Які штрафи за незберігання первинки єдинниками

4026

Запитання

Чи повинні ФОП-єдинники першої і другої груп та третьої групи, які не є платниками ПДВ (крім е-резидентів), зберігати первинні документи та чи передбачена відповідальність за їх незберігання?

Відповідь

✅ ВСІ ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОРИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА ✅

ФОП-єдинники першої і другої груп та платники ЄП третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів (абз. 1 п. 296.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

При цьому ФОП-єдинники третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності (абз. 3 п. 296.1 ПК).

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Е-кабінет (абз. 4 п. 296.1 ПК).

Для цілей оподаткування платники зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачили законодавством (абз. 1-2 п. 44.1 ПК).

Платникам заборонено формувати показники податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ПК.

Платники зобов’язані забезпечити зберігання документів та інформації, визначених пунктом 44.1 ПК, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на податкові органи, протягом визначених законодавством строків, але не менше:

  • 2 555 днів — для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю відповідно до ст.ст. 39 і 39-2 ПК (пп. 44.3.1 ПК);
  • 1 825 днів — для первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачили законодавством, що складають, зокрема, ФОП, у тому числі спрощенці, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковують в порядку, визначеному пунктом 141.4 ПК. За винятком документів, до яких застосовують більш тривалий строк зберігання згідно з підпунктом 44.3.1 ПК (пп. 44.3.2 ПК);
  • 1 095 днів — для інших документів, на які не поширюють вимоги підпунктів 44.3.1 та 44.3.2 ПК (пп. 44.3.3 ПК);
  • 1 095 днів — для документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на податкові органи, включаючи дозвільні документи (пп. 44.3.4 ПК).

Строки зберігання документів та інформації, визначені пунктом 44.3 ПК, розраховують з дня подання податкової звітності чи іншої звітності, передбаченої ПК, для складення якої використовують зазначені документи та/або інформацію. У разі її неподання — з передбаченого ПК граничного строку подання такої звітності. Для документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на податкові органи, — з дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів — з дня завершення строку їх дії).

У разі ліквідації платника, зокрема, документи, визначені пунктом 44.1 ПК, за період діяльності платника не менш як 1 825 днів, що передували даті ліквідації платника, у встановленому законодавством порядку передають до архіву.

Передбачені пунктом 44.3 ПК Строки зберігання документів та інформації продовжують на період зупинення відліку строку давності у випадках, передбачених пунктом 102.3 ПК.

Отже, статтею 44 ПК встановили мінімальні строки зберігання документів та інформації, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів із збільшенням цього строку при проведенні процедури оскарження у разі визначення сум зобов’язань податковими органами.

На період з 18.03.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершили дію карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняли перебіг строків давності, передбачених статтею 102 ПК (п. 52-2 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПК).

Тимчасово, до 01.08.2023, для платників та податкових органів зупиняли перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених підпунктом 69.9 підрозділом 10 розділом ХХ «Перехідні положення» ПК (пп. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

За незберігання первинних документів на підставі яких здійснювався облік доходів, до ФОП-єдинників першої і другої груп та третьої групи, які не є платниками ПДВ, застосовують штрафи відповідно до пункту 121.1 ПК. Зокрема, незабезпечення платником зберігання первинних документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених статтею 44 ПК строків їх зберігання, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1 020 грн.

Ті самі дії, вчинені платником, до якого протягом року застосовували штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2 040 грн.

Штрафи, передбачені пунктом 121.1 ПК, не застосовують до ФОП-єдинників першої і другої груп та єдинників третьої групи, які не є платниками ПДВ, за незберігання первинних документів, які підтверджують витрати на придбання товарів/послуг.

До платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюють облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 ПК застосовують спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності (пп. 69.28. п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

За інформацією ДПС у Полтавській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36198

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1493

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2425

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128718

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
173317