРАЦІВНИКАМ НА КОРПОРАТИВІ*

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

За прикладом 1: подаровано дитині на новорічному святі подарунок вартістю 480 грн, у т.ч. ПДВ

1

Придбаний подарунок

209

631

400,00

2

Відображена сума ПДВ у вартості подарунку

644.2

631

80,00

3

Відображений податковий кредит з ПДВ після реєстрації податкової накладної

641/пдв

644.2

80,00

4

Оплачена вартість подарунку

631

311

480,00

5

Вручено подарунок вартістю 400 грн (без ПДВ) (=480×5/6)

949

209

400,00

6

Нарахований ПДВ на перевищення бази оподаткування за п. 188.1 ПКУ (=480×1/6)

949

643.2

80,00

7

Зареєстрована друга податкова накладна на перевищення бази оподаткування за п. 188.1 ПКУ

643.2

641/пдв

80,00

8

Витрати на збут віднесено на фінансовий результат операційної діяльності (= 4000 +80)

791

949

480,00

* субрахунок 643.2 – непідтверджене податкове зобов’язання з ПДВ; субрахунок 644.2 – непідтверджений податковий кредит з ПДВ;

** у розрахунку ПДФО використовуємо ціну з ПДВ – 1000 грн, адже для працівника як неплатника ПДВ вона є звичайною ціною і додаткове благо для нього коштує саме 1000 грн, у т.ч. ПДВ

 

Облік витрат на подарунки працівникам на корпоративі

Якщо працівнику на корпоративі вручили подарунок, то це досить складна ситуація в обліку, яка може мати декілька варіантів вирішення. Пропонуємо такий:

  • нарахувати витрати у сумі вартості подарунку за тим же рахунком, що й витрати на заробітну плату такому працівнику. При цьому використати «зарплатний» субрахунок 661 «Розрахунки за заробітною платою». Сума операції – ціна подарунку, у т.ч. ПДВ;
  • нарахування ПДВ показати по Дт 661. У прикладі нижче подарунок вручається працівнику відділу збуту, а тому сума ПДВ фактично пройшла по рахунку 93 «Витрати на збут» при нарахуванні вартості витрат на всю вартістю подарунку. Так як ПДВ фактично входить до ціни, то він фактично дарується працівнику у складі вартості всього подарунку.

За такого варіанту обліку повністю вся вартість подарунку, ЄСВ по-ньому проходять по тому ж рахунку, що й зарплата. За альтернативних варіантів обліку, які можна зустріти, вартість подарунку й суму ПДВ відображають за субрахунком 949 «Інші витрати операційної діяльності», віддаючи належне вже недіючій Інструкції з обліку ПДВ (аналогічно обліку подарунків дітям працівників). Однак такий альтернативний підхід порушує єдність обліку заробітної плати – нагадуємо, що вартість подарунків за пп. 2.3.2 Інструкції № 5 є частиною заробітної плати. Крім того, ЄСВ нараховується фактично не на вартість самого подарунку, а на всю зарплату працівника повністю, а отже, має бути на тому ж рахунку, що й решта зарплати. Якщо піти таким шляхом у прикладі нижче, то частина вартості подарунку опиниться на субрахунку 949, а ЄСВ, пов’язаний з ним, – на рахунку 93. Це створює певну суперечність.

Увага: вся вартість подарунку (без ПДВ + ПДВ) є частиною витрат на оплату праці з відповідним обліком. Працівнику дарується предмет у всій його вартості, яка для працівника нероздільна.

 

БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З ОБЛІКУ ВИТРАТ НА ПОДАРУНКИ ПРАЦІВНИКАМ НА КОРПОРАТИВІ*

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

За прикладом 3: подаровано працівнику відділу збуту фен вартістю 1800 грн, у т.ч. ПДВ

1

Придбаний фен

209

631

1500,00

2

Відображена сума ПДВ у вартості фену

644.2

631

300,00

3

Відображений податковий кредит з ПДВ після реєстрації податкової накладної

641/пдв

644.2

300,00

4

Оплачена вартість фену

631

311

1800,00

5

Нараховані витрати, пов’язані з врученням подарунку працівнику відділу збуту (як частина фонду оплати праці) у сумі облікової вартості подарунку (без ПДВ)

93

661

1800,00

6

Вручено подарунок вартістю 1500 грн (без ПДВ) (=1800×5/6)

661

209

1500,00

7

Нарахований ПДВ на перевищення бази оподаткування за п. 188.1 ПКУ (=1500×0,2)

661

643.2

300,00

8

Зареєстрована друга податкова накладна на перевищення бази оподаткування за п. 188.1 ПКУ

643.2

641/пдв

300,00

9

Утриманий ПДФО (= (1800** – 1500)×1,219512×0,18, де 1500 грн – це 0,25 мінімальної зарплати на 01.01.2021

661

641/пдфо

65,85

10

Утриманий військовий збір (= 300 × 0,015)

661

642

4,50

11

Нарахований ЄСВ (це здійснюється у складі ЄСВ на всю зарплату) (=1800 грн × 0,22)

93

651

396,00

12

Витрати на збут віднесено на фінансовий результат операційної діяльності (= 1800 + 396)

791

93

2196,00

* субрахунок 643.2 – непідтверджене податкове зобов’язання з ПДВ; субрахунок 644.2 – непідтверджений податковий кредит з ПДВ;

** у розрахунку ПДФО використовуємо ціну з ПДВ (1800 грн), адже для працівника як неплатника ПДВ вона є звичайною ціною і додаткове благо для нього коштує саме 1800 грн, у т.ч. ПДВ

 

 

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді