Квартальна звітність КНП

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Кінець кварталу для бухгалтера означає час звітувати. Сьогодні у нас на огляді квартальна звітність 2020 реорганізованих медзакладів-КНП.

⚡️ ЯК КНП СКЛАСТИ РОБОЧИЙ ПЛАН РАХУНКІВ: АЛГОРИТМ + ЗРАЗОК ⚡️

Звітність медичних закладів

При визначенні складу квартальної фінансової звітності медичних закладів слід відштовхуватися від того, що вони хоча й не є окремою формою організації підприємства, але є досить специфічним підприємством, в якому поєднується:

  • неприбуткова організація;
  • отримувач бюджетних коштів;
  • звичайне комерційне підприємство, хоча й комунальної форми власності.

Що це значить? Це значить, що подаватися будуть певні звіти, які мають подавати такі типи підприємств. Почнемо їх розбирати по черзі.

Податкова звітність КНП як неприбуткової установи

Медзаклад як комунальне неприбуткове підприємство має бути внесено в Реєстр неприбуткових організацій та установ. У такому разі за квартал можуть за певних обставин подаватися:

Назва звіту

Коли подається за квартал

1

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

За квартал буде подаватися у разі порушень вимог неприбутковості

2

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства

Щокварталу з першого дня місяця, в якому сталося порушення статусу НПО (40 кал. днів після кінця кварталу)

Зазначені звіти, як бачимо, в нормальних умовах, коли порушень статусу неприбутковості не було КНП за квартал подаватися не повинні.

Також КНП може подавати:

  • Податкову декларацію з ПДВ (місячна), якщо є платником ПДВ. У загальному випадку медзаклади мають звільнення за пп. 197.1.5 ПКУ, але за окремими послугами можуть бути платниками. Вона подається протягом 20 календарних днів з кінця місяця;
  • Податкову декларацію з плати за землю (місячна), яку подають лише у разі наявності фінансування з інших джерел та відсутності звільнення місцевою радою. У загальному ж випадку, якщо КНП повністю утримується за рахунок коштів державного або місцевого бюджету (пп. 282.1.4 ПКУ) дана декларація не подається й податок не сплачується. Однак, дана декларація подається раз в рік або щомісяця. В останньому випадку – протягом 20 календарних днів з кінця місяця.

Також у загальному порядку КНП подаються форма № 1ДФ щодо утриманого та сплаченого з фізосіб ПДФО та військового збору (40 календарних днів з кінця кварталу) та щомісячний Звіт з ЄСВ (20 календарних днів з кінця місяця).

Подається дана звітність в ДПС за місцем реєстрації.

Звітність КНП як отримувача бюджетних коштів

Якщо КНП залишився отримувачем бюджетних коштів, то має подавати відповідну бюджетну звітність, добре відому зі свого “бюджетного” минулого. До бюджетної звітності КНП як отримувача бюджетних коштів належать:

  • Звіт про надходження та використання коштів загального фонду (№ 2д, № 2м);
  • Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (№4-2д, № 4-2м);
  • Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціалізованого фонду (№ 4-3д, № 4-3м);
  • Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціалізованого фонду (позики міжнародних фінансових організацій);
  • Звіт про заборгованість за бюджетними коштами (№7д, № 7м);
  • Звіт про заборгованість з окремими програмами (№ 7д.1, 7м.1).
Читайте також поради експерта щодо Безумовного звільнення КНП від повної фінзвітності ⇒

Склад цих форм і порядок їх заповнення визначені Порядком складання бюджетної звітності…, затвердженим постановою КМУ від 24.01.2012 № 44 (далі – Порядок № 44).

Зверніть увагу, що при заповненні форм слід звертати увагу на те, що медзаклад у статусі КНП є не розпорядником бюджетних коштів, а їх одержувачем. А це значить, що заповнюються не всі графи даних звітів. У згаданому Порядку № 44 визначено, які графи не заповнюються одержувачами бюджетних коштів.

Подається дана квартальна звітність у Держказначейство не пізніше 15-го числа наступного за звітним кварталом місяця (постанова КМУ від 28 лютого 2000 р. № 419).

Фінансова звітність КНП

Фінансова звітність за ІІІ квартал складається у загальному порядку як для звичайного підприємства. Враховуйте, що баланс КНП та інша фінзвітність має опиратися на “комерційний” план рахунків, тобто План рахунків підприємств з наказу Мінфіну від 30.11.1999 р. № 291.

Фінансову звітність КНП можуть складати і подавати за НП(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, наказ Мінфіну від 07.02.2013 р. № 73. Певних виключень щодо форм фінзвітності при квартальному звітуванні немає. Дана звітність включає в себе:

Строком подачі квартальної фінзвітності є 25 число місяця, що настає за звітним кварталом. Фінзвітність подається в орган Держстату та власникам КНП, тобто органу до сфери управління якого належить підприємство (у даному випадку місцева рада та її управління, наприклад управління охорони здоров’я). Порядок подання визначається постановою КМУ від 28.02.2000 р.

За подачу вищенаведених форм фінзвітності виступають податківці (роз’яснення ДПС 102.20.02 ЗІР). Це так званий повний пакет фінансової звітності, який подають ті, хто не може подавати спрощену фінансову звітність.

Квартальна звітність КНП
СІЧ Олегшеф-редактор Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
За перетворення в КНП залишкову вартість необоротних активів, а бувало — й інших активів, відносили до статутного або додаткового капіталу. НСЗУ наполегливо «рекомендує» КНП звертатися з листом до ОМС, щоб обнулити статутний капітал. Для чого НСЗУ це затіяла?

Щодо спрощеної фінансової звітності для КНП

У згаданому роз’ясненні ДПС 102.20.02 ЗІР зазначається, що КНП подає фінансову звітність в залежності від свого розміру. Якщо вони потрапляють під мікро- та малі підприємства за критеріями ч. 2 ст. 2 Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 р. № 996, то можуть подавати й спрощену фінансову звітність за НП(С)БО 25 “Спрощена фінансова звітність”. Наприклад, для малого підприємства медзакладу достатньо 2-х критеріїв – баланс до 4 млн євро, а чистий дохід – до 8 млн євро. Тоді медзакладу можна подати тільки баланс 1-м та звіт про фінансові результати 2-м. Якщо ж баланс у межах 350 тис. євро, а чистий дохід – 700 тис. євро, то взагалі можна подати форми фінзвітності для мікропідприємства, тобто баланс 1-мс та звіт про фінансові результати 2-мс .

Крім цього, існує ще одна думка, що КНП взагалі можуть подавати фінансову звітність за формами 1-мс та 2-мс (як для мікропідприємств) завжди, так як КНП підпадають під поняття непідприємницького товариства, про які згадується у пп. “2” п. 2 НП(С)БО 25 та ст. 85 ЦКУ. Однак попри подібність у термінах КНП все ж таки, по-перше, має організаційно-правову форму не товариства. По-друге, ніяких роз’яснень з цього приводу з боку Мінфіну не було. Крім того, ДПС у згаданій консультації пропонує для КНП підхід саме з огляду на його розміри.

Увага: КНП краще всього завжди подавати повний пакет фінансової звітності (за НП(С)БО 1)

Додамо, що ніякої помилки не буде, якщо КНП буде подавати повний пакет фінансової звітності за НП(С)БО 1 навіть у випадку, якщо воно може подавати фінансову звітність за НП(С)БО 25. Гірше буде, якщо навпаки. Отже, КНП можна завжди подавати повний пакет фінансової звітності.

Статистична звітність КНП

У звичайному порядку КНП також подає і статистичну звітність. В кінці кварталу слід подати зокрема Звіт з праці (1ПВ), який затверджений наказом Держстату від 10.06.2016 р. № 90. Він подається не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним періодом .


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді