Особливості нарахування пені при несплаті єдиного податку ФОПами 1 та 2 груп з 01.08.2023

Податківці пояснили, чи нараховують пеню у разі несвоєчасної сплати платниками єдиного податку першої та другої групи авансових внесків, починаючи з 01.08.2023

oplata.jpg

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Нарахування пені визначили статтею 129 Податкового кодексу України (ПК).

З 01.08.2023 ФОП-єдинники першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок (ЄП) за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому завершили такі активні бойові дії, припинили можливість бойових дій або завершили тимчасову окупацію (п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

При цьому такі особи не заповнюють декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за період, в якому відповідно до абзацу першого пункту 11 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК ЄП не сплачували.

Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати ЄП, податкова не нараховує авансові внески з ЄП, що визначили пунктом 295.2 ПК.

Податкові зобов’язання зі сплати єдиного податку нараховують таким єдинникам за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відобразили в декларації.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, що визначили ПК, до таких платників не застосовують.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначають відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, що затвердило Мінреінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309.

Починаючи з 01.08.2023 пеню не нараховують лише у разі несвоєчасної сплати авансових внесків єдинниками першої та другої групи, податкова адреса яких знаходилася(ться) на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, та які мали(ють) право не сплачувати єдиний податок відповідно до пункту 11 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК.

Пеню, передбачену статтею 129 ПК, нараховують, якщо порушення термінів сплати авансових внесків з єдиного податку допустили після 01.08.2023 єдинниками, податкова адреса яких знаходиться на інших територіях України.

ЗІР, категорія 107.05


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72733

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
4073

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38671

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91439

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді