З якої дати ФО та ФОП – платники ЄП першої-третьої груп мають право не сплачувати земельний податок?

199

Запитання

З якої дати ФО та ФОП – платники ЄП першої-третьої груп мають право не сплачувати земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовані будівлі (споруди), їх частини, або нежитлові приміщення у багатоквартирних будинках (правовстановлюючі документи на земельну ділянку не оформлені)?

Відповідь

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, який використовує будівлі (споруди), їх частини, для провадження господарської діяльності та який оформив відповідно до вимог законодавства свої права на земельну ділянку під такими об’єктами, не повинен сплачувати земельний податок.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Разом із тим, абзац четвертий п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не передбачає звільнення від земельного податку для фізичної особи підприємця – платника єдиного податку у випадку, коли обов’язок по сплаті податку виникає у нього як у співвласника багатоквартирного будинку у складі витрат на управління. Платником податку за земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території виступає особа, щодо якої здійснено реєстрацію державних прав на таку земельну ділянку (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників).

Всі співвласники багатоквартирного будинку (в тому числі фізичні особи – підприємці на
спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності) мають рівні обов’язки щодо здійснення витрат на управління будинком (пропорційно до своєї частки у спільному майні багатоквартирного будинку), до складу яких буде включатися передбачена законодавством плата за землю щодо земельної ділянки під таким будинком та прибудинковою територією.

Зазначена позиція викладена в наказі Міністерства фінансів України від 06.07.2018 № 602 «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування платою за землю».

Також фізична особа –підприємець – платник єдиного податку, відповідно до п. 50.1 ст. 50 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), зобов’язана надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Що стосується фізичних осіб, то контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки надсилає (вручає) платнику ППР, а фізична особа має право у разі необхідності звернутися до котролюючого органу для проведення звірки даних та/або сплатити земельний податок, а у разі незгоди оскаржити рішення контролюючого органу з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ у будь-який момент після отримання такого рішення.

Читайте повний текст

ЗІР, категорія 112.06

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
45352

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
106130

Нормативна грошова оцінка землі 2024

Що таке нормативно грошова оцінка землі та чим вона відрізняється від експертної, як вона рахується та де використовується, що таке індексація нормативної грошової оцінки, як отримати витяг про НГО з Державного земельного кадастру, – відповіді на ці та інші питання знайдете у цьому огляді
63885

Податкова декларація з плати за землю 2024

Приклад заповнення декларації з плати за землю допоможе швидко і без помилок впоратися з нею у 2024 році. У статті експерти підкажуть термін подання декларації з плати за землю 2024, а також представлять вам живий зразок заповнення. Розглянуто зміни у формі декларації з плати за землю 2024, а також особливості заповнення податкової декларації з плати за землю з земельних ділянок, які знаходяться на територіях, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територіях
86261

Земельний сервітут: чи реєструвати договір та як оподатковувати

Підприємство уклало сервітут із Державним науково-дослідним інститутом. На виконання умов цього договору сторони підписали акт приймання-передачі об’єкта сервітуту. Як підприємству, користувачу сервітутом, відображати щомісячну оплату (затрати) за таким договором?
12392