Як скласти довідку про середню зарплату для бронювання

148
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ

Запитання

Підприємству потрібно сформувати довідку по підприємству про розмір середньої зарплати застрахованих осіб — працівників на підприємстві за останній календарний квартал, який становить не менше розміру серед. зарплати у регіоні за 4 кв. 2021 р. (відповідно до даних Держстату). Як розрахувати цей показник? Та як оформити довідку?

Відповідь

Розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб — працівників є одним із критеріїв, на підставі яких підприємство можуть віднести до критично важливих з метою бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час (п. 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76; далі — Порядок № 76). Її розмір за останній календарний квартал не має бути менший за розмір середньої заробітної плати в регіоні за IV квартал 2021 року (згідно з даними Держстату). Підтвердити виконання цього показника підприємство має відповідною довідкою.

Форму довідки та порядок її заповнення не встановлено. Тому оформте її у довільній формі.

Як рахувати показник середньої заробітної плати застрахованих осіб — працівників підприємства Мінекономіки роз’яснювало в листах від 13.02.2023 № 2704-20/5959-01 та від 13.02.2023 № 2704-12/5941-09. Фахівці відомства рекомендують керуватися пунктом 4.1.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5:

«Середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, що визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості, за відповідний період».

Тобто за логікою Мінекономіки, треба підсумувати фонд оплати праці штатних працівників (без тих, хто працює за цивільно-правовими договорами) і визначити середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за останній календарний квартал, що передує місяцю формування відповідної довідки, яку ви подаватимете під час бронювання працівників.

Алгоритм обчислення середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості викладений у розділі 4 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держстату від 28.09.2005 № 286. У ній є додаток із Прикладом розрахунку кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості.

Проте такий алгоритм, що запропонувало Мінекономіки, не зовсім узгоджується із статистичними розрахунками. Адже на сайті Держстату розміщено показник середньої заробітної плати за регіонами за місяць, і цей статистичний показник обчислений за показником середньооблікової кількості штатних працівників.

Приміром, Вінницька обласна військова адміністрація у розміщених матеріалах «ОКРЕМІ ДОВІДКОВІ МАТЕРІАЛИ щодо бронювання військовозобов’язаних під час мобілізації» наводить методологію обчислення середньомісячної (номінальної) зарплати за квартал, яка базується саме на середньообліковій кількості штатних працівників.

Проте слід зважати, що документи на бронювання працівників подають до Мінекономіки, тож саме воно розглядатиме всі подані документи і дані в них.

 

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник Системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії Системи!


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Подання та заповнення звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів (форма № 3-РС (місячна))

Тютюн та алкоголь є факторами ризику не тільки у звичайному житті, але й у бухгалтерському обліку. Їх обіг та звітування по ним є штрафонебезпечним. Консультація допоможе заповнити та подати форму № 3-РС, заощадити кошти підприємства та убереже від зайвих витрат часу
1789

Бронювання військовозобов’язаних за списком та через Дію: новий порядок

Ще більше роботодавців зможуть забронювати працівників, які отримають відстрочку від мобілізації. Процедура бронювання за списками не зазнала кардинальних змін, але з’явиться електронне бронювання через Дію. Експерт пояснив основні моменти нового порядку бронювання військовозобов’язаних
6532

Штрафи за порушення правил військового обліку та мобілізації

Розміри адміністративних штрафів, які застосовують із 19.05.2024, за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Порушення, за які штрафують працівників та посадових осіб (керівників) підприємств. Суб’єкти влади, які розглядають справи про адміністративні правопорушення та накладають адмінстягнення
4889

Військовий облік на підприємстві

З’ясуйте, за яких умов працівнику можна встановити доплату за ведення військового обліку та коли обов’язки військового обліку покладають на особу служби персоналу
17268