Звіт про власний капітал 2023

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Звіт про власний капітал — це четвертий фінансовий звіт, який присвячений змінам у власному капіталі підприємства. Після перших трьох він найлегший у заповненні, але це теж треба зробити правильно. Алгоритм заповнення звіту про власний капітал знайдете у статті.
 

 

 

  

Нагадаємо, що власний капітал — це частина в активах підприємства, яка залишається після вирахування його зобов’язань (п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

Звіт про власний капітал — це звіт у якому відображаємо інформацію про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного року.

 

Мета складання звіту про власний капітал

Метою складання звіту про власний капітал є надати користувачам фінансової звітності повну, достовірну та неупереджену інформацію про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду (п. 5.1 Методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінфіну від 28.03.2013 р. № 433). Звіт про власний капітал – це річний звіт і у складі квартальної фінансової звітності підприємствами, які використовують НП(С)БО, не подається. Однак, якщо звітність готується за МСФЗ, то цей звіт входить до складу проміжної фінансової звітності й подається теж.  

Власний капітал – це також однойменний розділ балансу підприємства (І розділ пасиву). Звіт про власний капітал, по-суті, більш детально розкриває інформацію у розрізі причин змін складових власного капіталу, чого не видно в балансі. Звіт про власний капітал показує зміни по таким операціям:

  • з власниками, наприклад внески до статутного капіталу, виплата дивідендів, реінвестиція прибутку, поповнення резервного капіталу тощо;
  • за результатами господарської діяльності підприємства (чистий прибуток/збиток);
  • за іншими операціями, які не пов’язані з власниками, доходами/витратами, чистим прибутком/збитком – вплив компонентів так званого іншого сукупного доходу, наприклад переоцінки основних засобів.

 

У Звіті про фінансовий стан (балансі) цих внутрішніх операцій практично не видно, наприклад джерел формування статутного капіталу чи напрямів використання прибутку. Виходить, що на показники Звіту про власний капітал впливають результати двох перших фінансових звітів за НП(С)БО 1:

  • Звіт про фінансовий стан (баланс);
  • Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід).

Також власний капітал – це активи за мінусом зобов’язань підприємства (чисті активи), що є втіленням зростання (зменшення) капіталу власників. Це той капітал, який заробили власники за період існування підприємства.

Форма Звіту про власний капітал

Існують дві форми складання ЗВК:

  • форма № 4 — для окремої фінзвітності (НП(С)БО 1);
  • форма № 4-к — для консолідованої фінзвітності (НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність»). Відмінність – інформація про зміни у власному капіталі у розрізі неконтрольованої частки меншості. Однак цей звіт виключно для материнських компаній, які мають дочірні.

Звіт про власний капітал за НП(С)БО відсутній для малих підприємств і мікропідприємств (див. НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»).

Для тих, хто керується МСФЗ вимоги до цього звіту прописані МСБО 1 «Подання фінансової звітності». Також Звіт про власний капітал подається за МСФЗ усіма, у т.ч. й малими та мікропідприємствами (див. МСФЗ для малих і середніх підприємств).

Загальні правила складання Звіту про власний капітал за формою 4

Загальними правилами складання Звіту про власний капітал за формою 4 (з НП(С)БО 1) є такі:

  • звіт складається в тисячах гривень без десяткового знаку. Це значить, що якщо у вас 19657,89 грн складає резервний капітал, то у звіті у цьому рядку буде цифра «20» (тис. грн). Як таке виходить? 19657,89/1000 ≈ 19,66 ≈ 20;
  • не можна рахувати розрахункові показники звіту (усього, залишок на кінець року) як суми по округлених числах, так як буде похибка через округлення. Суми рахуються спочатку по неокруглених даних, а вже потім округлюються;
  • складається Звіт про власний капітал уже після складання Звіту про фінансовий стан (балансу) та Звіту про фінансові результати. Знадобляться також оборотні відомості, в основному по рахункам класу 4 «Власний капітал та забезпечення зобов’язань»;
  • показники, що зменшують величину складових власного капіталу, слід наводити в дужках (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 1), а при підрахунку підсумків ці показники вираховуються.

Зазначимо, що показники Звіту про власний капітал повинні відповідати даним бухгалтерського обліку і співпадати з даними Звіту про фінансовий стан (балансу) і Звіту про фінансові результати. Перевірити зіставність показників форм фінзвітності можна на основі Методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінфіну від 11.04.2013 р. № 476.

 

Звіт про власний капітал алгоритм заповнення

Звіт про власний капітал: як заповнювати? Заповнення звіту слід розпочинати з заповнення рядка «Залишок на початок року». Дані беремо з І розділу пасиву балансу.

Далі поетапно показуємо по колонкам зміну кожної компоненти власного капіталу. На них мають вплив:

  • коригування внаслідок виправлення помилок (НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»);
  • чистий прибуток (збиток) – з розділу І Звіту про фінансові результати;
  • інший сукупний дохід (за компонентами) – з розділу ІІ Звіту про фінансові результати;
  • розподілу прибутку (нарахування дивідендів) – з аналітики по субрахункам 441, 443, 671;
  • внески учасників – аналітика по рахункам 46, 40;
  • вилучення капіталу – аналітика по рахункам 45, 40.

Наступним етапом підраховуються загальні зміни в капіталі. Вони можуть бути як зі знаком «+», так і в дужках (знак «–»). Потім визначається залишок власного капіталу на кінець. При підрахунку останньому має виконуватися рівність:

Залишок власного капіталу на кінець = Залишок на початок + Зміни в капіталі

Зрозуміло, що залишок власного капіталу на кінець та відповідні його складові мають збігатися з показниками І розділу Звіту про фінансовий стан (баланс) на кінець звітного року.

Зазначимо, що для більшості підприємств значення іншого сукупного доходу, коригувань, внесків учасників і вилучення капіталу – нульові. Дивіденди теж частіше не нараховують. Через це Звіт про власний капітал частіше містить лише заповнені рядки щодо впливу чистого прибутку (збитку) та залишків власного капіталу на початок і кінець періоду.

Детальніше інформація по заповненню Звіту про власний капітал наведена в таблиці нижче.

ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ПРО ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ

Стаття

Код

рядка

Джерела інформації для формування показника (статті)

Залишок на початок року

4000

Сальдо рахунків 40-46 на початок звітного року

Коригування

(відображаємо суми коригувань, передбачені НП(С)БО 6)

Зміна облікової політики

4005

Дт 40, 41, 42, 43, 44, 45 Кт 40, 41, 42, 43, 44, 45. Наводиться зокрема зміна облікових оцінок, яка вплинула на статті власного капіталу

Виправлення

помилок

4010

Обороти за рахунком 44. Здійснюється коригування сальдо нерозподіленого прибутку (рах. 44) на початок звітного року у випадку, коли в попередніх роках під час складання фінзвітності допущені помилки

Інші зміни

4090

Показують суми коригувань, які мали місце після звітної дати й упливають на розмір власного капіталу, та не відображаються у рядках 4005 та 4010

Скоригований залишок на початок року

4095

Сума рядків 4000-4090 за кожною графою

Чистий прибуток (збиток) за звітний період

4100

Сума чистого прибутку (збитку) з рядків 2350 (2355) зі Звіту про фінансові результати. Дт 79 Кт 441 (Дт 442 Кт 79)

Інший сукупний дохід за звітний період

4110

Обороти за рахунком 42. Відображається суму іншого сукупного доходу за звітний період зі Звіту про фінансові результати (рядок 2460)

Дооцінка (уцінка) необоротних активів

4111

Обороти по субрахунках 411, 412

Розподіл прибутку

(наводимо суму виплат власникам (дивіденди), дані про спрямування прибутку до зареєстрованого капіталу та відрахування до резервного капіталу)

Виплати власникам (дивіденди)

4200

Дт 443 Кт 671

Дт 43 Кт 671

Спрямування прибутку до зареєстрованого капіталу

4205

Наводимо суму зареєстрованих змін у статутному та пайовому капіталі за рахунок розподілу прибутку: Дт 443 Кт 40

Відрахування до

резервного капіталу

4210

Дт 443 Кт 43

Внески учасників

(наводимо дані про внески до зареєстрованого капіталу підприємства та погашення заборгованості з капіталу)

Внески до капіталу

4240

Дт 46 Кт 40

Вилучення капіталу

(наводимо дані про зменшення власного капіталу підприємства внаслідок викупу акцій (часток) власної емісії, перепродажу чи анулювання викуплених акцій (часток))

Викуп акцій (часток)

4260

Дт 45 Кт 30, 31, 672

Анулювання викуплених акцій (часток)

4270

Дт 40 Кт 45

Інші зміни в капіталі:

4290

Наводимо дані про решту змін у власному капіталі підприємства, що не були включені до зазначених вище статей

Разом змін у капіталі

4295

Сума рядків 4100-4291 за кожною графою

Залишок на кінець року

4300

Сальдо на 31 грудня рахунків: 40, 41, 42, 43, 44, 46, 45

 

 

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді